Bibliotecile publice, resurse pentru alfabetizarea digitală în România
Studiul arată că bibliotecile publice sunt o resursă eficientă și gratuită de alfabetizare digitală în mediile vizate. Peste 75% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural și urban mic sunt alfabetizați digital, respectiv cunosc componentele și accesoriile unui calculator și sunt în măsură să găsească pe internet informațiile dorite. Bibliotecarii au avut un rol important în atingerea acestui procentaj, întrucat 84% dintre utilizatori au declarat că au fost pregătiți sau ajutați de un bibliotecar pentru a utiliza mai bine calculatorul sau internetul.
În România, peste 40% dintre locuitori nu au folosit niciodată internetul. Acest lucru presupune mai puține oportunități pe piața muncii, educație sau comunicare cu lumea, în general. Analiștii Comisiei Europene (CE) consideră că, începând cu 2015, peste 90% din joburile de pe piața muncii vor avea ca cerință obligatorie cunoștințe de bază privind alfabetizarea digitală.
Aproape 3.000 de bibliotecari din țară au fost pregătiți să țină cursuri de utilizare a computerului și internetului pentru o alfabetizare digitală de bază.
În topul celor mai des invocate motive pentru utilizarea calculatorului se regăsesc păstrarea relației cu prieteni și rude, vizionarea de filme, jocurile sau dorința de a asculta muzică. Jumătate dintre abonații bibliotecilor, însă, doresc să caute informații pe subiecte specifice, iar 40% învață lucruri noi sau își efectuează temele folosind calculatorul din bibliotecă. 84% dintre respondenți au declarat că au diversificat tipul de acțiuni pe care le fac la calculator sau pe internet de când merg la bibliotecă.
Conform studiului TNS, realizat la cererea Fundației Bill & Melinda Gates (martie 2013), peste 16% dintre români, respectiv 2.6 milioane de români, frecventează bibliotecile publice.
Pentru mai multe informații accesați pagina oficială a programului Biblionet.