Băncile europene se aşteaptă la o creştere a cererii de creditare
„Deşi studiul nu acoperă deocamdată România, rezultatele pot fi relevante pentru sectorul bancar local, deoarece aproximativ 85% din totalul activelor bancare sunt deţinute de filiale ale băncilor europene, deci o parte din evoluţiile identificate vor avea implicaţii şi pentru filialele locale”, afirmă Gelu Gherghescu (foto), partener Assurance & Advisory la EY România.
Băncile vor continua să îşi reducă dependenţa de finanţările băncilor centrale
45% dintre cei chestionaţi în cadrul studiului sunt încrezători că vor fi în măsură să îşi îmbunătăţească mix-ul de finanţare în acest an. Mai puţin de 25% anticipează că vor accesa programe de finanţare ale băncilor centrale iar 39% se aşteaptă să poată rambursa aceste programe de finanţare. Cu toate acestea, la nivel de ţări aşteptările sunt împărţite. 50% din băncile din Italia, 42% din Franţa şi 40% din Spania estimează că vor fi nevoite să apeleze în mai mare măsură la finanţarea băncilor centrale.
Băncile vor continua dezintermedierea
Jumătate dintre instituţiile intervievate estimează că vor trebui să continue să îşi reducă valoarea activelor în următoarele şase luni. Aproximativ 35% dintre acestea afirmă că vor continua vânzarea de active.
„Există şi un procent de 25% dintre bănci care au în vedere achiziţia de active în următoarele şase luni faţă de numai 18% în toamna anului trecut, ceea ce arată că o parte din bancheri îşi permit să fie atenţi la oportunităţi de creştere”, a menţionat Gelu Gherghescu.
O treime din bănci încă se aşteaptă la o creştere a provizioanelor de risc de credit
Creşterea provizioanelor de risc de credit se atenuează. Doar 32% dintre bănci anticipează o creştere a provizioanelor în următoarele şase luni, comparativ cu 44% în toamna anului 2012. Cu toate acestea, în timp ce în Marea Britanie, Elveţia şi Austria pierderile din risc de credit par să se fi stabilizat, în Polonia şi Spania mai mult de 50% dintre bănci anticipează creşterea provizioanelor în următoarele şase luni.
Creditarea IMM-urilor va creşte, însă pentru construcţii şi imobiliare restricţiile continuă
Pentru construcţii şi imobiliare, previziunile nu sunt deloc bune. În urmă cu şase luni, băncile afirmau că vor introduce restricţii suplimentare în politicile de creditare pentru cele două sectoare, dar se pare că acest lucru se va întâmpla pentru majoritatatea sectoarelor economice. Totuşi, băncile îşi relaxează politicile de creditare pentru IMM-uri în toate ţările incluse în studiu, cu excepţia Poloniei, a ţărilor nordice şi a Spaniei. Răspunsurile privind creditarea IMM-urilor sunt un semn că politicile europeane de încurajare a creditării acestui segment au început să dea roade.
Perspective mai bune pentru majoritatea liniilor de afaceri, inclusiv datorită unei creşteri a cererii în multe dintre segmentele de clientelă. Cele mai bune prognoze se referă la retail şi private banking dar, după un 2012 dificil, se estimează că activitatea de investment banking va înregistra una dintre cele mai bune evoluţii.