Adolescenţii reprezintă o resursă importantă
UNICEF România, împreună cu Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) au lansat marţi, 17 septembrie 2013, studiul „Situaţia adolescenţilor din România”. Evenimentul a avut loc în prezenţa dlui. Nicolae Bănicioiu, Ministrul Tineretului şi Sportului, a dnei. Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România, a echipelor de cercetare de la Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), a adolescenţilor şi a reprezentanţilor diverselor ONG-uri ce acţionează în sprijinul tinerilor.
Acest studiu aduce în prim plan o serie de probleme ale adolescenţilor. În momentul de față sunt peste două milioane de adolescenți în România. Fiecare dintre ei este diferit și se confruntă cu provocări și oportunități diferite, dar fiecare dintre ei are dreptul să crească într-un mediu familial care să îi ofere protecție; are dreptul să aibă acces la servicii de sănătate și educație de calitate; are dreptul să fie protejat împotriva violenței, abuzului, exploatării și traficului; are dreptul de a participa în luarea deciziilor care îl afectează.
„ Investiția în adolescenți este strategică pentru a întrerupe cercul sărăciei și al dezavantajelor ce afectează sute de mii dintre aceștia. Adolescenții sunt o sursă formidabilă de energie, un avantaj neprețuit pentru țară. Nu îi putem ignora”, a declarat dna.Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.
Studiul Situația adolescenților din România arată că sunt mari diferențe între adolescenți. Adolescenții din mediul rural se confruntă cu riscuri mai mari de sărăcie și de părăsire a școlii; adolescenții din mediul urban sunt mai expuși la riscul consumului de droguri; fetele sunt vulnerabile în ceea ce privește sarcinile nedorite; băieții sunt mai expuși să fie implicați în acte de violență sau la abuzul de substanțe.
Cele mai vulnerabile grupuri sunt: adolescenții cu dizabilități, adolescenții din comunitățile rome și adolescenții care consumă droguri. Riscurile comune cu care adolescenții se confruntă sunt: părăsirea școlii (65% dintre copiii romi nu beneficiază de educație gimnazială); sarcini nedorite sau sarcini la o vârstă fragedă (17.000 fete cu vârsta sub 18 ani erau însărcinate în 2012); consumul de alcool (42% dintre adolescenți au băut cel puțin o dată) și consumul de țigări (23% dintre adolescenți au fumat cel puțin o dată); consumul de droguri (5.4% dintre adolescenții cu vârsta de peste 14 ani au luat droguri cel puțin o dată).
Studiul propune și o serie de recomandări:
- Sistemul de educație ar trebui să le ofere adolescenților aptitudinile și cunoștințele relevante, inclusiv educație privind sănătatea, care ar trebui să devină parte din curriculumul obligatoriu.
- Sistemul de protecție socială ar trebui să identifice familiile vulnerabile cu adolescenți și să le ofere consiliere și alte servicii de suport la nivelul comunității.
- Oferirea de activități recreaționale sănătoase, cum ar fi sportul, ar minimiza expunerea tuturor adolescenților la comportamente la risc.
- Toate aceste servicii de bază ar trebui să fie oferite la nivel local, aproape de adolescenți, cu profesioniști care lucrează împreună. Pentru mai mulți adolescenți vulnerabili, pentru cei cu dizabilități, cei care au deja comportamente la risc, România ar trebui să dezvolte servicii specializate.