7 super-sugestii pentru interviul de angajare
1. Gândește-te, înainte de interviul de angajare, la cel puțin trei exemple din trecutul apropiat în care ți-ai demonstrat competențele. Mai mult ca sigur, vei fi nevoit, în timpul interviului, să menționezi unele dintre aceste exemple. De exemplu: La cel mai recent loc de muncă, în fiecare dimineață, înainte de a mă apuca efectiv de lucru, îmi scriam în agenda de serviciu, timp de 5–7 minute, tot ceea ce era urgent de rezolvat în acea zi.
2. Ține minte că nu ai fi fost invitat la interviu dacă nu ar fi existat o șansă reală să obții postul. Pornește cu această perspectivă. Gândește-te că te vei descurca foarte bine, mai ales că te-ai și pregătit înainte: te-ai informat despre companie (pe site-ul acesteia, spre exemplu), ți-ai luat CV-ul la tine, te-ai gândit la posibilele întrebări care îți vor fi adresate ș.a.m.d.
3. Chiar dacă unele condiții ale colaborării pe care ți-o propune intervievatorul nu îți surâd, nu trebuie să-ți pierzi din entuziasm sau din optimism. Îți poți exprima și tu opinia referitoare la condițiile respective și poți porni procesul de negociere.
4. Încearcă să nu repeți de prea multe ori o idee pe care tu o consideri avantajoasă. Dacă vei oferi și altele, atunci intervievatorul va putea analiza mai bine potențialul tău și își va face o părere mai clară despre competențele sau viziunea ta profesională.
5. Închide-ți telefonul sau pune-l pe modul silențios în momentul în care intri în sala de interviu.
6. Când ești întrebat despre planurile de vacanță sau de concediu, intervievatorii își doresc să afle, de fapt, dacă ai abilități de planificare. Este indicat să menționezi perioada pe care o vei petrece în vacanță și de ce ai ales respectiva destinație sau modul în care îți vei petrece timpul liber.
7. Cu toate că a fi creativ este important, încearcă să descrii în timpul interviului și evenimente din viața ta care au presupus rutină, planificare, organizare – orice loc de muncă presupune astfel de acțiuni. O persoană care este creativă, dar și organizată are un echilibru ce îi va asigură stabilitate și, în același timp, o evoluție profesională constantă.