10 idei care au schimbat lumea
Agricultura
Revoluția neolitică, ce a avut loc cu aproximativ 14.000 de ani în urmă, este perioada în care a apărut agricultura, metoda prin care societățile de vânători sau culegători au reușit să stabilească așezări durabile. Odată ce găsirea hranei a devenit mai ușoară, s-au putut constitui formele de guvernare politică, s-a consolidat comerțul și au apărut specializările individuale.
Subconștientul
Acesta a ap[rut când Freud, părintele psihoanalizei, a arătat cum comportamentul nu este întotdeauna dominat de gânduri conștiente și nu este întotdeauna benefic şi a pus bazele ideii că indivizii se pot analiza și pot realiza un studiu al propriei conștiințe. El credea că indivizii atunci când vorbesc sau se află în anumite situații lasă să se întrevadă idei din vise sau fac greșeli de exprimare, denumite "acte ratate". Ideile sale au fost revoluționare, pentru că datorită lor înțelegem mult mai mult despre diferențele dintre sexe, relații, filme și cărți.
Teoria relativității
Formula celebră a lui Einstein, E=mc2, este probabil cea mai cunoscută ecuație din lume. Dedusă din teoria relativității postulată de savant, aceasta sugerează că mici cantități de masă pot fi convertite în uriașe cantități de energie. Teoria a avut un impact imens asupra societății, pentru că a dus la dezvoltarea energiei nucleare. Aceasta a dus la scăderea dependenței societății de combustibilii fosili.
Vaccinurile
Vaccinuri pentru boli care altădată ar fi amenințat viața multor oameni sunt acum disponibile oricui. Se presupune că vaccinurile (care implică introducerea în corp a substanțelor care încurajează producerea de anticorpi) sunt originare din India secolului al XVII-lea, unde se utilizau țesuturi infectate de la bolnavii de variolă sub formă de pudră pentru a-i proteja pe indivizii sănătoși de boală.
Drepturile omului
Conceptul de drepturi ale omului există de secole întregi, însă una dintre pietrele de hotar în acest domeniu a fost "Declarația Universală a Drepturilor Omului", care a reafirmat conceptul după ororile celui de-al Doilea Război Mondial. Un alt moment important în istorie a fost în 1961, când avocatul britanic Peter Benenson a publicat un apel intitulat "Prizonierii uitați" în care soma comunitățile internaționale să pornească o campanie împotriva practicii de încarcerare a indivizilor din cauza credințelor lor religioase și politice. În urma acestui apel, s-a născut organizația "Amnesty International".
Teoria evoluționistă
Teoria evoluționistă a fost descrisă la un moment dat drept "cea mai bună idee din toate timpurile. Anterior formulării aceste teorii de către naturalistul britanic Charles Darwin în lucrarea sa "Originea speciilor", se acceptă numai ideea că omul a fost creat de Dumnezeu și are un statut aparte față de animale. Teoria lui Darwin a arătat și că procesul creării lumii a durat mai mult de șapte zile și că omul se înrudește cu maimuțele.
Internetul
A fost inventat în 1989 de omul de știință Tim Berners-Lee și a ajuns în scurt timp de la câteva pagini la aproximativ sute de miliarde. În aceste pagini se află nenumărate site-uri ce oferă acces la informații și oportunități care nu existau înainte. Chiar dacă nu toate libertățile oferite de mediul virtual sunt pozitive, cert este că invenția a avut un impact asupra modului în care trăim, oricine putând acum să devină, prin intermediul Internetului, jurnalist, DJ sau regizor de film.
Săpunul
Greu de crezut că societatea a existat și fără săpun. Săpunul a existat încă din perioadele biblice, însă nu a fost folosit pe scară largă decât pe la mijlocul secolului al XIX-lea, când Ignaz Semmelweis, un doctor maghiar care profesa la Viena, a observat că mortalitatea în rândul bebelușilor la a căror naștere a asistat un student la medicină este mai mare decât la cei ale căror mame au fost asistate de moașe. Studenții efectuau autopsii înainte de a asista la nașteri, iar mainile lor erau contaminate cu microbi. El a încercat să găsească metode de spălare a mâinilor și a observat cum mortalitatea a scăzut drastic după ce studenții și-au curățat mâinile cu săpun.
Cifra zero
Chiar dacă cifra zero a existat încă de pe vremea babilonienilor, iar conceptul nu a fost adoptat de ocidentali decât în secolul al XII-lea, când un matematician italian, pe nume Leonardo Fibonacci, l-a inclus în lucrarea sa "Liber Abaci". Odată adoptat, conceptul a stat la baza sistemului zecimal, permițând avansarea cunoștințelor în domeniul matematicii și logicii. Zero este conceptul care stă la baza algebrei, a fizicii cuantice, a tehnologiei rachetelor și a codului binar, "limbajul" computerelor.
Legea gravitației
Povestea celebră a modului în care Newton a fost inspirat în dezvoltarea legii gravitației este apocrifa. Indiferent însă cum a ajuns savantul la concluziile privind gravitația, ingeniozitatea sa a fost remarcabilă. Isaac Newton a presupus că dacă efectul gravitațional se manifestă în vârful unui copac, unde face ca un măr să cadă pe pământ, e posibil ca aceasta să ajungă și mai departe și să afecteze și luna. Ecuațiile lui Newton sunt în continuare utilizate și au aplicații practice precum eficientizarea sistemelor de încălzire sau trimiterea sateliților pe orbită.
Sursa: http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europe/11/21/tenthings.changedtheworld/index.html
CITEŞTE ŞI: Pare greu de crezut, dar există: Povestea tânărului milionar fără studii și loc de muncă
CITEŞTE ŞI: Tehnologie și cercetare? Cum a devenit faimosul joc Sea Hero Quest un bastion al luptei împotriva demenței