Administraţia publică locală a intrat marţi în grevă timp de o oră
Un alt motiv pentru care membrii FNSA au încetat activitatea se datorează şi întâlnirii de săptămâna trecută cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, la care nu s-a ajuns la un consens în cadrul procedurii de conciliere.
Sindicaliştii susţin că salariaţii din administraţia publică locală din România sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim burt pe economie (1.250 de lei pe lună).
Din acest motiv, aceştia doresc majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre cei care primesc şi cei care nu primesc acest drept. Totodată, sindicaliştii vor ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă.
Peste 1.000 de angajaţi din Primăria Cluj-Napoca au încetat, marţi, activitatea timp de o oră, iar accesul publicului în instituţie a fost interzis, transmite Mediafax.
Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie şi preşedintele Sindicatului "Civitas” din Primăria Cluj-Napoca, a declarat că funcţionarii din administraţia publică locală au mai multe revendicări, iar în cazul în care acestea nu sunt soluţionate, se va ajunge la grevă generală pe termen nelimitat începând cu 19 iulie.
Potrivit acestuia, în judeţul Cluj au intrat în grevă şi angajaţi ai Consiliului Judeţean Cluj, dar şi ai unor primării de comune.
Următoarele forme de protest sunt programate pentru 12 iulie, când va avea loc o grevă pe toată durata programului de lucru şi pe 19 iulie, când sindicaliştii FNSA vor intra în grevă pe termen nelimitat.