ASUB – Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti
Nume: Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti
Data nasterii: mai 1999
Membri: Asociatia Studentilor Fizicieni, Asociatia Studentilor din Facultatea de Matematica si Informatica, Asociatia Studentilor in Administratie Publica, Asociatia Studentilor in Drept, Asociatia Studentilor in Filozofie, Asociatia Studentilor in Psihologie si Stiintele Educatiei, Asociatia Studentilor in Chimie, Asociatia Studentilor in Teologie Ortodoxa, Asociatia Studentilor in Sociologie, Asociatia Studentilor in Geografie, Asociatia Studentilor in Biologie, Asociatia Studentilor in Stiinte Politice, Asociatia Studentilor in Jurnalism, Asociatia Studentilor in Geologie.
Preocupari:
- Social: o parte dintre prioritatile ASUB se refera la conditiile de trai ale studentilor, drepturile de care acestia se bucura si modul in care acestea pot fi aparate;
- Cultural: ASUB isi propune sa transforme Casa de Cultura a Studentilor intr-un spatiu cultural definitoriu pentru studenti;
- Profesional: prin dezbaterile studentesti, ASUB s-a implicat activ in bursa locurilor de munca;
- Divertisment: concursuri sportive (UNIFEST), teatru, film, opera, concursuri de creatie literara (UNIFEST, Primavara Studenteasca);
- Perspective: contactarea marilor centre universitare din Europa pentru a intelege ce inseamna Europa universitara.
Proiecte realizate:
- ASUB INFO – CENTER, care a fost lansat la data 20 mai 2003 si, conceput ca un punct de intalnire al celor care au nevoie de un calculator performant echipat cu software pe masura, dar si ca un spatiu in care se comunica intens si se face un schimb real de informatii. Realizat cu sprijinul Universitatii din Bucuresti si al MEC, acest centru a fost vizitat cel putin o data de peste 1.000 de studenti in perioada 1 octombrie 2003 – 9 ianuarie 2004.
- Bursa Joburilor Studentesti, ce a avut ca scop prezentarea ofertei de servicii si locuri de munca de pe piata interna, stimularea participarii studentilor la viata economica, facilitarea legaturii angajat – angajator, precum si acomodarea studentilor pentru contactul cu eventualul angajator. Organizatorii au fost: Universitatea din Bucuresti, ASUB, Asociatia pentru Dezvoltare Sociala (ADS) si Asociatia pentru Dezvoltarea Capitalului Uman si Social (ADECUS). Cu ocazia evenimentului, au fost sustinute de catre agentii economici participanti, dezbateri si seminarii unde au fost abordate subiecte legate de formarea si perfectionarea profesionala, consilierea privind orientarea carierei, pregatirea studentilor in vederea sustinerii unui interviu de angajare (interviuri simulate cu specialisti HR). In plus, au fost prezentate oferte concrete de angajare si au fost organizate interviuri in vederea angajarii celor doritori.
- Primavara studenteasca: Prima editie s-a desfasurat sub sloganul “Ziua – Cultura, Noaptea – Distractie”, manifestare in care studentii au participat la expozitii organizate pe diverse sectiuni: literatura, pictura, sculptura, fotografie, caricatura, numismatica. De un real succes in randul studentilor s-a bucurat sectiunea de literatura, dovada fiind numarul mare de lucrari inscrise in concurs, precum si calitatea acestora. Trupe de teatru din casele de cultura ale studentilor din tara au sustinut numeroase spectacole, iar in paralel cu acestea s-au desfasurat concerte de muzica clasica si usoara.
- Dezbateri studentesti: ASUB si-a propus sa reuneasca studenti din diferite facultati (Jurnalism, Geografie, Geologie, Filozofie, Drept, Administratie Publica, Chimie, Fizica, Psihologie, Sociologie) sub cupola unor preocupari comune si esentiale pentru viata lor profesionala. Coordonata esentiala a acestui proiect a fost crearea unui cadru propice de manifestare la nivel civic prin implicarea tinerilor in luarea deciziilor.
- Scoala de proiecte: Este un proiect initiat de Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti realizat in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor – ANSIT si Universitatea din Bucuresti. Ideea acestei scoli este aceea de a realiza cursuri de pregatire si consultanta a studentilor pentru realizarea proiectelor. Proiectul a venit in primul rand in intampinarea studentilor Universitatii din Bucuresti care, desi au multe idei de proiecte, nu poseda know-how-ul necesar redactarii, finantarii si punerii in practica a acestora. Primul modul al scolii de proiecte urmareste dobandirea de catre cursanti a unor minime cunostinte in proiectare si managementul de proiect, iar cel de-al doilea modul presupune cursuri specializate pe actiunile programului “Tineret” (2000-2006), desfasurat sub egida Uniunii Europene.
Proiecte in desfasurare:
Forumul European “The New Faces of Europe. Widening Horizons”: ASUB a considerat necesara o actiune de constientizare a cetateniei europene in randul studentilor si a incercat sa gaseasca o metoda de familiarizare a tinerilor cu viitorul cadru european. In acest sens, ASUB a cautat organizatii cu scopuri similare, dispuse sa se implice in implementarea unui proiect pe aceasta tema. Astfel, impreuna cu reprezentanti ai universitatilor din sapte tari europene – Romania, Belgia, Germania, Franta, Italia, Spania si Cehia, au initiat Forumul European cu tema “Constientizarea cetateniei europene si dezvoltarea dialogului intercultural in randul tinerilor”. Obiectivul general al actiunii este acela de a atrage atentia tinerilor, proveniti din medii culturale si sociale diferite, asupra constientizarii identitatii europene si a necesitatii implicarii acestora in construirea unei Europe deschise, care sa apartina cetatenilor. Forumul European se va desfasura in perioada 24 – 31 iulie 2004 in Bucuresti si Brasov, avand urmatorul program:
Ziua 1. Introducere
Ziua 2. O Europa extinsa – contextualizarea intelesurilor, proceselor si rezultatelor
Ziua 3. Cunostinte si competente necesare tinerilor pentru exercitarea corecta si responsabila a indatoririlor cetatenesti
Ziua 4. Romania: istorie si cultura
Ziua 5. Virtutile civice
Ziua 6. Organizarea propriei sesiuni practice
Ziua 7. Documentare pe teren
Ziua 8. Evaluarea activitatilor desfasurate
Proiecte viitoare:
ASUB Training: ASUB considera ca nevoia de adaptare la cerintele in continua schimbare de pe piata muncii, este experimentata, mai devreme sau mai tarziu, de orice student. Insertia in mediul profesional necesita, pe langa pregatirea profesionala, dobandirea unor deprinderi si abilitati, care sa inlesneasca acest demers. De aceea, detinerea unor abilitati, precum cele de relationare, de comunicare eficienta, de negociere, abilitati antreprenoriale, abilitati generale de acces pe piata muncii, sunt necesare pentru obtinerea succesului in cariera. In urma constatarii acestor aspecte, ASUB urmareste sa faciliteze integrarea studentilor in mediul profesional, prin organizarea de training-uri, care sa vizeze urmatoarele aspecte:
- abilitati generale de acces pe piata muncii;
- antreprenoriat;
- dezvoltare personala;
- activitate in ONG-uri.
Prin training-urile pe care ASUB le va desfasura, se vor prezenta studentilor modalitati eficiente de redactare a unui CV, metode de abordare a angajatorilor, mijloace de pregatire a unui interviu. Pentru initierea propriei afaceri, se vor discuta probleme legate de infiintarea unei firme, cu respectarea conditiilor legale, elaborarea planului de afaceri, identificarea surselor de finantare si creditare, evidentierea facilitatilor legale pentru studenti si absolventi. In ceea ce priveste dezvoltarea personala, ASUB urmareste prezentarea si experimentarea de catre studenti a unor mijloace alternative eficiente de comunicare interpersonala, dobandirea unor abilitati de negociere, cunoasterea tehnicilor de manipulare, punerea in valoare a resurselor personale, dezvoltarea abilitatilor de conducere. In stransa legatura cu activitatea pe care studentii o desfasoara in O.N.G.-uri, ASUB organizeaza training-uri care abordeaza teme legate de: management organizational, management de resurse umane, management de proiect, eficienta de grup si cresterea ei, P.R., fund rising, team-building. Acestea urmaresc atat dezvoltarea profesionalismului echipei ASUB, cat si a altor studenti din Universitatea Bucuresti, interesati de acest aspect.