Cover Story selection | Unplugged. Creierul și realitatea digitală
Trăim la granița dintre două lumi paralele, dar care, de ceva vreme, se întrepătrund, se desăvârșesc ori se răvășesc reciproc atât de intens, încât abia mai conștientizăm firava linie ce le desparte. Gestionăm tot mai stângaci călătoria între ele, controlăm tot mai dificil rolurile, reușim tot mai greu să echilibrăm balanța.
Nu excelam nici înainte la capitolele acestea, dar, sub restricțiile pandemiei, chiar și ultima redută s-a prăbușit. Între real și digital, am devenit tot mai greu de deconectat. Drept urmare, timpul petrecut de bunăvoie sau siliți de împrejurări în fața ecranelor a crescut îngrijorător de mult.
Mutarea masivă în online este asimilată de specialiști unei importante schimbări sociale, una necesară, dar și plină de capcane. Pentru că, acestei lumi, în care efectiv ne-am aruncat pentru a supraviețui ca ființe sociale, ca business-uri, ca organizații sau comunități, încă nu-i stăpânim toate secretele, nu-i știm toate cotloanele. E mult prea complexă și vastă, nu avem suficiente abilități, iar mintea noastră pare că nu e pregătită să facă facă față ritmului alert în care se schimbă ori volumului nesfârșit de informații și posibilități. Și pericole. Pentru că, deși avantajele erei digitale sunt incontestabile, nu întotdeauna știm sau reușim să menținem controlul. Iar creierul nostru emite deja semnale, ne dă un fel de preaviz, pentru că, e clar, simțim: periplul aceasta haotic printre cele două lumi a început să ne obosească fizic, mental și emoțional.
Ce înseamnă, de fapt, dependența digitală, ce riscuri presupune, ce reacții chimice au loc în creierul nostru, astfel încât ne e din ce în ce mai greu să ne deconectăm, cât de vulnerabili, manipulabili, chiar fragili devenim odată așezați în fața ecranelor, dar și ce soluții recomandă specialiștii pentru ca tehnologia să rămână cel mai benefic și fascinant dar făcut omenirii, am aflat de la invitații rubricii Cover Story din cea mai recentă ediție a Revistei Cariere.
Așadar, vă readucem în atenție trei articole extrem de valoroase, în care veți găsi sfaturi de la trei specialiști de excepție:
– prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), unul dintre cei mai renumiți oameni de știință din România – ” Și bunicii ne spuneau că o să înnebunim dacă citim așa mult, în loc să socializăm la horă!”
– dr. Bogdan Florea, neurolog cu recunoaștere internațională, unul dintre cei trei cercetători care au descoperit o nouă frontieră a creierului – Viața. Între real și digital, între balast și perle
– lect. univ. dr. Constantin Vică, cadru didactic la Facultatea de Filosofie și director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din București, una dintre cele mai sclipitoare minți ale tinerei generații – Hamsteri pe roata plăcerii. Nevoia de etică
Imagine de Dr StClaire de la Pixabay