Activitatea de transport și logistică: între relevanța cursurilor, lipsa mediului practic și utilitatea programelor de internship pentru studenți
Cel mai întâlnit termen în acest domeniu este “specialist în logistică” însă la ora actuală cerințele pe care un candidat ar trebui să le îndeplinească pentru a ocupa această poziție diferă de la o companie la alta.
Tot mai multe companii au întâmpinat nevoia unui departament specializat în “logistică” și care să “acopere” acest domeniu de activitate, conştientizând rolul și importanţa logisticii atât în creșterea gradului de satisfacere a cerinţelor clienţilor cât şi a nivelului de îndeplinire a obiectivelor companiei și a poziționării brand-ului pe piață.
Însă acest domeniu evoluează atât de rapid încât partea teoretică, predată în instituțiile de învățământ, nu poate ține pasul cu prezentul decât dacă este corelată cu programe de practică. În acest sens, sunt necesare actualizări permanente asupra informațiilor relevante dar și a mediului de operare / activitate zilnică.
În acest scop, s-au dezvoltat tot mai multe proiecte care au ca obiectiv principal iniţierea studenţilor în interesanta lume a logisticii și transporturilor. Tot mai multe companii oferă cursuri în acest domeniu, unele fiind oferite gratuit, altele cu plată, dar și programe de internship care au rolul de activitate practică pentru studenți în vederea obținerii de experiență relevantă și de ce nu, de integrare la viitorul loc de muncă.
Astfel, instituțiile de învățământ colaborează cu companiile de profil pentru dezvoltarea în România a cunoaşterii cu privire la logistică și managementul lanţului de aprovizionare / distribuţie, precum şi pentru dezvoltarea competenţelor în aceste domenii ale studenţilor, masteranzilor și absolvenţilor.
O astfel de colaborare stă la baza unui protocol încheiat în 2009 între Academia de Studii Economice din Bucureşti și Asociaţia de Logistică din România (ARILOG) și prevede crearea unui grup de lucru responsabil cu organizarea de stagii de practică și / sau specializare și / sau cercetare, pentru studenţi ai ASE din diferite cicluri sau forme de învăţământ, în cadrul companiilor membre ale ARILOG sau al altor companii cu care asociația colaborează.
Beneficiarii acestui program sunt selectaţi dintre studenţii care îşi exprimă interesul, pe baza unor criterii convenite în prealabil de personalul implicat al părţilor iar stagiile pot îmbrăca una din formele următoare: I. stagiu de practică în cursul anilor de studii;
II. stagiu de practică în cursul vacanţei dintre anii de studiu;
III. angajare cu timp parţial sau pe durată determinată;
IV. stagii de specializare;
V. stagii de cercetare în vederea elaborării de lucrări de licenţă, disertaţii sau în cadrul studiilor doctorale
În calitate de susținători activi ai acest program, dar și în calitate de membri ARILOG, compania Gebrüder Weiss România a primit și în acest an vizita unui număr de 20 studenți francezi, veniți în țară în cadrul unui program de schimb de experiență cu Facultatea de Relații Economice Internaționale, Programul de Master de Logistică Internațională, din cadrul ASE București.
Vizita a avut loc în data de 15 noiembrie 2017, la sediul companiei din Bolintin Deal, unde studenții au primit detalii cu privire la modul de gândire care stă la baza activității companiei Gebrüder Weiss, modul de organizare, planificare, control şi desfăşurare a fluxurilor de bunuri, noțiuni de siguranță și securitate la locul de muncă.
Studenții și-au manifestat interesul față de provocările pieții legate de managementul resurselor umane dar și de profesionalismul partenerilor și de modul în care Gebrüder Weiss gestionează această relație astfel încât să furnizeze servicii de calitate clienților companiei.
Un alt punct de interes a fost și posibilitatea accesării unui program de internship în cadrul companiei, deoarece planurile lor de viitor ar putea include un stagiu de practică în România.
Schimbul de date și informaţii realizat cu această ocazie a contribuit la îmbogățirea cunoștințelor viitorilor logisticieni cu know-how-ul pe care compania îl are în domeniu atât în ceea ce privește desfăsurarea activității de transport și logistică pe piața locală cât și la nivel internațional.
(Acest material este un advertorial)