Bine conectati, slab educati
Evolutie
Potrivit unui raport realizat de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), rata de penetrare a serviciilor de acces tip broadband (internet mobil de mare viteza) in Romania este de doar 7%, in ciuda cresterii accelerate a cererii de acces la Internet. Studiul plaseaza tara noastra printre ultimele locuri din UE, la jumatatea anului 2007. Desi stam prost la acest capitol, in Romania exista peste 1,5 milioane de conexiuni de tip broadband, remarcandu-se o crestere de 39% fata de anul 2006. Trebuie mentionat faptul ca o conexiune poate cuprinde mai multi abonati. In total, rata de penetrare a Internetului in Romania a atins 21% din populatie la jumatatea anului 2007. Numarul furnizorilor cu oferte de acces broadband a crescut semnificativ fata de 2006, de la 1100 la 1.336. In primele sase luni din 2007, numarul total de conexiuni de acces la Internet a crescut cu 37%, cele mai importante evolutii fiind inregistrate de conexiunile wireless al caror numar s-a dublat. Totodata, cea mai mare crestere (0,81 mil) a avut-o numarul conexiunilor de acces mobil la Internet, fapt datorat tehnologiei GPRS disponibila in cadrul abonamentelor la serviciile de telefonie mobila.
Cifre
La nivelul anului 2007, circa 57% dintre europeni declarau ca acceseaza Internetul, in crestere cu cinci procente fata de anul 2006, se arata intr-un raport Eurostat dat publicitatii in martie 2008. Se pare ca 65% dintre europenii cu varste cuprinse intre 25 si 54 de ani declara ca folosesc Internetul, in crestere fata de 2006 cu cinci procente. Daca cele mai mici valori se inregistreaza in Romania si Bulgaria, 25%, respectiv 37%, cele mai mari procente se intalnesc in Finlanda, Islanda si Tarile de Jos, cu 91%. Potrivit aceluiasi raport, 67% dintre barbatii europeni cu varste cuprinse intre 25 si 54 de ani afirma ca utilizeaza Internetul, in crestere cu 4% fata de 2006. La nivelul tarilor europene, romanii se afla pe ultima pozitie cu 25%, dar in crestere cu 4% fata de anul 2006. Pe primul loc se situeaza barbatii din Tarile de Jos, cu 93 de procente.
In ceea ce le priveste pe europencele din acelasi segment de varsta, 63% dintre ele declara ca folosesc Internetul, in crestere cu 6% fata de anul 2006. Romania nu sta bine nici la acest capitol, fiind situata pe ultima pozitie cu 24%. Cele mai bine pozitionate sunt din nou Finlanda si Islanda, cu 91%, respectiv 89 de procente.
In ceea ce priveste cunostintele de utilizare a PC-ului, in anul 2007, circa 63% dintre europenii cu varste cuprinse intre 25 si 54 de ani au declarat ca au creat, sters sau copiat macar o data un fisier pe calculator. Procentul este in crestere cu trei unitati fata de anul 2006. In clasamentul pe tari, Romania se afla pe ultimul loc cu 27 de procente, depasita la mica distanta de Bulgaria, care are 34%. La polul opus se situeaza Islanda cu 90%, urmata de Tarile de Jos cu 85 de procente.
Cursuri
Potrivit aceluiasi raport, circa 7% dintre romani au declarat ca in ultimele trei luni au urmat cursuri pentru utilizarea calculatorului, Romania fiind situata la jumatatea clasamentului. Pe primul loc este pozitionata Lituania cu 13%, iar pe ultima pozitie se afla Serbia cu doua procente. Este de notat faptul ca doar 5% dintre europenii cu varste cuprinse intre 25 si 54 de ani au urmat in ultimele trei luni cursuri de utilizare a PC-ului. Astfel, cel mai mare procent, 8%, se regaseste in Islanda, Marea Britanie si Luxemburg, iar cel mai mic procent, 1%, se intalneste in Bulgaria. Pe acest segment de varsta doar 3% dintre romani urmeaza cursuri.
Bariere
Motivele pentru care Romania este plasata pe ultimul loc in privinta penetrarii Internetului rezida in faptul ca tara noastra se confrunta cu un mare decalaj intre mediul urban si cel rural. Furnizorii de servicii isi concentreaza investitiile in zona marilor aglomerari urbane, desi peste 40% din populatia tarii traieste in mediul rural. Lipsa unei infrastructuri bine dezvoltate a dus si ea la intarzieri in cresterea accesului la Internet in Romania. "In plus, retelele de cupru si cablu coaxial sunt utilizate in special pentru furnizarea unei singure game de servicii. Este insa de asteptat ca aceasta ramanere in urma sa fie recuperata, dat fiind faptul ca segmentul de internet in banda larga din Romania se afla in faza incipienta de dezvoltare si inregistreaza rate explozive de crestere", explica Presedintele ANRCTI, Dan Cristian Georgescu.
Proiecte
La nivel national exista proiecte finantate de companii, care se desfasoara prin reteaua de centre acreditate ECDL si care asigura angajatilor cursuri de utilizare a calculatorului.
Cel mai recent proiect finalizat de ECDL se numeste "Pregatiti pentru o slujba mai sigura!" din cadrul programului Phare 2004 – Coeziune Economica si Sociala – Dezvoltarea Resurselor Umane. Acesta s-a desfasurat in parteneriat cu Euroaptitudini si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Tulcea. "Proiectul a vizat angajati de la toate nivelurile, dar a avut o restrictie de varsta, intre 40-55 de ani – categorie defavorizata in general in accesul la pregatire", a declarat Presedintele ECDL, Matei Dimitriu. In urma cursului au promovat peste 70% dintre participanti, care au obtinut certificatul ECDL. Au fost 16 firme ai caror angajati au participat la sesiunile de instruire ECDL si BULATS (limba engleza), printre acestea se numara: Confectia SA Tulcea, Aker SA Tulcea, Enet SA – Focsani, Cadastru SRL, Expocam SRL, Farmacia Terapia Tulcea, IDM Research.
In prezent, ECDL implementeaza un proiect similar impreuna cu Camera de Comert Vaslui pentru 120 de persoane si un proiect de predare ECDL printr-o platforma de e-learning cu centrul Infogrup din Giurgiu pentru 100 de persoane din companii. Programul de instruire a inclus persoane de la nivelul managementului la muncitori. In ciuda faptului ca instruirea a fost gratuita, receptivitatea companiilor in a-si trimite angajatii la curs a fost foarte scazuta, spune Matei Dimitriu, adaugand ca "in aceasta directie este mult de lucru, in special pentru companiile mai vechi, fara actionari straini, cu deschidere limitata la piata muncii europene". In rest, receptivitatea angajatilor este direct legata de receptivitatea managementului si de modul in care acesta integreaza instruirea personalului intre prioritatile companiei.
Companii
Companiile care se implica in astfel de proiecte sunt, in general, cele care ofera servicii si cele din domeniul productie. Instruirea se adreseaza, in primul rand, angajatilor din departamentele de contabilitate, vanzari, marketing sau administrativ. Un astfel de caz este Vel Pitar, care a avut si are in continuare proiecte de dezvoltare a cunostintelor de utilizare a PC-ului. Multe dintre ele au fost directionate catre operarea in Microsoft Office. "Cele mai multe dintre departamentele Vel Pitar lucreaza cu softuri specifice si de aceea, constant, organizam traininguri pentru imbunatatirea abilitatilor de lucru cu aceste aplicatii. Pentru fiecare aplicatie exista key useri care au ca obiectiv transmiterea acestor cunostinte catre noii membri ai echipei", subliniaza Florin Tataru, National HR Director la Vel Pitar. Evident ca numeroase companii solicita inca de la angajare cunostinte de baza de utilizare a calculatorului. "Pe masura ce procesul de retehnologizare avanseaza, aceasta cerinta se extinde la tot mai multe categorii de personal: noile linii de productie sunt computerizate, si treptat, brutarul traditional este inlocuit cu operatori care, cu siguranta, au nevoie de cunostinte de operare PC", precizeaza specialistul HR.
Venituri
In anul 2008, furnizorii de servicii de comunicatii electronice au obtinut venituri din furnizarea de servicii de internet si transmisiuni de date in valoare de peste 300 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de 2005. Studiile efectuate de catre Gallup Romania pentru ANRCTI in anul 2007 au aratat ca un utilizator rezidential platea in medie 40,7 RON pentru un abonament de acces la Internet, in timp ce un utilizator persoana juridica platea, in medie, aproximativ 174 RON pe luna.
Concluzie
Desi suntem pozitionati pe ultimele locuri in topurile europene referitoare la utilizarea PC-ului si la accesarea Internetului, tot mai multi romani apeleaza la serviciile furnizorilor de tip broadband. Asta se desprinde si din rapoartele semestriale ale ANRCTI, care observa o crestere a numarului de conexiuni la Internet.