3 lucruri care contează mai mult decât CV-ul la un interviu
Ce primă impresie îi faci angajatorului
Cea mai simplă metodă de a începe cu stângul un interviu este să întârzii. Intervievatorul te va cataloga drept o persoană neserioasă și pe care nu se poate baza, iar asta îți poate reduce considerabil șansele de a trece în etapa următoare.
În al doilea rând, nu trebuie să neglijezi aspectul fizic. Manichiura trebuie să fie curată și îngrijită, iar parul tău să fie proaspăt spălat și tuns recent. În cazul bărbaților, angajatorii îi preferă pe cei proaspăt rași, pentru că dau impresia unor persoane mai responsabile. Chiar dacă te trezești pe ultima sută de metri că ai uitat să te bărbierești, un astfel de aparat profesional te va scoate din orice încurcătură. Este practic, rapid și nu ar trebui să îți lipsească, indiferent de profesia pe care o ai. Iar dacă iei în considerare și faptul că vei scăpa de tăieturile sau iritațiile cauzate de lama de ras, cu siguranță vei vrea să arunci o privire peste modelele disponibile.
De asemenea, și felul în care te prezinți la interviu este extrem de important. Mulți angajatori spun că au eliminat candidați pentru faptul că au purtat o ținută mult prea casual la interviu sau că au avut un aspect neîngrijit. În ceea ce privește vestimentația, un costum într-o culoare neutră precum maro, negru sau bleumarin te poate scoate din încurcătură.
Încrederea cu care vorbești la interviu
Oricât de solid ar fi CV-ul tău și ce experiență de muncă ai avea, dacă nu vorbești pe un ton sigur, eziți și te ferești să îți scoți în evidență atuurile, angajatorul va rămâne cu impresia că ești o persoană căreia nu îi poate încredința luarea unor decizii, cu atât mai puțin o funcție de conducere. Mulți candidați se tem să nu pară aroganți dacă vorbesc despre rezultatele pe care le-au avut la fostul loc de muncă, însă orice interviu presupune să îți prezinți propriul branding în față recruiterului și să îl convingi că ești persoana pe care o caută pentru jobul respectiv. Iar pentru a face acest lucru, nu este greșit să îi arăți cum ai contribuit la dezvoltarea companiilor în care ai mai lucrat, ce rol ai îndeplinit în echipe și ce rezultate ai avut.
Tonul pe care trebuie să vorbești este unul calm, dar sigur, și să nu te lași cuprins de panică nici când angajatorul îți pune o întrebare la care nu știi exact cum să răspunzi. Ține minte că un răspuns vag este mai bun decât un „nu” sau un „nu știu”, iar dacă nu ai înțeles la ce se referă întrebarea, nu este greșit să ceri lămuriri suplimentare. Orice întrebare adresată de recruiter poate fi întoarsă în favoarea ta, dacă încerci să corelezi responsabilitățile de la jobul anterior cu cele prevăzute în fișa postului pentru care aplici, scrie Jobcare.ie.
De asemenea, este bine să știi că intervievatorul nu încearcă în mod intenționat să te pună în dificultate, ci este intersat să îți vadă reacțiile în anumite situații și să afle dacă te potrivești cu poziția respectivă.
Cât de potrivit ești pentru mediul de lucru din companie
Pe lângă persoane competente, recruiterii caută și candidați care să se integreze cât mai ușor și natural în mediul de lucru al companiei, să interacționeze ușor cu ceilalți oameni, iar valorile sale să corespundă culturii organizaționale a firmei. De aceea, evită să faci afirmații foarte pesimiste, să îi povestești intervievatorului detalii intime despre viața ta sau să pari mai interesat de concedii și vacanțe decât de sarcinile efective pe care le presupune jobul.
În plus, orice recruiter vrea să angajeze o persoană care își dorește cu adevărat să lucreze pentru el. Dacă te pregătești pentru interviu și încerci să afli cât mai multe despre companie, aceste informații îl vor impresiona plăcut pe angajator și îl vor convinge că nu este doar un alt post la care ai aplicat, ci unul pe care îl vrei cu adevărat.
În concluzie, doar pentru că ai fost chemat la interviu și ești sigur pe greutatea CV-ului tău, asta nu înseamnă că vei și obține jobul. Este important să afișezi o atitudine corectă și cea mai bună imagine a ta pentru a demonstra că ceilalți candidați nu au nicio șansă în fața ta și să obții jobul pe care îl vânezi de mult timp.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Dean Drobot