Avem nevoie sau nu de mentori?
Mentorul – il accepti din necesitate si nu din pasiune
Adrian Baicusi, General Manager, Siemens Romania:
Mentoringul, sau mai bine zis dorinta de a fi indrumat de catre o persoana, este un reflex pe care toti il avem inca din copilarie, cand incepem sa ne uitam dupa modele. Acceptarea si incercarea de a copia modele de comportament si de infatisare raspunde dorintelor noastre intime de a ne manifesta in relatiile interumane dupa retete verificate si de succes.
Mentoringul este important in anumite perioade ale vietii noastre. El ne poate ajuta sa ne construim personalitatea, astfel incat din punct de vedere social si profesional sa fim mult mai rapid acceptati ca parteneri in relatiile cu semenii nostri. Un model valabil de comportament are avantajul de a ne inlesni ocuparea unei pozitii sociale.
Din punct de vedere profesional, un mentor este extrem de important in a explica si indruma atat moduri de comportament, cat si transferul rapid de cunostinte. Aceste cunostinte sunt procesul unor filtrari si acumulari de-a lungul mai multor ani de experienta.
In prezent, ne confruntam cu o perioada de tranzitie de la o societate guvernata de valori si tabuuri – care au aparut in perioada revolutiei tehnologice de dupa cel de-al doilea razboi mondial – catre o societate bazata pe o explozie simultana de democratizare a informatiei si globalizare.
Noile valori si reguli care apar ne supun unui stres ridicat de acumulare de informatie intr-un timp cat mai scurt: suntem bombardati de informatii, suntem obligati sa comunicam in alte limbi, sa intelegem culturi si comportamente diferite de cele in care am crescut, sa avem idee de cat mai multe cunostinte profesionale tehnice, economice si asta intr-un ritm cat mai rapid. Sa recurgi la un mentor in aceste conditii inseamna sa scurtezi ciclul de autodezvoltare personala.
Au existat perioade in viata mea cand am avut sansa sa am diversi mentori. Fiecare dintre ei mi-a pus la dispozitie atat informatii, cat mai ales modele de comportament care mi-au dat posibilitatea sa-mi formez o abordare proprie in relatiile inter-umane. Imprejurarile in care ei s-au manifestat au apartinut atat unei perioade de decizii importante pentru mine, cat si acelor timpuri in care acumularile profesionale ma obligau sa fac fata unei concurente acerbe. Avantajul de a avea un mentor in acele momente nu a fost doar faptul ca am avut ocazia sa invat mai mult, ci ca a reprezentat si o alianta strategica pe care am incheiat-o cu o persoana care a investit, la randul ei, timp si emotii intr-o relatie de viitor.
Valorile profesionale transmise de mentorii mei sunt cunoscute si pot fi enumerate:
- munca si insistenta in a munci pana cand aceasta devine un simplu reflex si nu o obligatie de supravietuire;
- creativitatea – dorinta de a face ceva nou, deosebit;
- empatia;
- intelegerea si respectarea unor valori care stau la baza societatii: familia, libertatea de vointa a individului, respectul pentru opiniile altora etc.
Nu cred in organizarea conventionala a programelor de mentoring. Aceasta este o relatie mai degraba duala, de tip person to person, iar mentorul pentru natiune este o notiune extrem de periculoasa. Dintre personalitatile politice din trecut – cate oare au realizat aceasta performanta? Ataturk in Turcia, Evita Peron in Argentina, Margaret Thatcher in Marea Britanie sau Bhumibol Adulyadej in Thailanda. Cei mai multi care au incercat, fie au sfarsit ca anonimi, fie ca dictatori. Din pacate, vremurile in care traim au redus fereastra de oportunitate pentru aparitia acestui tip de indivizi. Consideram ca daca avem cunostinte si informatii cat mai multe, nu mai avem nevoie de modele de urmat.
Exista in Romania actuala mentori pentru natiune? Nu prea vad. Singurul care s-a apropiat datorita comportamentului constant si al valorilor pe care le-a afisat, precum si a influentei politice a fost Ion Iliescu. Pentru multe categorii sociale el a fost punctul de referinta in Romania. Ar putea fi Mugur Isarescu, dar, din pacate, personalitatea sa nu este in permanenta vizibila public. In orice caz, educatia promovata in Romania si timpurile pe care le traim azi nu ne fac sa simtim nevoia unui mentor national.
Un mentor valabil astazi, ar putea fi depasit maine
Eric Kish, Senior Vice President Retail / Rompetrol Retail Business Unit
Mentorul reprezenta odata un model profesional si spiritual la care discipolul aspira, fiind astfel, prin definitie, unic pentru fiecare individ in parte. In acceptiunea clasica, mentorul era o sursa foarte importanta de informatii care altfel nu erau disponibile sau, cel putin, nu erau usor accesibile. Astazi, informatia este la indemana tuturor. Volumul de cunostinte ale umanitatii a crescut exponential, fiind astfel imposibil unei singure persoane sa raspunda la toate intrebarile, uneori chiar si din lipsa de timp.
Aproape de sfarsitul anului 2008, inclin sa cred ca relatia bipartita mentor-discipol nu mai poate asigura un set complet de avantaje pentru "invatacel". In acest caz, exista doua solutii: un sistem format dintr-un discipol si mai multi mentori versus un sistem in care eu sunt propriul meu mentor. Trebuie sa existe un echilibru intre cele doua optiuni. Este foarte important sa iti asumi responsabilitatea propriului tau mentorat, dar poti cauta in acelasi timp modelele inspirationale care sa contribuie semnificativ la definirea viziunii tale.
Daca ar trebui sa aleg o singura persoana care m-a impresionat puternic de-a lungul timpului, primul nume care imi vine in minte este Ehud Barak, fostul premier al statului Israel. In perioada in care ma aflam in armata israeliana, el era sef al Marelui Stat Major al Armatei. Il admir in mod deosebit pentru capacitatea lui de a extrage esentialul din haos, este o calitate pe care imi place sa cred ca am reusit sa mi-o insusesc si eu.
Cum spuneam, in realitatea societatii de astazi este greu sa identifici un mentor care sa aiba cunostintele, timpul si rabdarea necesara unei relatii de calitate. Daca organizatia in care lucrezi iti ofera oportunitatea unor mentori motivati sa iti acorde timpul necesar, sansele de dezvoltare profesionala, dar si de valoare extrasa de organizatie pot creste exponential.
In companii, programele de mentorat isi afla utilitatea cat timp sunt realizate sistematic si adapteaza mentorul la nivelul invatacelului. Spre deosebire de vechea relatie mentor-discipol, in mediul corporatist actual intervine un grad ridicat de formalizare, iar ritmul de desfasurare a acestor programe este rapid.
Pentru ca sistemele de valori ale companiilor sunt in continua schimbare datorita dinamicii economice sau geo-politice, iar know-how-ul parcurge un ciclu accelerat de perimare, un mentor valabil astazi ar putea fi complet depasit maine.
Iata care ar fi, in opinia mea, adaptarea ideala a mentoratului la realitatea zilei de astazi: cand aduci o persoana noua in companie, ii asiguri un mentor pentru o perioada de, sa zicem, trei luni. Dupa acest interval, in corelatie cu evolutia angajatului, mentorul se va schimba. In timp, se succed mai multe perechi de tipul mentor-discipol, ceea ce, pe langa beneficiile in plan profe-sional pentru noul-venit, asigura si consolidarea unei retele informale de comunicare, foarte valoroasa in aducerea la suprafata a valorilor intangibile, de obicei sugrumate de birocratie si formalism.
Mentoratul nu este un moft
Vlad Ardeleanu, CEO, Ipoteci Direct
Mentoringul nu reprezinta doar impartasirea experientei profesionale, ci presupune gasirea impreuna a punctelor comune care sa duca la un deznodamant de succes. Totul incepe de la ce anume isi doreste persoana care sta pe langa un mentor. Mentoringul inseamna constientizarea punctelor tari, dar si a celor slabe, precum si definirea profilului psihologic a celor doua entitati implicate in acest proces.
In general, persoanele de succes devin mentori "by default", isi atrag oameni de succes si atunci relatia de mentoring genereaza energie pozitiva. Nu cred ca cineva si-a facut un scop din a deveni mentor, se intampla pur si simplu. In orice organizatie, persoana care a trecut prin mai multe experiente validate ca succese se inconjoara de oameni pe care ii motiveaza si ii modeleaza in aceeasi maniera incat sa devina si ei oameni de succes.
Mentorul meu este Florentin Banu, fondatorul companiei Joe si al lantului de supermarketuri Artima. Ce am invatat de la el? Ca trebuie sa ajungi la succes pastrandu-te in limitele eticii si ale moralei. Am admirat la mentorul meu faptul ca a avut intotdeauna cuvant si a stiut sa-si motiveze oamenii din jur nu numai profesional, ci si personal. Una dintre situatiile in care am simtit cu adevarat ca Florentin Banu este un mentor desavarsit a fost atunci cand, dupa mai multe luni de munca asidua in businessul Artima, vazandu-ma epuizat, mi-a pus pe masa doua bilete la ski in Austria. Mi-a spus atunci ca in doua luni, vreau, nu vreau, o sa plec in vacanta fara laptop si fara telefon mobil. Brusc, mi-am dat seama ca pana in acel moment nu stiam sa derog din responsabilitati. Atunci a inceput o lupta cu mine. In doua luni am invatat ceea ce nu am invatat in ani: sa fiu un manager care deleaga responsabilitati si sa nu ma mai consider "one man show".
Cum spuneam, de la Florentin Banu am invatat sa fiu etic in business si determinat pentru a ajunge la succes. In anul 2000, cand m-am alaturat lui in afacerea Artima, am vazut cum un om moral isi tinea cuvantul intr-o societate in care marea majoritate a jucatorilor incerca sa dea "tunuri". Am primit atunci o lectie esentiala, aceea de a nu face niciodata rabat de la calitatea mea de om. Pe tot parcursul meu profesional mi-am pastrat intacte valorile imprimate de mentorul meu, prin urmare incerc sa le transmit si oamenilor cu care intru in contact in organizatia mea.
In compania pe care o conduc, fac in fiecare zi mentoring cu managerii mei. Este ceva neorganizat. Mentoringul are un rol extrem de important in consolidarea relatiilor dintr-o companie si apare pregnant in momente de criza cand ai nevoie de solutii care nu vin doar intr-un cadru organizat.
Mentoratul nu este nici un act de cultura, nici un moft. Este un proces natural de cunoastere si binefacere. Mentoringul nu presupune neaparat o relatie financiara, un serviciu, ci genereaza valoare si energie pozitiva de ambele parti. Regula este una singura: discipolul trebuie sa fie deschis sa-si asume rolul.
Obligatoriu, fiecare avem nevoie de mentori pentru a ajunge la performanta, pentru a ne dezvolta ca oameni. Consider ca poti fi mentor pentru un numar limitat de persoane, in nici un caz pentru o natiune – relatia de mentoring presupune raporturi interpersonale apropiate.
Calitatea evidenta a mentorului – empatia
Stephen Rice, General Manager, Provident Financial
Cred ca toata lumea se dezvolta atat personal cat si profesional sub influenta mentorilor. Nu neaparat unul singur si nu neaparat celebru. Ii numim mentori pe acei oameni cu care ne identificam din mai multe puncte de vedere: al valorilor si al idealurilor comune, al trasaturilor de caracter si al modalitatilor de actiune.
Poate o astfel de persoana sa aiba un impact hotarator asupra unui tanar? Absolut, in masura in care ii grabeste parcurgerea unor etape, il ajuta sa identifice riscuri, sa gaseasca solutii si sa vada oportunitati cu o mai mare viteza decat in mod normal. In plus, te incurajeaza sa tintesti sus cu forta omului care stie ca nu exista alte limite, decat acelea pe care ni le construim singuri. Aceasta este una din primele lectii pe care un mentor ti le poate oferi: sa iti constientizezi limitele si sa vezi ca nu sunt reale decat pentru tine, cel care le-a construit.
De-a lungul timpului, am adunat o colectie de mentori. Cum au ajuns ei sa ma influenteze? Probabil ca il pot lega pe fiecare de o decizie pe care am luat-o in viata, inclusiv in cea profesionala, de o alegere constienta de a actiona intr-un anumit fel sau de a ma dezvolta intr-o anumita directie.
Calitatea cea mai evidenta la un mentor este empatia, capacitatea de a se conecta la ceilalti, de a-i intelege, de a le simti temerile, dar si curajul si forta interioara, atunci cand nu si le cunosc. Aceasta este, in opinia mea, si principala calitate a unui lider.
Se spune ca cel mai dificil este nu sa alegi cei mai buni oameni, ci sa le recunosti celor pe care i-ai ales intreaga valoare si sa-i ajuti sa-si atinga maximul de potential. Liderul, ca si mentorul, trebuie sa vada potentialul din oameni si sa-i ajute sa si-l realizeze. Un mentor nu isi va etala propria valoare, ci va reflecta valoarea celorlalti.
Nu m-as afla in aceasta organizatie daca valorile mele nu ar fi in concordanta cu cele ale companiei. Provident Financial a dezvoltat structuri in cadrul carora, la diferite niveluri manageriale, au loc intalniri de tip peer-mentoring. Obiectivul este in primul rand facilitarea schimbului de informatii. De asemenea, ca parte a programelor de dezvoltare profesionala, am initiat programe tip buddy manager, in cadrul carora un manager de vanzari are alaturi un mentor mai experimentat, al carui principal obiectiv este sa il ajute sa isi dezvolte aptitudinile de care are nevoie pentru a avea succes. Toate aceste proiecte si-au dovedit in timp utilitatea.
Si nu in ultimul rand, cred ca in momente critice, chiar si o natiune are nevoie sa isi indrepte sperantele catre un mentor. Este cazul Marii Britanii care a gasit curajul si forta de a rezista in cel de-al doilea razboi mondial prin curajul lui Winston Churchill. In vremuri linistite, valoarea si notorietatea mentorilor recunoscuti de o natiune indica directia in care o societate se dezvolta.
Corolar
Mentorii sunt cei care te invata lucruri, te modeleaza, iti traseaza o conduita morala si profesionala. Iti lanseaza provocari, te incurajeaza sa iti depasesti limitele si te sprijina atunci cand te indoiesti de tine.
Cum recunosti un mentor:
- are aptitudini si competente pe care tu le admiri si pe care ai dori sa ti le perfectionezi;
- iti dezvaluie trucuri/mici secrete profesionale sau iti impartaseste valori morale;
- se bucura de apreciere si de recunoastere profesionala;
- identifica si incurajeaza la tine calitati pe care altii nu banuiau ca le ai;
- nu se fereste sa te critice, intr-un mod constructiv;
- se afla deja in postul in care tu doar visezi sa ajungi.
Nu uitati ca mentorii investesc timp, cunoastere si rabdare doar in aceia in care se regasesc.