Ambitiosi, dar nu fara masura
Pe de alta parte, de la Mark Twain am aflat ca "e bine sa stam departe de oamenii care cauta sa ne diminueze ambitia. Cei care fac asta sunt oamenii mici. Oamenii mari te fac sa simti ca si tu poti deveni mare". Sa fie datoria unui conducator de organizatie sa ii faca pe oameni sa se simta importanti? Cum se poate face asta? Poate fi dorinta de a excela altfel decat nobila? Va propunem o perspectiva asupra ambitiei ca posibil exercitiu de stimulare a performantelor prezente prin masurarea lor cu cele mai bune performante trecute, cu scopul de autodezvoltare si progres individual.
O conditie, dar nu o garantie pentru cariera
G"unther Seifert, Director General – Porsche Romania
In contextul actual, ambitia este o conditie necesara in obtinerea succesului dorit. Insa nu este singura. Spiritul de echipa, maturitatea, loialitatea si disponibilitatea de a invata si de a pune interesele companiei mai presus de cele personale sunt importante in egala masura. Uneori, fermitatea si ambitia sunt cheia rezolvarii problemelor, alteori este nevoie doar de bun simt si de spirit de echipa.
Ambitia este o virtute cand ia forma unei pasiuni orientate asupra lucrului bine facut sau atunci cand oamenii fac mai mult decat ceea ce li se cere. Este o virtute si atunci cand tinta ambitiei individuale este succesul companiei. Atata timp cat le permite angajatilor sa vada succesul ca urmare a unei munci de echipa, ea este un impuls pentru mersul companiei.
O vad ca pe un "viciu" atunci cand devine o pasiune pusa in slujba ego-ului cuiva. Atunci cand oamenii incep sa se promoveze pe sine in locul produselor companiei. Sa nu se inteleaga prin asta faptul ca oamenii ambitiosi nu sunt importanti pentru companie. Ei sunt foarte importanti, atata timp cat nu isi uita misiunea.
Intre tinerii cu potential intotdeauna va exista competitie si asa si trebuie sa fie. Promovarea propriilor abilitati prezinta si ea importanta sa. Insa trebuie sa aiba substanta. Nu intotdeauna cel mai bun vanzator este si cel mai bun manager.
Poate fi ambitia o unealta necesara modelarii de sine? Depinde de obiectivele fiecaruia. Am avut surpriza de a discuta cu tineri "foarte ambitiosi" care nu mi-au putut raspunde la o intrebare simpla cum este urmatoarea: unde doriti sa fiti peste trei ani?"
Mie ambitia mi-a dat puterea de a spune "da" unor oportunitati, acolo unde colegii mei nu vedeau decat riscuri. Intre noi fie vorba, o cariera internationala nu este doar o calatorie confortabila: trebuie sa stii cu adevarat ceea ce iti doresti si trebuie sa fii pregatit sa platesti un pret – precum acela de a fi departe de prieteni si de familie si de a-ti pierde extrem de mult timp prin aeroporturi.
Fara ambitie nu cred ca se poate avansa in cariera. Chiar si atunci cand esti extrem de talentat, trebuie sa muncesti din greu pentru a transforma talentul in succes. Vremurile in care era suficient sa-ti faci treaba pentru a fi promovat au luat sfarsit si nu se vor intoarce. Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, nu numai cei care doresc sa urce ar trebui sa fie ambitiosi. O companie de succes are nevoie de angajati care sa puna pasiune in ceea ce fac. In businessul nostru avem nevoie de vanzatori care sa fie impinsi de ambitia de a fi numarul unu la capitolul volume. Dar mai mult decat atat, si la capitolul satisfacerea clientilor avem nevoie de angajati ambitiosi.
Sunt cateva persoane pe care le admir pentru ambitia lor, insa as vrea sa mentionez doar una. Este vorba despre Wendelin Wiedeking, CEO al Porsche Stuttgart, compania noastra sora. Atunci cand a devenit CEO, majoritatea oamenilor nu au crezut ca Porsche va supravietui ca marca si companie independenta. Wiedeking a riscat mult, inclusiv resurse financiare. Mai mult decat atat, intreaga lume a fost surprinsa de afacerea incheiata intre Porsche si Volkswagen, ea ramanand unica in lume. Fara sa se lase orbit de succes, Wiedeking a creat locuri de munca in Stuttgart, ceea ce a fost de bun augur atat pentru actionarii, cat si pentru angajatii Porsche.
Tinerii din Romania sunt foarte ambitiosi si acesta este un lucru bun. Ceea ce multi dintre ei urmeaza sa afle este faptul ca in management este nevoie de mult mai mult decat atat. Nu as promova niciodata o persoana careia ii lipsesc maturitatea si simtul raspunderii. A fi ambitios este o conditie, dar nu poate fi niciodata garantia unei cariere.
"Keep away from people who try to belittle your ambitions". Oamenii trebuie lasati sa creasca. Jobul unui manager este sa caute oameni motivati, sa cada de acord cu ei asupra unor obiective ambitioase clare si asupra regulilor ce trebuie urmate. Pasul urmator este sa ii lasi sa isi faca treaba. Daca sunt oamenii potriviti, vor darui ce au mai bun. Deciziile ar trebui luate, pe cat posibil, la nivel local.
Doza optima de AMBITIE…
Marga Radu, Country Manager – ProfiPower
Prima explicatie referitoare la ambitie o primim de la DEX si se rezuma la "dorinta arzatoare de a realiza ceva".
Subiectul m-a facut sa-mi amintesc ce a reprezentat ambitia pentru mine in diferite etape, atunci cand eram eleva, la primul job, la primul proiect… la al doilea, la al treilea… Am inteles ca doar ambitia si dorinta de a reusi au fost acele elemente care m-au determinat sa doresc sa stiu mai mult, sa-mi doresc sa am alaturi oameni care sa ma inspire din succesele lor. Ambitia este o virtute in ziua de astazi, intrucat lipsa ei si a dorintei de a-ti depasi propriile limite duce la stagnare intr-un mediu de business competitiv. Am cunoscut manageri, directori de companii manati de ambitia de a-si ridica companiile, manati de viziunea in care au crezut si pe care au transformat-o in realitate. Cum au reusit? Avand in jurul lor oameni care impartasesc aceeasi viziune si ambitie de a reusi. Am cunoscut lideri care inspira ambitie oamenilor din jurul lor, dar si lideri care-si indeparteaza oamenii si echipele din jurul lor.
De multe ori ambitia se poate transforma intr-o dorinta orbeasca de a-ti mentine pozitia. Rezultatele unei ambitii oarbe? Echipe destramate, business pierdut, efecte pe termen scurt si lung greu de comensurat.
De peste patru ani lucrez in recrutare, ani in care am condus echipe, am lucrat alaturi de clienti, am inteles viziunea bussinesului lor si cat de important este ca viitorii angajati sa adere la aceasta. Am inteles ca mai presus de orice calificare personala, atitudinea candidatului este hotaratoare in luarea unei decizii de angajare, chiar daca respectivul angajat va lucra intr-un depozit sau va fi managerul unei echipe.
Doza de ambitie conteaza! Poti avea multe skillsuri si abilitati, poti sa fii premiant, dar daca tu ca individ esti lipsit de dorinta de a realiza ceva, atunci toate skillsurile se anuleaza. Cei mai cautati ambitiosi au ramas oamenii de vanzari, cautatorii de oportunitati. Au in ei acel ceva, acel microb de a reusi, de a-si dovedi capacitatile. Ca sunt simpli vanzatori sau ca au ajuns Sales Manageri sau GM-i, totul se rezuma la experienta, skills-uri si dorinta de a face mai mult, mai bine, de a fi recunoscut, de a performa alaturi de echipa.
Am avut norocul ca la inceputul carierei sa lucrez alaturi de doi lideri exceptionali, ambitiosi si vizonari, care m-au facut sa sper ca intr-o zi pot fi ca ei sau chiar mai buna. Le multumesc pentru ceea ce sunt. Desi nu mai lucram impreuna de mult timp, au ramas in mintea mea un reper de profesionalism.
Ambitie nedominata de trufie
Gabriela Nahoi, Director National Betoane, Lafarge Agregate Betoane
Ambitia, indiferent ca se refera la aspecte legate de viata profesionala sau – dimpotriva – personala, este o virtute atata timp cat este folosita cu scopul de a progresa, de a-ti imbunatati performantele, de a obtine mai mult sau mai bine pentru tine si pentru cei din jurul tau. Fara sa-i afectezi negativ pe altii sau – macar – fara sa-i ranesti. In orice caz, ea inceteaza sa mai fie o virtute din momentul in care "calci pe cadavre" pentru a-ti atinge tinta.
Daca ma refer la ambitia manifestata la locul de munca, eu cred ca atunci cand este pur egoista, cand nu tine cont de context, de obiective si de echipa, poate deveni nociva.
Existenta unor competitori este intotdeauna un motiv de a-ti imbunatati continuu propriile performante, deci de a-ti starni ambitia.
Ambitia excesiva nu este buna in conditiile in care ceea ce-ti propui este nerealist. Urmarea unei ambitii excesive este ca ori vei avea mari dezamagiri ca nu reusesti, ori vei cauta sa-i ranesti, sa-i faci sa piarda pe cei din jurul tau, pentru a-ti atinge, cu orice mijloace, scopul. Nu cred ca romanii sunt ambitiosi la modul excesiv sau, oricum, nu mai mult decat alte nationalitati.
Daca vrea sa performeze impreuna cu organizatia, conducatorul acesteia trebuie sa-si incurajeze si sa-si dezvolte colaboratorii, sa le stabileasca obiective ambitioase, sa le delege tot ce tine de postul lor. E datoria sa sa-i faca pe oameni sa simta importanta postului pe care il ocupa, sa-i incurajeze sa dea solutii, sa le ofere feedback pozitiv de cate ori se obtin rezultatele propuse.
Atat in plan profesional, cat si in plan personal nu te poti lasa in seama norocului pentru a te realiza. Ambitia si-a jucat rolul ei in ascensiunea mea profesionala. Mi-am propus obiective ambitioase, atat pentru mine, cat si pentru echipele din care am facut parte. Fara ambitie nu ai nici tinte legate de dezvoltare si de exprimare, si nu ai rezultate, chiar daca le-ai putea avea.
In concluzie, vad in ambitie un posibil instrument aflat in slujba modelarii personalitatii, atata timp cat ambitia este egala cu a te dezvolta, a-ti imbunatati competentele, a excela. Aceasta in conditiile in care nu te domina mandria in detrimentul progresului si performantei.
Corolar
Ambitia in sine nu e nici rea, nici buna, dar mobilul catre care este indreptata face diferenta. Daca ambitia cuiva are ca scop obtinerea unor avantaje personale in detrimentul celorlalti, atunci ambitia sa e ceva regretabil. Daca scopul ambitiei personale este de a imbunatati situatia celorlalti, atunci e o dovada de noblete.
Pentru a elimina controversele pe care le poate starni natura ambitiei cuiva, inchei cu un gand atribuit scriitorului britanic Joseph Conrad: "Un spirit nobil se masoara pe sine dupa standarde mai inalte decat el, un spirit mic se masoara pe sine dupa standarde mai mici". Ambitia care se poate identifica cu aspiratia este cea care ne face sa evoluam si pe noi insine si pe cei din jurul nostru.