ARCA va incerca din nou sa lanseze prima racheta spatiala romaneasca, Helen 2 (vezi foto)
Nava militara NSSL 281 Constanta este pregatita sa transporte echipa tehnica si echipamentul in largul Marii Negre, in interiorul zonei de siguranta. Acolo echipa tehnica va descarca treptele rachetei Helen 2 pe suprafata marii, unde aceasta va fi alimentata cu apa oxigenata de la bordul navei Constanta. Se va umfla apoi balonul, care va transporta racheta.
Ascensiunea balonului pana la altitudinea de 14.000 m este estimata sa dureze cca 1 ora. La altitudinea mentionata, se va comanda desprinderea vehiculului de balon si pornirea motorului racheta al primei trepte. Acesta va functiona 30s, si va accelera vehiculul pana la viteza de 420 m/s si altitudinea de 21.000m.
Dupa consumarea combustibilului primei trepte, treapta a doua va fi pornita si va accelera vehiculul timp de inca 40 s, pana la viteza de 1200 m/s si altitudinea de 34.000 m. Va urma imponderabilitatea, pana la reintrarea in atmosfera. De la aceasta altitudine, vehiculul va urca inertial, pana la altitudinea de 80.000 m.
Urmeaza reintrarea in atmosfera terestra si recuperarea, de catre nava, a treptelor rachetei, a capsulei cu echipamente si a balonului solar. Toate aceste elemente sunt prevazute cu dispozitive radioemitatoare si echipamente de urmarire prin satelit.
Prin lansarea rachetei Helen 2, se urmaresc atingerea a doua obiective: lansarea primei rachete spatiale romanesti in zbor suborbital si realizarea primului zbor in cadrul competitiei internationale de astronautica Google Lunar X Prize, la care participa ARCA.
Programul proiectarii si constructiei rachetei spatiale Helen 2 este realizat cu fonduri exclusiv private. Costurile necesare operatiunilor de lansare pentru Misiunea 4, inclusiv activitatea navala de pe Marea Neagra, sunt suportate de ARCA prin sprijinul partenerilor sai.