Are grija ca tu sa citesti cele mai bune articole
Care sunt responsabilitatile unui senior redactor?
Pe langa responsabilitatile care vizeaza propriile articole, exista cele legate de coordonarea unei echipe de redactori. Si aici ma refer la editarea textelor si la corectarea acestora. Una dintre cele mai importante responsabilitati se refera la instruirea redactorilor pentru realizarea articolelor: cum trebuie scrise, cum cautam ideea unui articol, cum abordam un subiect, cum il facem sa fie interesant si util pentru cititor.
Ce inseamna termenul "senior" in definirea unei functii redactionale?
"Senior" inseamna, pe de o parte, vechimea in echipa redactionala, ceea ce atrage dupa sine si experienta acumulata. Pe de alta parte, este vorba despre coordonarea unei echipe.
Ce calitati trebuie sa aiba un senior redactor?
Un senior redactor trebuie sa aiba o capacitate foarte mare de analiza, sa fie perseverent, sa aiba rabdare cu echipa pe care o coordoneaza si sa fie un bun organizator in ceea ce priveste timpul. Jurnalistul este intotdeauna sub presiunea deadline-urilor, si de aceea organizarea timpului este cheia succesului.
Scrieti si in acelasi timp coordonati o echipa – cum va impartiti timpul?
Nu este usor, dar nici foarte dificil. Totul tine de eficienta si de capacitatea de a-mi organiza timpul, astfel incat sa nu existe intarzieri. De regula, aloc un timp egal pentru coordonarea echipei si pentru scrisul articolelor proprii. Insa intotdeauna, imi impart timpul astfel incat sa ma inscriu in deadline, atat cu articolele mele, cat si cu acelea ale redactorilor pe care ii coordonez.
Care sunt criteriile dupa care selectati subiectele si cum impartiti sarcinile in redactie?
Tendintele dau tonul tuturor articolelor care apar in revista. Toate materialele trebuie sa surprinda acel element de noutate care apare intr-o anumita industrie si sa analizeze daca se inscrie intr-o tendinta a pietei locale. In al doilea rand, tendintele trebuie sa fie in domenii care au inregistrat cele mai importante cresteri pe piata autohtona, pentru ca acestea sunt si cele care ofera oportunitati de afaceri pentru antreprenori sau posibilitatea de dezvoltare a unor afaceri deja existente. De obicei, sarcinile in redactie sunt impartite in functie de rubrica de care este responsabil fiecare redactor.
Care este relatia cu tinerii redactori – va ocupati de instruirea lor profesionala?
In mod evident. Fiecare dintre noi am fost la un moment dat la inceput si am fost ajutati de cei cu experienta mai mare in domeniu. Ceea ce fac este sa le explic modul in care trebuie tratate articolele, nu conteaza domeniul sau tema pe care acestea le abordeaza. Instruire inseamna, nu in ultimul rand, si insusirea modului de a trata subiectele in revista – cat mai obiectiv si cu cat mai multa informatie. Poate ca unul dintre cele mai dificile lucruri este sa reusesti sa privesti obiectiv anumite situatii, sa le analizezi si sa le transmiti cititorilor ca atare.
Cat de mult va implicati in materialele redactorilor si in ce mod?
Implicarea mea in materialele redactorilor presupune doua etape. In prima stabilesc, impreuna cu ei, structura fiecarui articol. Cea de-a doua etapa se refera la citirea articolelor si corectarea acestora, in cazul in care exista anumite ambiguitati. Esential este ca redactorii sa reuseasca sa surprinda ceea ce este cel mai important si sa scoata in evidenta acest lucru, de multe ori chiar si prin puterea exemplului. Nu trebuie sa ramana neacoperit nici un element care ar putea da greutate articolului respectiv si care i-ar putea fi de folos cititorului. Implicarea mea nu presupune in nici un caz impunerea unui anumit stil de a scrie. Fiecare redactor este liber sa-si aleaga propriul stil, atata timp cat ideea principala nu este pierduta.
Judecati situatiile contextual sau impuneti anumite reguli ce trebuie respectate pentru realizarea unui articol?
Desi poate parea ca si jurnalismul, ca si celelalte profesii, cade la un moment dat in "pacatul" rutinei, lucrurile nu stau chiar asa. Fiecare articol este unic, are o structura proprie, pe care o gandesc in amanunt. Regula de baza in realizarea oricarui articol – mai amplu sau mai putin amplu – este sa aiba un fir rosu logic pe care cititorii sa-l poata urmari usor. Iar de aici deriva o serie de alte reguli: limbajul sa nu fie greoi, astfel incat articolul in ansamblu sa fie "user friendly", eventualii termeni de specialitate care sunt folositi trebuie explicati intr-un mod cat mai simplu. In plus, unul dintre cele mai importante lucruri este ca orice articol pe care il scriu sa aiba si o componenta practica pentru cititori. Niciodata nu tratez subiecte pur teoretice, pentru ca in cele din urma cititorul nu ar avea nici un beneficiu de pe urma unui articol de acest gen. Iar cum, in ziua de astazi, stilul pragmatic predomina in aproape toate aspectele vietii cotidiene, este important ca si o lectura a unui articol cu continut economic sa fie usoara, placuta si sa ofere acea informatie practica de care cititorul are nevoie.
Cat de importante in obtinerea unor subiecte forte sunt relatiile pe care le are un senior redactor?
Relatiile pe care si le formeaza un senior redactor nu influenteaza alegerea subiectelor, ci calitatea acestora. Pentru ca niste interlocutori buni vor trata subiectul respectiv in amanunt si vor scoate la suprafata idei interesante. Poate chiar unele idei la care initial, cand ai stabilit structura articolului, nu te-ai gandit. Desigur, relatiile cu diferite persoane de contact din industria pe care este specializat un jurnalist se construiesc in timp si cel mai important lucru este sa stii sa le mentii. In plus, aceste relatii depind foarte mult si de calitatea articolelor care apar intr-o publicatie si nu numai a materialelor care apar la sectiunea de care un jurnalist este responsabil. Nu in ultimul rand, in momentul in care ti-ai construit niste relatii intr-un anumit domeniu, faptul ca exista o comunicare buna intre publicatie si companie este demonstrat in primul rand de promptitudinea cu care ti se raspunde la solicitarea de a scrie un articol. Desigur, aceasta promptitudine depinde si de cat de receptiva este compania respectiva la ideea de a aparea opiniile unui reprezentant al sau in presa. Oricum, in ziua de astazi imaginea conteaza, este benefic pentru companii sa se remarce, prin opiniile specialistilor lor, in presa.
Ce este mai important pentru un senior redactor: studiile, experienta, talentul?
Cred ca o combinatie intre toate trei. Este evident ca studiile au un rol important. Si aceasta mai ales in cazul publicatiilor economice care trateaza subiecte de acest gen. Este mai usor pentru un economist sa "vada" un subiect pe domeniul economic, sa stie ce orientare ii da si sa scoata in relief tendinta pregnanta din punct de vedere strict financiar. Insa nu este suficient sa ai studii, daca nu ai si o anumita atractie catre ideea de a scrie. Asadar, talentul isi spune cuvantul. Cat despre experienta, este evident ca aceasta joaca un rol important, insa experienta o dobandesti daca ai talent sa scrii si daca ai capacitatea de a privi in ansamblu. Insa, ceea ce cred ca este foarte important pentru un senior redactor este capacitatea foarte mare de analiza si sinteza pe care acesta trebuie sa o aiba. Numai asa poti face dintr-un subiect care a mai fost tratat in presa, un articol interesant, prin faptul ca ii dai o abordare inedita.
Care sunt satisfactiile muncii unui senior redactor? Dar aspectele neplacute – daca exista?
Din punctul meu de vedere, nu cred ca as putea face o distinctie intre satisfactiile pe care le am ca senior redactor si cele pe care le-am avut atata timp cat am fost redactor. Spun asta pentru ca, daca esti cu adevarat dedicat, satisfactia vine din faptul ca atunci cand apare revista de la tipar si ajung primele exemplare in redactie, vezi ca revista a iesit foarte bine. O alta satisfactie vine din faptul ca, intalnindu-ma cu oamenii, acestia imi spun ca revista este intr-adevar interesanta si ca reusim sa abordam subiectele intr-o maniera obiectiva si cat mai pe intelesul tuturor. Si, de aici, imi dau seama ca de fapt cei cu care vorbesc au citit articolele scrise de mine sau cele ale colegilor mei. In aceste conditii, cred ca satisfactia cea mai mare ca senior redactor este sa realizezi ca munca echipei pe care o coordonezi a dat intr-adevar roade. De fapt, in presa, cea mai mare satisfactie este sa vezi ca articolele iti sunt citite si ca au trezit interesul cititorilor. Din punctul meu de vedere, nu exista aspecte neplacute ale muncii unui senior redactor.
Care a fost parcursul dv. profesional?
Intrarea mea in lumea presei a fost un lucru surprinzator. In timpul facultatii, am facut un pariu cu un foarte bun prieten referitor la faptul ca intr-o zi voi ajunge sa lucrez in presa. Conjunctura a facut ca in anul patru de facultate – am absolvit facultatea de finante – sa ma angajez la Business Media Group, trustul de presa care editeaza, pe langa alte publicatii (Autocar, Business Review, Cinemagia, BusinessWeek, Campaign, Stuff, Class etc.) si revista de afaceri Biz. Obiectivul meu era sa scriu pe subiecte legate de domeniul financiar. Ceea ce intr-o prima faza am si facut. In timp, am crescut si am ajuns sa acopar o paleta larga de subiecte ale revistei, fara a ma limita doar la domeniul financiar. Crescand, am ajuns in aceasta etapa, de senior redactor. Practic, la Biz m-am format si profesional, si ca om. Aici am acumulat o experienta pe care nu cred ca as fi putut sa o castig in alt loc.
Cum arata o zi din viata unui senior redactor?
Foarte aglomerata. Am avantajul ca nu incep programul la opt dimineata, asa cum se intampla cu o mare parte dintre cei care lucreaza in sectorul privat. Ziua mea de lucru incepe in jurul orei 9.30 si se incheie in functie de cat de rapid imi termin lucrurile pe care trebuie sa le fac in ziua respectiva. Cu alte cuvinte, asa cum este de altfel in orice loc din presa, "vii in redactie la o anumita ora, dar nu stii cand pleci". Primul lucru pe care il fac in momentul in care ajung in redactie este sa-mi verific e-mail-ul, iar apoi urmeaza telefoanele pentru contactarea interlocutorilor cu care voi colabora la realizarea materialelor. Si abia dupa aceea incepe lucrul la materialele care trebuie predate la deadline, precum si coordonarea echipei. Este o munca antrenanta pe care o fac cu placere si, de aceea, nu simt foarte tare ritmul alert in care lucrez.