Amenzi pentru cei care nu isi asigura locuintele
Proprietarii de imobile vor fi obligati sa incheie o polita de asigurare, prima variind in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Politele obligatorii sunt menite sa asigure despagubiri pentru daunele cauzate locuintelor de cutremure, alunecari de teren sau inundatii.
Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro. Proprietarii care nu vor respecta aceasta obligatie vor fi amendati cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei. Amenzile contraventionale merg la bugetul de stat in proportie de 40%, la bugetul CSA – 40%, iar restul de 20% intra la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.
Cei care vor sa incheie polita au nevoie doar de cartea de identitate, iar asiguratorii mizeaza pe cross-selling (polite la pachet). Singurele locuinte care nu vor putea fi asigurate vor fi cele “cu bulina”.
Conform unei estimari a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), realizata in 2009, valoarea primelor subscrise dupa introducerea legii va atinge 150 de milioane de euro.
Astfel, potrivit Comisiei de Statistica, 8.250.000 de locuinte faceau la acea data obiectul acestei legi. 75% dintre cladiri sunt de categoria A (caramida si beton), iar 25% de categoria B (lemn, chirpici). Radu Popescu, consilier MAI, sustinea ca valoarea de reasigurare, calculata la riscurile la care este expusa Romania, se ridica la 3,5 miliarde de euro, in cazul unui cutremur similar celui din 1977. Statul functioneaza doar ca reasigurator de ultima instanta, in cazul unui dezastru major.
In sfarsit, legea
In 2002, guvernantii veneau cu un proiect de lege privind introducerea asigurarii obligatorii pentru locuinte, printr-o societate de asigurari la care CEC sa detina majoritatea actiunilor. Propunerea a intampinat critici si nu a fost pusa in aplicare. A urmat alta, venita din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Concomitent cu impozitele locale, bucurestenii trebuiau sa achite primele pentru asigurarea obligatorie a locuintelor. In vara lui 2005 insa, propunerea a fost extinsa la nivelul intregii tari, asigurarea obligatorie urmand sa acopere riscurile produse de dezastrele naturale. La acea ora, Laszlo Borbely (Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor) declara ca asigurarea locuintelor va deveni obligatorie cel mai tarziu in ianuarie 2006. De atunci, proiectul a tot fost amanat.
Primul pas concret l-am vazut in septembrie 2009. 13 asiguratori au constituit Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), cu un capital social de 19,34 milioane de lei (4,545 milioane de euro): Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City şi Platinum.
Marius Bulugea, presedintele PAID, a precizat ca se asteapta ca la incheierea celor 6 luni de gratie sa existe aproximativ 800.000 de case asigurate.
Marii jucatori de pe piata locala a asigurarilor generale nu au dorit sa intre in Pool. Cei 13 asiguratori care au facut-o au avut o pondere de aproximativ 33,7% din segmentul asigurarilor. In schimb, subscrierile, care nu au participat la constituirea PAID, au totalizat 51,8% din piata asigurarilor generale.
Reprezentantii Allianz-Tiriac au afirmat, in repetate randuri, ca proiectul nu este fezabil, in timp ce Asirom, Omniasig si BCR Asigurari, controlate de grupul austriac Vienna Insurance Group, s-au aratat nemultumite de forma initiala a legislatiei si de propunerile de modificare a Legii.
Probleme
In cazul Turciei, tara care se confrunta cu riscuri similare Romaniei, in special cutremur, se poate remarca ca, dupa o perioada de mai bine de noua ani de aplicare a unei legi asemanatoare, gradul de penetrare al asigurarii obligatorie variaza intre 20% si 25%, mult sub nivelul dorit in Romania. Diferenta majora intre aceste legi consta in actiunile coercitive ale statului fata de asigurati. Adrian Marin, Director Asigurari Generale in cadrul Generali Asigurari, declara pentru Revista Cariere ca in Turcia, populatia nu este penalizata in cazul neincheierii unei astfel de asigurari.
"Este importanta constientizarea populatiei privind riscurile cu care ne confrutam in aceasta tara. Oricum, in acest an s-a observat o tendinta de dezvoltare a acestui sector, oamenii incepand sa pretuiasca mai mult bunurile pe care le detin”, afirma Adrian Marin.