Acţionăm responsabil? Obligativitatea raportării anuale pe teme de CSR
Pe agenda evenimentului s-au regăsit, printre altele, următoarele teme de dezbatere:
– Contextul la nivel european în ceea ce privește raportarea responsabilității sociale.
– Cine și ce ar trebui să raporteze? Soluții pentru raportarea responsabilității sociale la nivel de IMM-uri. Raportarea responsabilității sociale de către autoritățile publice.
– Raportarea responsabilității sociale – între inițiativa voluntară și obligație legală.
– Măsuri pentru stimularea raportării responsabilității sociale a organizațiilor.
Dincolo de consensul asupra necesității publicării de informații cu privire la impactul social și de mediu al companiilor, o problemă importantă ridicată de către participanții la masa rotundă a fost cea referitoare la caracterul pe care ar trebui să îl aibă raportarea de CSR. În acest sens, majoritatea celor prezenți la dezbatere au fost de părere că este nevoie de o reglementare în acest domeniu, idee de altfel promovată și la nivel european (Comisia Europeană a anunțat că pregătește o propunere de directivă în acest sens).
Raportarea cu privire la responsabilitatea socială ar trebui impusă în primul rând companiilor mari, dar și autorităților publice și companiilor de stat. În ceea ce privește IMM-urile, este necesar ca acestea să raporteze, însă după un sistem de indicatori adaptat dimensiunii lor și trebuie avut în vedere că o astfel de măsură să nu aibă impact asupra performanței lor economice.
Pe de altă parte, cei care susțin caracterul voluntar al raportării sunt de părere că responsabilitatea socială ar trebui să se încadreze într-o altă paradigmă, cea a valorilor, a educației și a angajamentului față de dezvoltarea sustenabilă.
De asemenea, a fost subliniat rolul important al educației individuale în spiritul consumului responsabil. Piață și fiecare individ în parte trebuie să acționeze ca un factor de presiune și sancțiune a comportamentelor iresponsabile ale companiilor.
Masa rotundă „Raportarea RSC – impusa sau voluntara? Pro si contra reglementarii” face parte din seria de mese rotunde organizate sub titlul „Probleme și soluții pentru stimularea responsabilității sociale în România”. Obiectivul final al acestui demers este configurarea unui program de ințiative de advocacy pentru îmbunătățirea cadrului legal și pentru o mai bună utilizare a resurselor în ceea ce privește promovarea responsabilității sociale în România, sub toate aspectele ei.
Organizațiile reprezentate în cadrul mesei rotunde au fost: autorități publice – Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Secretariatul General al Guvernului; companii – Procert Laboratory, KPMG; parteneri sociali – UGIR; organizații non-guvernamentale – Romanian American Foundation, Aspen Institute, ActiveWatch, Academia de Advocacy.
Sinteza dezbaterii va fi publicată pe website-ul www.actionamresponsabil.ro.
Danemarca a introdus în 2008 obligativitatea raportării anuale pe teme de responsabilitate socială corporativă, iar acest lucru a avut un efect de catalizator asupra activităților de RSC. Dintre cele 1.100 de companii afectate de această lege, 97% au făcut raportări în anul următor, în contextul în care 43% din ele raportau pentru prima dată. Statul francez a adoptat recent noi prevederi legislative care obligă companiile să raporteze informațiile privind impactul de mediu și social. În plus, noua lege impune ca aceste informații să fie verificate de o terță parte autorizată.