Analistul financiar
In principiu, in functie de industria la care ne referim, pozitia de "analist financiar" presupune roluri diferite. In cele ce urmeaza, vom incerca sa definim ce inseamna un "analist financiar" in (a) industria serviciilor financiare si in (b) alte industrii.
1. Industria Serviciilor Financiare In conformitate cu 2004/2005 Occupational Outlook Handbook publicat de catre US Department Of Labor (Bureau of Labor Statistics), analistii financiari evalueaza performanta economica a firmelor, sectoarelor si industriilor in vederea identificarii unor solutii optime de investitii pentru diverse organizatii specializate in administrarea de fonduri.
1.1 Organizatii
Analistii financiari pot fi intalniti in organizatii de tipul:
- Societati specializate in administrarea fondurilor de investitii (Asset Management Companies);
- Banci de investitii (Investment Banks)
- Societati de Brokeraj (Brokerage Companies)
- Firme de Consultanta Financiara (Investment Management Councelors)
- Banci Comerciale (Commercial Banks)
- Firme de Consultanta Manageriala (Management Consulting Firms)
- Societati de Asigurari (Insurance Companies)
Conform statisticilor oficiale, in Statele Unite, la sfarsitul anului 2002 erau circa 180.000 de analisti financiari. Multi dintre acestia lucrau la sediile unor companii financiare de renume (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Merrill Lynch sau Prudential Financial) localizate in special in mari centre financiare precum New York City sau Chicago.
In Romania, industria serviciilor financiare se afla intr-o faza incipienta de dezvoltare. Analistii financiari pot fi intalniti in banci comerciale, societati specializate in servicii de consultanta financiara, firme de administrare a fondurilor de investitii, societati de brokeraj etc.
1.2 Categorii de Analisti Financiari
1.2.1 Analistii de Investitii (Securities Analysts, Investment Analysts, Equity Analysts, Fixed Income Analysts, Research Analysts)
Pentru a previziona performantele financiare viitoare ale unei companii si pentru a determina valoarea actuala a acesteia, analistii financiari studiaza situatiile financiare ale companiei respective si utilizeaza o serie de modele financiare dezvoltate pentru astfel de scopuri.
Pentru a completa imaginea globala asupra posibilitatilor de dezvoltare ale firmei respective, analistii financiari se intalnesc frecvent cu reprezentantii companiilor analizate, acumuland informatii despre planurile strategice, structurile operationale si eficienta managementului.
Analistii financiari sunt in mod normal specializati pe diverse industrii, urmarind permanent indicatorii macro-economici, noile trend-uri in practicile comerciale, produsele si gradul de dezvoltare al competitiei. Ei produc rapoarte periodice prin care evalueaza valoarea titlurilor emise de o anumita societate si recomanda investitorilor luarea unor anumite decizii cu privire la acestea.
In functie de pozitia pe care o detin, analistii financiari pot lua decizii de cumparare sau de vanzare a actiunilor sau obligatiunilor emise de diverse companii, in numele companiei pentru care lucreaza sau al clientilor acesteia.
Exemple de organizatii in Romania: orice organizatie care investeste fonduri proprii sau fondurile clientilor sai pe piata de capital (actiuni, obligatiuni etc.).
1.2.2 Managerii de Portofoliu / Directorii de Investitii (Portfolio Managers, Investment Managers, Money Managers, Portofolio Strategists)
Managerii de portofoliu si Directorii de Investitii sunt profesionisti responsabili de administrarea directa a portofoliului unui investitor institutional de genul: fond mutual, fond de pensii, fond de tip venture capital, societate de asigurari etc.
Acestia au responsabilitatea de a administra fondurile respective in conformitate cu obiectivele strategice ale investitorilor si cu gradul de risc pe care acestia sunt dispusi sa si-l asume.
Exemple de organizatii in Romania: societati de administrare a fondurilor mutuale (Certinvest, Globinvest, Quadrant Asset Management etc.), fonduri de investitii (Romanian American Enterprise Fund, New Century Holdings, Oresa Ventures etc).
1.2.3 Analistii Bancilor de Investitii (Investment Bankers)
Analistii financiari care lucreaza in sectorul de investment banking sunt implicati in proiecte de capitalizare a diverselor societati prin emitere de actiuni sau obligatiuni si listarea acestor titluri pe pietele specializate. Bancile de investitii cumpara in prima faza aceste titluri direct de la emitent si ulterior le distribuie investitorilor interesati. Acest proces poarta numele de underwriting.
Analistii financiari din cadrul bancilor de investitii au totodata roluri cheie in proiectele de fuziuni si achizitii (mergers and acquisitions). Astfel de proiecte pot genera venituri substantiale bancilor de investitii care joaca rolul de consultant si aloca echipe specializate de analisti fiecarei tranzactii (deal teams). Acest gen de servicii poarta numele de transaction advisory services.
Exemple de organizatii in Romania: servicii de underwriting (ING Barings, Raiffeisen Capital & Investment etc.), transaction advisory services (Ernst & Young, KPMG, PriceWaterhouseCoopers, Deloitte etc.).
1.2.4 Analistii de Rating (Rating Analysts)
Analistii de rating sunt cei care evalueaza capacitatea unei companii, municipalitati sau a unui guvern de a emite obligatiuni in vederea strangerii de fonduri destinate unor proiecte majore de dezvoltare. Pe baza unor analize complexe, o echipa de analisti atribuie un anumit rating obligatiunilor emise definind astfel calitatea acestora si implicit beneficiile si riscurile la care un potential investitor se poate astepta.
Exemple de organizatii: servicii de rating (Standard & Poor’s, Moody’s Investor Service, Fitch Investor Service etc.).
1.2.5 Analistii de Credite (Corporate Lending Officers)
Analistii de credite destinate sectorului corporatist isi desfasoara activitatea in principal in banci comerciale. Activitatea acestora consta in analiza solicitarilor de credit formulate de diverse organizatii.
In functie de situatia financiara a companiei respective, de calitatea garantiilor si a managementului, precum si de perspectivele de dezvoltare, analistii de credite pot recomanda sau decide acordarea unei credit, participand astfel in mod direct la administrarea activelor institutiei de credit.
Exemple de organizatii in Romania: orice banca comerciala.
2. Alte industrii
Denumirea de "analist financiar" este utilizata si in alte contexte, in functie de organizatia in care persoana respectiva isi desfasoara activitatea.
In afara industriei serviciilor financiare, diverse organizatii angajeaza analisti financiari cu responsabilitati diverse: planificare financiara (bugetare), generarea de rapoarte financiare de management, analiza statistica a unor diversi indicatori financiari, analiza profitabilitatii unor linii de produse, departamente sau sectoare de activitate etc.
Analistii financiari nu trebuie insa confundati cu specialistii din departamentele de contabilitate. Analistii financiari ofera suport direct managementului in vederea luarii unor decizii strategice, legate de managementul activelor sau pasivelor companiei, in vederea maximizarii profitabilitatii si administrarii eficiente a riscurilor asociate.
3. Certificare si Asociere Profesionala
Desi nu este necesara pentru a putea practica, certificarea calitatii de analist financiar reprezinta o recunoastere profesionala si este recomandata de catre firmele de renume din industria financiara.
Analistii financiari pot obtine titlul de Chartered Financial Analyst (CFA). Programul este administrat si coordonat la nivel international de catre CFA Institute (www. cfainstitute.org), o prestigioasa asociatie profesionala, bazata in Statele Unite.
Programul CFA este un program post-universitar. Pentru a putea obtine titlul de CFA, aspirantii trebuie sa aiba o experienta de minimum 3 ani in domeniu (servicii financiare, investitii) si sa promoveze o serie de 3 examene extrem de solicitante.
Programa de invatamant si examenele corespunzatoare reflecta cele mai recente cunostinte de care profesionistii in investitii au nevoie pentru a practica la cele mai inalte standarde ale momentului.
Examenele au loc o data pe an si acopera un numar mare de subiecte specifice: etica, analiza cantitativa, analiza situatiilor financiare, micro si macro-economie, evaluarea titlurilor financiare, managementul riscurilor, management de portofoliu, instrumente derivate, investitii imobiliare etc.
Primul titlu CFA a fost acordat in anul 1963. In prezent, numarul detinatorilor titlului la nivel international se ridica la peste 59.000. Dintre personalitatile lumii finantelor care detin titlul de CFA, se poate mentiona William H. Donaldson, presedintele in exercitiu al Securities & Exchange Commission (SEC), echivalentul american al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. In Romania, pana la aceasta data, un numar de 21 de persoane au obtinut aceasta certificare. Detinatorii acestui titlu sunt membri ai Asociatiei Romane a Analistilor Financiari (www.raip.ro), asociatie afiliata la CFA Institute.