Aderarea la UE va agita apele.
Cum va influenta aderarea la UE piata de Executive Search din Romania?
In domeniul serviciilor, acolo unde se incadreaza si activitatea de Executive Search, integrarea va avea o influenta pozitiva. In primul rand, pentru ca piata se va regulariza, devenind mult mai transparenta. In consecinta, se va inlatura confuzia care inca se face in Romania intre Executive Search si recrutare. In al doilea rand, este de asteptat ca firmele de ES sa-si ridice si mai mult calitatea serviciilor, iar fluxul import-exportului de oameni pentru pozitii de top sa creasca. Mai mult decat acum, vor fi romani cu pregatire excelenta care vor pleca in afara pe pozitii de top management, dar si multi expati care vor veni sa lucreze aici.
Cu alte cuvinte, vom asista la o “energizare” a activitatii de ES.
Da, desi aceasta situatie nu va caracteriza decat primii ani de dupa aderare. Dupa aceea, nivelul de activitate va cunoaste o oarecare descrestere, asa cum s-a intamplat si in alte state europene. Activitatea a crescut, apoi s-a diminuat, iar acum e din nou undeva sus. In ultimii doi-trei ani, activitatea din ES din Romania a tot crescut, dar acest fapt nu va dura la infinit.
Ce se va intampla cu firmele de Executive Search din Romania dupa aderare?
Pot sa va spun ca Stanton Chase Romania va avea mai multe sarcini de indeplinit. In primul rand, birourile noastre vor deveni cele mai importante birouri Stanton Chase din Europa, avand in vedere ca activitatea lor creste anual cu 50%. In al doilea rand, este foarte posibil ca Romania sa devina lider regional Stanton Chase, deci sa acopere si birourile din Bulgaria, Serbia si Ucraina. Iar daca in noiembrie voi fi ales Vice Presedinte Stanton Chase pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa – decizia va fi luata dupa intalnirea partenerilor globali Stanton Chase, de la Sidney – Romania va deveni headquarter pentru aceste trei zone. Este posibil ca aderarea sa creasca sansele acestei numiri.
Care sunt principalii jucatori de ES de pe piata romaneasca si ce firme noi vor aparea dupa aderare?
La momentul actual, Stanton Chase ocupa locul sapte in topul firmelor de ES din lume, dupa Amrop Hever Group, AIMS, Korn/Ferry, INAC, IESF si Boyden. Nici una dintre aceste firme nu are birouri in Romania, dar ne asteptam ca dupa aderare sa inceapa sa-si lase amprenta si aici. Va fi benefic pentru noi, deoarece prezenta lor va duce la cresterea competitiei, la regularizarea si educarea pietei, la cresterea standardelor. Scopul nostru nu este sa fim numarul unu in Romania, ci sa ne pastram standardele si imaginea de firma de succes.
Vor aparea pozitii noi in management, care acum nu sunt acoperite in companiile din Romania?
Nu cred ca vor interveni modificari legate de nivelul, calitatea sau natura pozitiilor. Toate sunt prezente si acum in Romania si sunt acoperite. Poate doar vor deveni mai tehnice sau vor presupune mai multe abilitati. In unele domenii – de pilda, in sectorul bancar – ar putea sa apara nevoia de oameni specializati pe anumite produse sau servicii care, in acest moment, nu exista in Romania.
Cum vor fi influentate veniturile din activitatea de ES?
Onorariile nu se vor modifica radical, ci vor fi la randul lor regularizate. In prezent, daca o companie din Romania apeleaza la doua-trei firme de ES si vrea sa afle ce onorariu pretinde fiecare, va primi oferte care variaza foarte mult de la o firma la alta: pentru o pozitie de senior manager, o firma de ES poate cere 25 de mii de euro, alta 10 mii, cea de-a treia doar cinci. Lucrurile nu stau asa in Europa de Vest, unde onorariile sunt aproximativ aceleasi, fara fluctuatii de mii de euro. Nici in ceea ce priveste salariile celor “vanati” – CEO, CFO, senior manageri etc. – nu ma astept la mari modificari dupa aderare. Schimbarea la care ma astept este ca decalajul dintre cel mai mare salariu – al unui CEO, sa spunem – si cel mai mic salariu dintr-o companie sa se diminueze. Salariile cele mai mici vor creste, iar cele foarte mari vor scadea, astfel incat ele se vor intalni la un anumit nivel.
Referindu-ne strict la piata de ES, poate situatia din Romania – inainte si dupa aderare – sa fie comparata cu ce
s-a intamplat in alte tari?
Fiecare tara a aderat intr-un anumit moment al istoriei sale politice si economice. Nu poti compara intrarea Romaniei in UE cu cea a Portugaliei, a Spaniei, a Frantei etc. Totusi, se poate face o comparatie cu Polonia, Republica Ceha si Ungaria. Atunci cand au intrat in Uniune, aceste tari se confruntau cu aceleasi probleme cu care se confrunta si Romania. Acum, ele au o piata de ES bine echilibrata. In doi-trei ani, integrarea va aduce si in Romania onorarii corecte, obiective clare, standarde inalte si cereri mai mari din partea companiilor in ceea ce priveste calitatea serviciilor primite. Nu in ultimul rand, trebuie spus ca nu vor exista schimbari majore din prima zi. Toate aceste treceri se vor face treptat, in aproximativ un an.