Angajatii nu vor putea fi concediati in primele 6 luni dupa concediul de crestere a copilului
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a precizat joi ca Ordonanta de urgenta privind noul mod de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului introduce o noua dispozitie, care interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu inclusiv timp de sase luni dupa revenirea definitiva in unitate atat in cazul salariatei sau salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului, cat si in cazul celor care se afla in plata stimulentului de insertie.
Documentul mai stabileste ca in toata perioada de concediu pentru cresterea copilului se face plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Totodata, perioadele de concediu se constituie ca si perioade asimilat in sistemul asigurarilor de sanatate, al asigurarilor sociale si al asigurarilor pentru somaj.
"Perioadele mentionate anterior constituie vechime in munca si in serviciu", mai precizeaza MMFPS.
Ordonanta de urgenta mai prevede si prelungirea concediului fara plata acordat dupa primele trei nasteri, respectiv dupa primii trei copii, de la trei la patru luni, pentru a transpune astfel prevederile Directivei Consiliului 2010/18/UE din 8 martie 2010.
Mamele vor avea posibilitatea sa opteze si pentru un concediu de doi ani pentru cresterea copilului, dar cu o indemnizatie maxima plafonata la 1.200 lei, a decis Guvernul.
Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului, ca mamele vor putea opta pentru un concediu de crestere a copilului pentru o perioada de doi ani, dar cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei.
Pentru un concediu de un an, indemnizatia maxima va fi de 3.400 lei. Daca se intorc la munca inainte de sfarsitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni.