Barbara Walters prima doamna a jurnalismului american
Numele ei se leaga de o serie lunga de "prime" din istoria jurnalismului american: prima femeie-prezentator a stirilor de seara, primul jurnalist platit anual cu un milion de dolari, primul interviu de confruntare intre presedintele egiptean Anwar Sadat si premierul israelian Menachem Begin, primul interviu cu Richard Nixon dupa demisia din 1974, primul jurnalist care l-a adus pe Vladimir Putin intr-un studiou de televiziune american, primul interviu cu Christopher Reeve dupa paralizia acestuia, primul interviu cu George Bush dupa 11 septembrie.
Si tot la capitolul realizari profesionale: a intervievat mai multi politicieni si staruri decat orice alt jurnalist din lume. Toti presedintii americani, de la Nixon incoace, au trecut prin studioul ei. Iar cele doua ore de discutie cu Monica Lewinsky, in 1999, au ramas in istorie ca interviul cu cea mai mare audienta inregistrata vreodata in SUA. Nu se stie cum, nu se stie de ce, dar toti asa-numitii heroes of the day care au de facut dezvaluiri publice in exclusivitate au ajuns in fata jurnalistei americane.
Primii pasi in presa ii va face la scurt timp dupa absolvirea colegiului, in 1953, intr-o perioada in care jurnalismul era un domeniu dominat de barbati. Afacerea tatalui ei falimentase si, dupa moartea lui, intretinerea familiei a devenit in mare parte responsabilitatea ei. A avut un frate care a murit de pneumonie, iar sora Jacqueline, de care era foarte atasata, era inapoiata mintal. "Jackie a fost persoana cea mai dominanta din viata mea. Eram stanjenita de prezenta ei, dar, in acelasi timp, o iubeam foarte mult. Am stiut intotdeauna ca trebuie sa o ingrijesc – nu numai sa o intretin financiar. Tristetea vietii ei a trezit in inima mea compasiune, intelegere si durere. Daca vreti sa ma vedeti plangand, amintiti-mi de sora mea."
Desi initial planuise sa devina profesoara, Barbara se reorienteaza spre televiziune. Traseul ei profesional se va invarti in jurul celor trei giganti media din SUA – NBC, CBS si ABC. La NBC, a fost asistenta directorului de publicitate, a scris comunicate de presa si a acumulat experienta in editarea si productia de televiziune. A urmat functia de producator de stiri, in cadrul televiziunii CBS, iar in 1961, Barbara revine la NBC, ca editor al popularei emisiuni matinale Today. Munca ei se desfasura in spatele camerelor de luat vederi si era orientata in general catre stirile care vizau segmentul feminin al audientei.
In 1974, Barbara Walters devine Today Girl, titulatura care in mod traditional presupunea citirea de reclame si scurte conversatii cu numele consacrate ale emisiunii. Barbara nu se multumeste insa cu aceasta pozitie superficiala. Inteligenta, prezenta placuta in fata camerei si documentarea solida a materialelor o ajuta sa devina una dintre cele mai populare figuri ale Today show. Motiv pentru care este numita coprezentatoare a emisiunii, alaturi de veteranul Hugh Downs, si i se acorda un premiu Emmy in 1975.
Anul urmator ii va aduce consacrarea in domeniul jurnalismului. Prin contractul pe care il semneaza cu ABC, Barbara impusca doi iepuri dintr-un foc: devine prima femeie care prezinta stirile de seara la o televiziune americana, precum si cel mai bine platit jurnalist american la acea ora. Doua luni mai tarziu, se lanseaza Barbara Walters Specials, celebra emisiune ce va deschide seria unui lung sir de interviuri exclusive cu personalitati din toate domeniile, vanate de toti jurnalistii – Indira Ghandi, Saddam Hussein, Margaret Thatcher, Muammar Ghaddafi, Vaclav Havel sau Boris Eltin, presedinti americani si staruri hollywood-iene, de la Lawrence Olivier, John Wayne si Bette Davis, la Michael Douglas, Halle Berry, Tom Cruise, si lista poate continua…
Urmatorul succes al jurnalistei a fost obtinerea pupitrului de coprezentator al emisiunii magazin 20/20 de la ABC, unde va ramane mai bine de 20 de ani. Din 1997, Barbara este producator si coprezentator al emisiunii The View, un talk-show care dezbate probleme de actualitate pentru femei. In 2004, la 73 de ani, renunta la 20/20, continuand insa sa modereze The View si sa-si realizeze celebrele interviuri.
Drumul spre succes nu i-a fost insa lipsit de obstacole – critici ale colegilor de breasla, in general barbati precum si reactii negative ale opiniei publice la unele dintre actiunile sale. Astfel, controversata numire la pupitrul ABC Evening News si fabulosul salariu cu sapte cifre nu au fost bine primite de publicul american. Audienta emisiunii a scazut, iar maniera noua in care jurnalista aborda stirile a fost considerata de multi un fel de infotainment, o abordare superficiala a subiectelor, orientata spre divertisment. Unul dintre principalii critici ai Barbarei a fost chiar partenerul ei de emisiune: "Harry Reasoner nu vroia o femeie ca partener. Nu vorbea cu mine in afara emisiunii. Iar eu credeam ca trebuie sa existe si interviuri in cadrul stirilor. Astazi, nu mai e mare lucru daca prezentatorul de stiri ia interviuri. Pe vremea aceea, era socant. In prima zi in care am fost on air, l-am intervievat pe Sadat, iar ziua urmatoare, pe Golda Meir. Am fost criticata la sange pentru asta."
Drept urmare, Barbara a fost rapid inlaturata de la masa prezentatorilor. Nici interviurile pentru care i-au fost acordate atatea premii nu au scapat criticilor. Desi devenise o celebritate nationala, apreciata de specialisti, opinia publica privea cu neincredere ascensiunea jurnalistei. I s-a reprosat faptul ca subiectele abordate in interviuri nu sunt limitate la domeniile de interes maxim, gen politica si razboi, ci permit conversatii informale cu diferite vedete. Sau ca exploateaza emotionalul, storcand lacrimi invitatilor pentru a castiga audienta. Una dintre gafele memorabile ale Barbarei este considerata intrebarea pe care i-a adresat-o actritei Katherine Hepburn referitoare la ce arbore si-ar dori sa fie.
Cert este ca, dincolo de aceste aspecte discutabile ale muncii ei, Barbara Walters isi merita renumele. A reusit sa se impuna intr-un domeniu in care barbatii faceau legea. Conform jurnalistei, pe vremea cand lucra la Today show, nu avea voie sa redacteze stiri pentru corespondentii-barbati, nici sa puna intrebari despre economie sau politica, domenii considerate exclusiv "ale barbatilor". Interzisa ii era si intervievarea invitatilor inainte ca reporterii de la Today sa-si epuizeze toate intrebarile.
Astazi, numele Barbarei Walters si biografia ei se regasesc in prestigiosul American Heritage Dictionnary, iar clasamentul sau anual – Cele mai fascinante zece personalitati – si interviurile speciale sunt considerate un adevarat Who's Who al jurnalistilor.