10 afaceri sociale vor primi o finanțare totală de 350.000 euro
Competiția s-a adresat unui public variat, compus din antreprenori, ONG-uri, PFA-uri, SRL-uri şi întreprinderi individuale. Pentru a se înscrie, participanții au trebuit să propună o idee care răspunde unei probleme sociale din cele 28 de comunităţi selectate de Petrom și poate deveni o afacere funcțională.
Juriul condus de Mariana Gheorghe, CEO Petrom, şi format din antreprenori de succes precum Măriuca Talpeș, CEO Intuitext, coproprietar Bitdefender, membri ai directoratului şi experţi Petrom, dar şi reprezentanţi ai media, a avut o misiune dificilă: selectarea celor 10 câştigători Fabricat în Ţara lui Andrei. Timp de 12 ore, Juriul a ascultat prezentările celor 20 de finalişti.
„Pe parcursul procesului de evaluare a afacerilor sociale Fabricat în Țara lui Andrei, atât eu, cât și colegii din Juriu, am avut ocazia să cunoaștem români cu adevărat remarcabili. Am întâlnit antreprenori care au forța de a genera rezultate de business care contribuie la rezolvarea problemelor sociale din comunităţile în care Petrom îşi desfăşoară activitatea operaţională. Prin proiectul Fabricat în Ţara lui Andrei, ne-am dorit să încurajam spiritul antreprenorial al românilor şi să creăm comunităţi independente şi sustenabile. Rezultatele acestui proiect demonstrează că românii au cu adevărat spirit antreprenorial şi îşi doresc să contribuie la dezvoltarea României”, declară Mariana Gheorghe, CEO Petrom.
Fiecare dintre cei 10 câștigători va primi finanțare nerambursabilă din partea Petrom de până la 32.000 euro pentru inițierea afacerii. Ideile celor 10 antreprenori sociali abordează zone variate: agricultură (ferme, stâne), industria textilă (prelucrarea lânii), prelucrarea lemnului, fabricarea materialelor de construcții și a mobilei, domeniul alimentar (panificație) sau plafar (plante medicinale).
Localitățile pentru care cei 10 de câștigători au propus idei de afaceri sociale sunt diverse. Un număr record de 3 afaceri sociale vor deveni realitate în Mănești, Dâmbovița. Altele 2 vor fi implementate în județul Bacău, la Comănești și Moinești. Antreprenorii câștigători în Fabricat în Țara lui Andrei vor dezvolta afaceri pentru a rezolva probleme sociale și în comunitățile Băbana, Argeș; Burcioaia, Vrancea; Ghimpați, Giurgiu; Independența, Galați; Marca, Sălaj și Suplacu de Barcău, Bihor.
Alături de finanţarea primită, cei 10 câştigători vor beneficia de consultanţă de tip „incubare de afacere” pentru primii ani de activitate, în domenii cheie precum management financiar, legislativ, marketing şi distribuţie. Astfel, afacerile Fabricat în Țara lui Andrei vor avea un impact social vizibil prin locurile de muncă pe care le creează și vor oferi un model de dezvoltare durabilă pentru comunitățile din întreaga țară.