40 de tineri au învăţat cum să își dezvolte afacerile de la oameni de business din UE
Jumătate dintre antreprenorii români care au participat la aceste schimburi internaţionale au afaceri în turism, arhitectură şi agricultură. Celelalte domenii în care activează sunt publicitate, media, fotografie, IT, sănătate, educaţie şi formare, construcţii, consultanţă financiară, marketing, servicii sociale şi de sănătate.
În România au ajuns prin schimburile Erasmus for Young Entrepreneurs trei tineri antreprenori din Olanda, Italia şi Spania, ca să lucreze alături de oameni de afaceri cu experienţă în servicii de consultanţă pe resurse umane, consultanţă de business şi IT.
Din informaţiile primite de la antreprenorii români care au fost în schimburi de experienţă în alte ţări UE, mai mult de jumătate dintre ei, odată întorşi în ţară fie şi-au înfiinţat afacerea dorită, fie şi-au dezvoltat business-ul început înainte de schimbul de experienţă.
„Participarea în programul Erasmus a însemnat un impuls decisiv în direcția dezvoltării mele personale şi profesionale. (…) Experienţa din Milano a fost elementul cheie pentru crearea de rețele şi contacte la nivel internațional – care sunt ingredientele perfecte pentru anatomia unui afaceri de succes. (…)”. (Anca Simola, owner Business Anatomy SRL-D)
„Experiența în Skelleftea, Suedia a fost una din cele mai interesante experiențe de până acum, din foarte multe puncte de vedere. În primul rând, experiența bogată în domeniul afacerilor a antreprenorului-gazdă, Jarkko Enqvist, m-a ajutat foarte mult, nu numai să îmi lărgesc orizontul de cunoștințe aplicate de management şi marketing, dar şi să îmi transform ideea de afacere într-una mult mai viabilă şi contextualizată mult mai bine pe obiective clar definite. (…)”. (Narcisa Braşoveanu, antreprenor)
Schimburile de experienţă vor continua în 2014, printr-o nouă finanţare primită de la Comisia Europeană. Institutul Postliceal Phoenix are deja cinci antreprenori pregătiţi să plece să lucreze cu oameni de afaceri din alte ţări din Uniunea Europeană.
În mai 2012, Institutul Postliceal Phoenix (IPP) şi Fundaţia Danis pentru Dezvoltare Managerială, împreună cu Quarter Mediation din Olanda au demarat, în consorţiu, proiectul „Viitori antreprenori europeni”, în cadrul programului Erasmus for Young Entrepreneurs, finanţat de Comisia Europeană.
Pe parcursul proiectului, din România, 72 de antreprenori aflați la începutul unei afaceri au aplicat pentru a participa la un schimb internaţional. De asemenea, IPP şi Fundaţia Danis au reușit să implice în proiect și 13 antreprenori de succes din România, din domenii precum turism, resurse umane, antreprenoriat social, agricultură, IT, arhitectură și retail de produse de lux, care ar putea împărtăși din experiența lor oamenilor cu inițiativă din alte țări ale Uniunii Europene.