Aplicaţia care previne accidentele şi te ajută la cumpărături
„SafeDrive este prima aplicaţie mobilă care are grijă ca şoferii să ajungă în siguranţă acasă. Face asta prin recompensarea comportamentului responsabil la volan. Şoferii câştigă puncte pentru condusul fără atingerea telefonului, punctele pot fi convertite în produse cu discount. SafeDrive îmbunătăţeşte semnificativ siguranţa traficului, pentru că utilizatorii îşi ţin ambele mâini pe volan”, a declarat Tudor Cobâlaş.
Pe lângă factorul de siguranţă care creşte, creatorii acestei aplicaţii spun că este, printre altele, şi un joc în timp real pentru şoferi.
Cum funcţionează aplicaţia
În momentul în care ai pornit aplicaţia şi ai o viteză mai mare de 10 km pe oră, algoritmul SafeDrive începe să îţi acorde puncte de discount. Pe ecranul telefonului îţi va apărea un buton mare si rotund pe care scrie „Release". Acesta te ajută să conduci liniştit fără să îţi distragă atenţia de la drum.
Dacă apeşi butonul în timpul călătoriei vei pierde toate punctele pe care le-ai acumulat de când ai pornit aplicaţia, înainte de ultima plecare. Ca punct de siguranţă, înainte de apăsarea butonului „Release”, aplicaţia te va mai întreba dacă doreşti să deblochezi telefonul.
De fiecare dată când viteza maşinii va fi mai mică de 10 km pe oră, ecranul telefonului îţi ca arăta numărul de puncte câştigate în acel moment. Când vei ajunge la destinaţie punctele îţi vor fi adăugate în cont.
Statistici
Aplicaţia a fost lansată pe 13 octombrie 2014, iar de atunci, cei înscrişi au parcurs peste 3,5 milioane de kilometri, kilometri responsabili, după cum îi place lui Tudor să spună. În primele 3 luni (16 ianuarie 2015), primul milion de kilometri era deja înregistrat, iar în data de 8 martie, se “împlinea” şi cel de-al doilea million de km.
O treime (35%) din cei care au descărcată aplicaţia şi o folosesc au vârste cuprinse între 26 şi 36 de ani. Utilizatorul SafeDrive parcurge, zilnic, în medie, 30 de kilometri, folosind aplicaţia de două ori pe zi.
“Majoritatea folosesc aplicaţia dimineaţa (acasă spre serviciu: 7 – 9 AM) şi seara (serviciu spre case: 5 – 8 PM). Cel puţin o dată pe săptămâna îşi convertesc punctele”, a declarat co-creatorul acestei aplicaţii.
Punctele de discount acumulate pot fi folosite pentru a achiziţiona produse la MOL România, 9695.ro, TeAsiguri.ro, evomag.ro, Printeo. În present, pe piaţa din România, fondatorii acestui start-up discută cu parteneri din diferite industrii, cele unde clienţii îşi folosesc maşina – retaileri, cinematografe.
Începuturi
Tudor s-a întâlnit cu Eduard Alexandrian, partenerul său în această afacere, la un eveniment de networking şi de acolo s-au apucat de treabă. Se ştiu indirect din 2006 când erau vecini. S-au reîntâlnit în septembrie 2013 la un eveniment de networking. De acolo au început să discute şi conceptualizeze aplicaţia SafeDrive, de care s-au apucat de dezvoltat în primăvara lui 2014.
„Până în acest moment dezvoltarea a descurs în cel mai pur stil de start-up, ore multe de muncă, emoţii, provocări tehnice. Dar am validat ipotezele de bază, că şoferii vor să fie responsabili dacă sunt recompensaţi”, a mai spus Tudor.
În acest moment SafeDrive are o echipă dedicată de 5 persoane, din care cei doi fondatori se ocupă cu dezvoltarea produsului şi a businessului. Planurile de viitor ţin de lansarea pe alte pieţe internaţionale prin semnarea cu noi parteneri. În acelaşi timp, discută posibilităţi de integrare cu alte aplicaţii care să „împingă" utilizatorii săi să fie responsabili.
Antreprenoriatul în viziunea tinerilor. Ce contează cel mai mult pentru succesul în afaceri
Tudor Cobâlaș a cofondat anterior SafeDrive, o companie internaţională de dezvoltare software, şi a fost implicat ca user – experience designer într-un incubator de inovaţii. Deţine un masterat în strategie organizaţională din partea universităţii Erasmus din Rotterdam, Olanda.
Eduard Alexandrian a cofondat mai multe companii, înainte de SafeDrive, printre care a făcut comerţ cu armata americană, un software care ajută contabilii din România să-şi eficientizeze procesul declaraţiilor lunare şi o soluţie hardware pentru devizia de automate de cafea pentru Nestle România.
Premiile câştigate
Până acum au fost invitaţi sau au aplicat în aceste competiţii şi se mândresc cu toate cele 4 premii pe care le-au câştigat. Acestea sunt:
• Medalie de Aur pentru Inovaţie Edison Awards 2015 – http://www.edisonawards.com/winners2015.php;
• Câştigător Connected Intersection by AT&T – http://intersections.challengepost.com/submissions
• #1 Auto app la Mobifest 2015, România
• #1 Mobile app la Webstock 2014, România