Achizițiile publice, reguli noi de la Guvern. Patronatul IMM-urilor invocă un dezastru
„Prin intermediul unei Ordonaţe de Urgenţă, Guvernul României a abrogat dispoziţiile alin. (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, care dispuneau că «Întreprinderile mici şi mijlocii beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii»", se arată într-un comunicat de presă.
CNIPMMR propune modificarea legii astfel încât toţi operatorii economici să beneficieze de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii, în cadrul contractelor a căror valoare estimată este de până la 10 milioane de euro.
“Comisia Europeană a ridicat problema unei discriminari pozitive a IMM-urilor, în sensul că pentru acelaşi contract se solicită 2 tipuri de garanţii, un nivel de garanţie pentru o companie mare şi un nivel de garanţie redus la jumătate pentru un IMM. Soluţia pe care am identificat-o şi pe care Comisia Europeană o acceptase a fost aceea a reducerii nivelului garanţiei la 50% pentru TOŢI operatorii, atât pentru IMM-uri, cât şi pentru companiile mari. În acest fel eliminam discriminarea pozitivă, dar mentinem un nivel scăzut şi accesibil IMM-urilor pentru care licitaţiile publice reprezintă un balon de oxigen pentru desfaşurarea activitătii, ştiut fiind faptul că la nivel global statul este cel mai mare contractor”, spune Florin JIANU, preşedinte CNIPMMR.
Patronatul susține că peste 95% din numărul total de proceduri de achiziţie derulate au avut valoare estimată sub 10 milioane euro, iar 98% dintre IMM-urile din România au o cifră de afaceri mai mică de 2 milioane de euro.