Află cât câștigă executivii de top din marile corporații
”Cea mai mare influență asupra veniturilor obținute de un executiv de top o are nivelul responsabilității”, afirmă Conrad Pramboeck, șef al departamentului de Executive Compensation Consulting Practice din cadrul Pedersen & Partners, și cel care s-a ocupat de acest studiu. Valoarea compensațiilor pe care un executiv de top le primește este de șapte ori mai mare decât cea a unui general manager, care se ridică la aproximativ 200.000 euro, mai precizeaza Pramboeck.
Cei mai bine plătiți executivi au un salariu anual de 3 milioane euro, la care se adaugă bonusuri de 7 milioane euro, acestea fiind, în general, valorile maxime de venituri anuale obținute. Există totuși câteva exemple de manageri de top care depășesc acest plafon, însă sunt foarte puține.
Bonusuri în acțiuni, principala diferență între beneficiile obținute de managerii din Europa și cei din SUA
Dacă în ceea ce privește compensațiile în bani, există o diferență de doar 5 procente între veniturile obținute de managerii din SUA și cei din Europa, lucrurile stau total diferit când vine vorba de bonusurile în acțiuni. Dacă în Europa media compensațiilor sub formă de acțiuni este de 136.000 de euro, în SUA executivi primesc anual acțiuni în valoare de 409.000 euro.
Cel mai bine în acest top stă Larry Ellison, CEO-ul Oracle, care pentru performanțele obținute de companie anul trecut a primit acțiuni în valoare de 48 milioane euro, la care se adaugă un bonus financiar de 10 milioane euro. Ellison are un salariu anual de doar 1 dolar.
Compensațiile executivilor cresc de două ori mai repede
Valoarea veniturilor în lichidități obținute de executivii de top cresc de circa două ori mai repede decât cele obținute de restul angajaților. Anul trecut, veniturile obținute de angajații companiilor incluse în studiu au crescut cu 3,5%, în timp ce general managerii au avut câștiguri cu 5% mai mari. În cazul executivilor de top, creșterea medie a fost de 8,8%.
”Executivii de top din marile corporații nu primesc doar beneficii mai mari decât restul managerilor sau angajaților, ci și ritmul de creștere al acestora este de două ori mai mare atât pe termen scurt, cât și mediu”, conchide Pramboeck.
Studiul a fost realizat pe 1.200 de executivi de top din 200 de companii care își desfășoară activitatea în 10 țări din Europa de Vest și Statele Unite și analizează evoluția compensațiilor și beneficiilor obținute de aceștia în ultimii cinci ani. Persoanele vizate de acest studiu dețin poziția de CEO sau sunt membri în board-ul companiilor internaționale care au un număr mediu de 100.000 de angajați, venituri de 28,8 miliarde euro și un profit de 3,3 miliarde euro.