A avea profesia de stomatolog în România. Care sunt așteptările românului de la medicul dentist?
Femeile sunt mai atente cu sănătatea lor orală decât bărbaţii, la o diferenţă mică însă, 52 la 48%. Și, un lucru important, jumătate dintre românii care ajung la dentist au nevoie de tratamente complexe. Ce se întâmplă, totuși, cu acest “domeniu”, în România? Și în ceea ce privește profesia de stomatolog?
“Fără un concept unic, nu poți construi un drum în stomatologia românească.
Stomotologia a beneficiat în ultimii ani de inovații extraordinare care au clădit principii noi: tratamente cu abordare multidisciplinară fără durere, manopere premium realizate în timp redus, vindecare accelerată, analize 3 D și absolut tot ceea ce este nevoie pentru tratarea oricărei afecțiuni dentare sub un singur acoperiș astfel încât pacientul să nu piardă timp inutil și nici bani”, spune Dr. Răzvan Boberis – medic dentist specialist.
Un plan multidisciplinar și optim
De la început și-a dorit o clinică performantă, updatată cu toate tehnologiile și manoperele de ultimă oră astfel încât pacienții să beneficieze de atenție, grijă, tratamente cu abordare multidisciplinară fără durere și timp redus de tratament. Merge la toate congresele mari și importante, este membru în cele mai importante asociații și a făcut cursuri de implatologie la New York University. De asemenea, a efectuat traininguri în Germania în clinici care fac cursuri private one to one. “Potrivit experienței mele, la fiecare 5-6 ani apar schimbări importante și trebuie să faci upgrade de aproape 80-90%. Pretențiile românilor au crescut foarte mult. Nu se mai acceptă lucrări mediocre sau lucrări cu compromis. Se acceptă doar lucrări bune din punct de vedere funcțional, biologic, mecanic și, neapărat, estetic. Nu putem neglija acest aspect. Nimeni nu își dorește să cheltuiască banii fără a primi garanția unui tratament bine făcut. Românul are acces acum la informație, poate compara, se poate documenta, poate înțelege dacă ceea ce primește este autentic și îi rezolvă problema sau nu”.
Mai aflăm că în medicina clasică, pacientul merge de multe ori la medicul dentist și este tratat cu materiale mai slabe calitativ, nu există tehnologie cum ar fi computerul tomograf 3 D care are acuratețe de 100%, nu există abordare multisciplinară a planului de tratament și multe altele. Și pacientul cheltuiește bani puțini d emulte ori și primețte în final un tratament scump și slab calitativ. În medicina stomatologică modernă de exemplu un tratament de canal se soluționează într-o singură vizită datorită tehnologiei, manoperelor și materiei prime de ultimă oră față de până la 6 vizite în trecut. “Unde credeți că se cheltuie mai mulți bani? Unii români au început să înțeleagă și să aleagă înțelept. Ceilați sunt sigur că vor înțelege pe măsură ce se vor informa”, spune Răzvan Boberis.
“80% dintre români își aleg medicul dentist după recomandare după statisticile noastre, 10% aleg după internet și 10% aleg după locație. Ulterior se uită la preț.
Real, românul ar trebui să își aleagă un medic dentist care este dispus să vorbească cu el, să îi explice pe înțelesul său situația în care se află, astfel încât să poată alege în cunoștință de cauză ceea ce are nevoie. Un doctor care își dedică timp pacientului și alege un plan de tratament multidisciplinar și optim”.
Totuși, ce înseamnă să ai un concept în stomatologia românească? “Înseamnă o metodologie prin care sa creezi un plan, să îl respecți. Înseamnă să îl tratezi pe om cu responsabilitate. Înseamnă să oferi ceva unic și personalizat, înseamnă muncă și dedicare față de pacient dincolo de tratamentul oferit”. Și, nu în ultimul rând, „stomatologia românească se îndreaptă spre era digitală. Cel puțin noi așa ne îndreptăm. Și lucrările se fac digital, și gestiunea analizelor, fișele pacienților, istoricul, totul este digital!”.
Dr. Răzvan Boberis
-Absolvent UMF Carol Davila Bucuresti – 2003
– Medic dentist specialist – Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” – 2006
– Studii complementare în implantologie orală – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” – 2006
– Member of European Association of Osseointegration din 2009
– Cursuri Implantologie la New York University-College of Dentistry – 2011