Costin Dămășaru: Drumul către Performanță prin tehnologie și înțelegerea mai profundă a creierului uman. Hărțile ascunse ale minții
În era tehnologiei avansate, dezvoltarea capitalului uman a devenit mai importantă ca niciodată. În acest context, concepte precum Brain Mapping și Brain-Computer Interface (BCI) au început să atragă tot mai mult atenția comunității științifice, deschizând uși către posibilități uluitoare în dezvoltarea resurselor umane.
Pentru cei care nu sunt încă familiarizați cu aceste noi domenii de cercetare, o să încep cu o explicație succintă pentru fiecare.
Brain Mapping reprezintă o tehnică prin care se cartografiază modul în care rețelele neuronale colaborează și cât de eficient este acest proces extrem de important. Această tehnică se bazează pe înregistarea non-invazivă a undelor cerebrale din creier cu ajutorul unei căști cu 21 de senzori, cercetătorii înțelegând astfel mai bine structura și funcțiile creierului uman. Prin intermediul Brain Mapping, se pot identifica abilitățile și potențialul individual și dezvolta abordări personalizate pentru educație și formare.
Brain-Computer Interface (BCI) reprezintă o tehnologie care permite comunicarea directă între creierul uman și un computer. Această interfață deschide oportunități uimitoare pentru dezvoltarea capitalului uman. Prin BCI, persoanele cu dizabilități pot avea acces la o viață mai independentă și productivă, iar oamenii obișnuiți își pot îmbunătăți rapid capacitățile cognitive și de învățare.
Pionier în România în această abordare inovativă a înțelegerii și comunicării cu creierul uman, pentru Costin Dămășaru, misiunea pe care și-a asumat-o a izvorât din propria poveste de viață. De fapt, din călătoria sa de vindecare și lupta cu o boală neuronală foarte crudă: Tinitus. Încercase cam tot ce oferea medicina la vremea aceea. În zadar! Până când a ajuns să studieze la MIT (Massachusetts Institute of Technology) SUA, în cadrul programului de Executive Education – Neuroscience for Leadership. La MIT a descoperit puterea vindecătoare a tehnologiei. A fost, practic, primul lui client… Drept urmare, odată întors acasă, a fondat Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis.
În această ediție dedicată ”constructorilor” de capital uman, l-am provocat pe Costin Dămășaru la un dialog despre teritoriile neexplorate ale creierului uman și despre cum ne putem spori cu ajutorul tehnologiei potențialul de dezvoltare personală și profesională.
Costin, cum poate înțelegerea detaliată a funcționării creierului uman, obținută prin Brain Mapping, să conducă la strategii îmbunătățite de învățare? Poate influența metodele de predare și instruire în mediul educațional?
Cu siguranță că descifrarea limbajului creierului poate îmbunătăți în mod decisiv și consistent procesul de învățare. Conceptele de bază care definesc acest proces inovativ sunt Neuroplasticitatea, Metacogniția și Condiționarea operantă. Toate acestea conduc către creșterea gradului de colectare, procesare și utilizare a informației în context. Am creat, special pentru firmele de training și pentru mediul educațional din România, un concept numit “permeabilizarea creierului”. Acest concept inovator permite creierului să se poată focusa exclusiv pe sarcina pe care o are de îndeplinit, respectiv colectarea, procesarea și asimilarea informației în context, astfel încât anumite procese disfuncționale care consumă foarte multă energie pentru supraviețuire se reduc, dând posibilitatea creierului să aloce energie proceselor suplimentare de evoluție, care sunt, de fapt, definite prin procesele cognitive superioare. Rezultă, așadar, o exacerbare a proceselor de asimilare a informației contextuale și, mai mult decât atât, integrarea lor în dinamica proceselor funcționale. Astfel se ajunge la o înțelegere profundă a acestor informații, reprezentând garanția unei înțelegeri foarte puternice a elementelor transmise.
Foarte important de menționat este legatura dintre cele două concepte ce definesc Cunoașterea: cunoaștere explicită și cunoaștere implicită. Cunoașterea explicită este reprezentată de informația livrată, de exemplu, prin cursuri. Cunoașterea implicită este informația cunoașterii explicite INTERNALIZATĂ. Prin înțelegerea modului în care funcționează fiecare creier individual, se poate ajunge la o scurtare a procesului de internalizare a cunoașterii explicite (“ce a vrut să spună autorul”). Aceasta se întâmplă prin “permeabilizarea creierului” (concept inventat de Costin Dămășaru – n.r.). După ce antrenăm creierul, acesta poate susține un proces educațional masiv, astfel încât, dacă înainte îi trebuiau 6 luni ca să poată asimila un modul complex de Training, prin acest proces această durată se reduce la o lună.
Poate fi utilizată pentru a identifica talente și abilități individuale, contribuind astfel la o alegere mai informată a carierei și a direcției de dezvoltare?
Antrenamentele neuronale pot face trecerea din starea de “survival mode”, modul de supraviețuire, către zona de evoluție. În momentul în care creierul alocă resurse energetice preponderent pentru zona de evoluție, rezultă o reducere a anumitor procese disfuncționale, dând creierului posibilitatea de a se înțelege mai bine pe el și de a realiza, de fapt, care sunt resursele interioare la care poate avea acces cu adevărat. Odată cu descoperirea acestor resurse și accesarea lor, creierul devine mult mai conștient în raport cu obiectivele prioritare demne de a fi atinse și pentru care este important să creeze strategii eficiente de gestiune. Pe cale de consecință, optimizarea creierului dă acces la resursele interioare anterior inaccesibile, care permit identificarea strategiilor optime de gestiune a contextelor complexe.
Cum poate înțelegerea mai profundă a modului în care creierul procesează emoțiile și stresul să conducă la dezvoltarea abilităților de gestionare a acestora?
Creierul nostru a dezvoltat conceptul de stres cu milioane de ani în urmă cu scop adaptativ și de protectie. În trecut, perioadele stresante erau limitate ca durată și intensitate, însă, odată cu trecerea timpului, contextele în care operăm devin din ce în ce mai complexe, stresul devenind o stare constantă de existență. Așadar, un instrument dezvoltat de creier pentru a ne proteja poate deveni cel mai mare dușman al nostru.
Comportamentul unui individ poate fi afectat negativ de diverși factori declanșatori emoționali. Antrenamentele Neuronale BM-BCI ajută la stabilizarea stării de spirit și a conștientizării emoționale, inclusiv a capacității de a gestiona eficient stresul. Prin urmare, creierul învață să gestioneze contexte și momente extrem de emoționale.
La Veruvis, îmbunătățim abilitățile cognitive și claritatea mentală, sporind relaxarea pentru a accelera vindecarea psihologică și fizică. Clienții noștri ajung în punctul în care reușesc să își controleze propria minte, să acceseze resurse interioare mult mai puternice, care le permit să treacă prin transformări miraculoase.
Stephen Hawking este, poate, cel mai elocvent exemplu despre cum tehnologiile inovatoare pot aduce reale beneficii persoanelor bolnave. În acest context, pot contribui programele și tehnologiile dvs la integrarea socială a persoanelor cu dizabilități? Le pot spori autonomia și calitatea vieții și, astfel, potențialul de dezvoltare personală și profesională?
Noi lucrăm foarte intens pentru a dezvolta proceduri și formule de antrenament neuronal care să permită creierului să aloce energie pentru atenuarea simptomatologiei sau chiar pentru eliminarea unor simptome non-fizice. În cazul simptomelor fizice, care nu pot fi ameliorate prin Antrenamentele Neuronale BM-BCI, putem aduce clientul în punctul în care să gestioneze mult mai ușor informațiile venite din exterior, să poată gestiona eficient emoțiile cu care se confruntă și să obțină vitalitatea psihică necesară pentru o creștere a calității vieții care, de fapt, este Sfântul Graal al misiunii noastre.
Prin diviziile sale, Veruvis militează pentru integrarea persoanelor cu dizabilități, iar noi lucrăm intensiv la crearea unor interfețe creier-calculator care să permită creșterea modului în care persoanele cu dizabilități se pot adapta la context cu eficiență. Odată ce persoana cu dizabilități începe să se accepte pe sine și să aibă din ce în ce mai multă încredere în sine, atunci viziunea despre viitorul său devine din ce în ce mai luminoasă, iar persoana respectivă se poate integra mult mai ușor în colectiv, poate dărui plus de valoare comunității și companiei în care se angrenează în activități profesionale, iar imaginea despre valoarea personală va crește. Având o părere mai bună despre sine și având reziliența psihică îmbunătățită, crește calitatea vieții, dar și dorința de a se angrena în activități, dezvoltând relații semnificative cu cei din mediul personal sau profesional.
Se distribuie deja în spațiul public câteva clipuri tare haioase despre cum vor arăta reclamele peste 60 ani ori despre casele inteligente – prieten sau dușman? Deocamdată e hazliu ce vedem, dar cum ar putea interfețele creier-calculator să schimbe modul în care comunicăm și interacționăm cu tehnologia în viitor?
Suntem mândri că ne aflăm în avangarda cercetărilor din domeniul interfețelor creier-calculator. În viitorul apropiat, plănuim dezvoltarea unor interfețe care să permită și persoanelor cu dizabilități să interacționeze mai ușor cu tehnologia și care să le ajute să acceseze soluții inovative care acum câțiva ani păreau de domeniul științifico-fantasticului, astfel încât să le ușureze activitatea zilnică și să le deschidă interesul pentru activitățile non repetitive aducătoare de plusvaloare. Din fericire, aplicațiile acestor tehnologii sunt absolut uluitoare, ajutându-i pe oameni să evolueze foarte mult, să atingă obiective care acum par imposibil de atins.
În acest moment, la nivel global, se produce o schimbare a modului în care oamenii se raportează la creierul lor, respectiv la evoluție: așa-numitul “transhumanism”. Deoarece obiectivul principal al creierului este autoconservarea, există o reticență absolut firească către inovațiile cu rol puternic în schimbarea status quo-ului. Cei care se încadrează în categoria “early adopters”, care au deschiderea necesară și care înțeleg necesitatea unor sisteme integrate de catalizare a proceselor neuroplastice vor avea o serie de avantaje competitive. Printre aceste avantaje, se numără și accesarea unor resurse superioare și a unor planuri de conștiință elevate, permițând o creștere accelerată a calității vieții. Mai mult decât atât, vor deveni mai creativi și inovativi, dezvoltând produse, procese și servicii cu un grad ridicat de complexitate și eficiență în gestiunea nevoilor comunității.
De la sport și muzică până la afaceri și creativitate, un creier bine antrenat poate spori performanța într-o gamă largă de domenii. Ce este deosebit în abordarea dvs prin comparație cu alte programe de antrenament neuronal?
Am dezvoltat unul dintre cele mai puternice laboratoare de descifrare a limbajului creierului uman. Experiența mea, atât din punct de vedere al experiențelor de viață transformatoare și revelatoare, cât și din perspectivă academică și profesională, mi-a permis să îmbin zona fenomenologică de gândire sistemică și zona de applied neuroscience (neuroștiințe aplicate), generând soluții inovative, capabile să ajute clienții să învingă multe obstacole create și impuse de minte. Abordarea noastră este una inter-, trans-, multidisciplinară, iar eficiența sa este dată de capacitatea de a înțelege limbajul creierului și de a-l transmite clienților noștri într-un mod non-invaziv, ludic – prin joacă – ducând la gestionarea eficientă a proceselor neuronale, cu scop final: creșterea calității vieții.
Prin Veruvis am inaugurat acest domeniu în România și, în siajul succesului nostru, au fost deschise multe alte clinici cu specific aparent asemănător. În curând, vom demara un program internațional, elaborat, de certificare, webinarii, studii de caz și alte materiale, adresat tuturor terapeuților care își doresc să lucreze în acest domeniu. Misiunea noastră este să împărtășim din cunoașterea pe care am acumulat-o până acum și să diseminăm informația tuturor profesioniștilor care vor să ajute oamenii să evolueze.
În acest moment, lucrăm cu o echipă din Statele Unite, iar în anul 2024 vom duce compania la un nou nivel de dezvoltare, de această dată internațional: vom deschide centre Veruvis în SUA. Acum suntem recunoscuți ca unul dintre cei mai puternici furnizori de antrenamente neuronale din Europa, atât de către clienții noștri, cât și de către partenerii noștri din SUA. Este o evoluție firească, un pas firesc în dezvoltarea noastră, pentru a aduce serviciile premium de înaltă tehnologie și înaltă ținută și peste hotare, în piețe foarte puternice, către clienți care înțeleg necesitatea unor sisteme integrate de catalizare a proceselor neuroplastice cu rol vital în optimizarea proceselor funcționale.
Spuneam, mai sus, de la sport și muzică… Cum ajutați, de fapt, sportivii sau artiștii să își crească performanța?
La Veruvis, am creat protocoale speciale atât pentru sportivi de performanță, cât și pentru artiști. Pentru sportivii de performanță, protocolul se numește “Quiet the voice within” (“calmează vocea interioară”) și le permite sportivilor ca, în momentele de maximă tensiune, să se poată controla, să își poată gestiona emoțiile, să se poată focusa exclusiv pe obiectivele pe care le au de îndeplinit. Așadar, am reușit să creștem gradul de creativitate al sportivilor, astfel încât aceștia să genereze noi soluții și să depășească anumite blocaje psihologice în activitatea sportivă de înaltă performanță.
Pentru artiști, am dezvoltat protocoale care le permit să-și crească creativitatea și să-și acceseze resursele interioare și emoțiile care pot fi transpuse în artă. Mai mult decât atât, le dăm posibilitatea de a fi capabili de o introspecție puternică și, prin aceasta, mesajul lor către public devine unul veridic, autentic, puternic, eficient, având cu adevărat puterea de a ajunge la sufletul audienței. În urma antrenamentelor, ei pot crea emoția necesară pentru a depăși barierele psihologice care înainte păreau de nedepășit.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 286
Pentru abonare, click aici