10 semne că şeful tău e un laş
Conform lui Wyse, cei mai dezastruoşi şefi sunt cei laşi, mai ales că modul lor de a-şi ascunde lipsa de încredere în ei are tocmai efectul opus. Îţi dai seama că le e teamă de la o poştă. Rob Wyse, cu ajutorul cititorilor de pe site, a alcătuit un inventar al semnelor care îţi arată că superiorul tău e un laş.
1. Ia anumite decizii alături de subordonaţi în secret, apoi nu-i protejează în public dacă acea decizie se dovedeşte greşită. Acest comportament este tipic persoanelor lipsite de încredere în ele şi timorate de frica de a face greşeli. Totodată, e un comportament care denotă că acea persoană nu e de încredere.
2. Îi spune fiecărei persoane „ce vrea ea să audă” în secret, schimbând mesajul în funcţie de cel cu care vorbeşte. Această manevră e cunoscută şi sub numele de „Divide et impera”. În loc să le comunice tuturor acelaşi mesaj consecvent şi să-i conducă prin puterea exemplului, preferă să-i controleze pe cei din jur prin informaţiile comunicate. Asta demonstrează că e realmente un lider înfiorător de slab.
3. Nu va organiza şedinţe cu cei implicaţi într-un conflict pentru a-l aplana. Acest fel de comportament merge mână-n mână cu „Divide et impera”. Dacă acest şef i-ar aduna pe toţi într-o cameră ca fiecare să-şi spună păsul şi să se confrunte direct cu problema existentă, ar ieşi la iveală că unuia i-a zis „hăis” şi altuia, „cea” şi s-ar da de gol.
4. Strecoară în fiecare conversaţie un comentariu negativ la adresa câte unui coleg. S-ar putea să ţi se pară măgulitor că are încredere în tine. Dar cel mai probabil e că strecoară remarci răutăcioase despre tine în discuţiile cu alţi colegi. E un şef lipsit de orice caracter.
5. Nu spune nimic personal despre el. Ţine toţi oamenii la distanţă, considerând că el e mai presus de ei, dar şi de companie. E limpede că nu-şi doreşte să ajungi să îl cunoşti. Şi, dacă stai puţin să te gândeşti, de ce ai vrea să îl cunoşti?
6. Minte. Toţi minţim din când în când ca să evităm să jignim pe cineva sau ca să înfrumuseţăm o poveste. Dar un şef laş face asta adeseori pentru binele lui sau pentru a-i discredita pe alţii. Iar subordonaţii lui nevinovaţi ar putea fi afectaţi de minciunile sale. E exasperant să lucrezi pentru un şef care minte. Nu ştii niciodată dacă vreuna din minciunile lui îţi va face rău sau te va ajuta. Un şef care minte sfidează încrederea dintre angajat şi angajator.
7. Îi invidiază pe subordonaţi, egali şi pe superiori. Un şef invidios distruge productivitatea întreţinând o atmosferă de teamă şi de incertitudine care demotivează echipa. Se simte bine doar când îi face praf pe cei pe care îi invidiază. Acest gen de şef trăieşte cu teama că va fi pus într-o lumină proastă de realizările celor din jurul lui. Ca atare, vei fi pedepsit dacă îţi faci bine treaba.
8. Face promisiuni pe bandă rulantă, dar nu se ţine de cuvânt. Fiecăruia îi place să i se promită o mărire, o promovare sau o nouă îndatorire incitantă. Dar când lunile trec şi recompensa promisă tot nu apare, promisiunile acelui şef nu mai înseamnă nimic. Un şef care face promisiuni deşarte e adesea motivat de dorinţa de a fi plăcut.
9. Dă vina pe alţii pentru greşelile lui. Se teme atât de mult să nu dea prost, încât nu poate să admită că nu le ştie pe toate. Pe deasupra, i se pare e un semn de slăbiciune să ceară ajutorul cuiva. În loc să apeleze la membri mai pricepuţi ai echipei să ducă la bun sfârşit o anume sarcină, se ocupă el de asta. Şi, când o dă în bară, dă vina pe echipa lui şi asta pe un ton cât mai ridicat, ca să audă toată lumea din firmă.
10. Când şefii lui vin cu pretenţii imposibile, el nu-şi protejează echipa. Unii manageri greşesc când au de-a face cu şefii lor. Mai precis, îi lasă pe aceştia să impună echipei lor sarcini de nerealizat fără ca nici măcar să nu încerce să demonstreze că aşa ceva nu se poate face, deşi ştie asta. Un şef care-şi trimite echipa într-o misiune pe care aceasta nu o poate realiza e cu siguranţă un laş, căci îi lipseşte curajul de a o apăra.