Bloomberg: România, economia cu cea mai rapidă creştere din Europa, are nevoie de un bandaj
Mişcarea are ca scop să ţină în frâu deficitul, astfel încât să nu depăşească limita impusă de Uniunea Europeană, de 3%, însă riscă să facă rău pe termen lung, scrie Bloomberg.
În vreme ce prognozele arată că economia României va avea un ritm de creştere mai accelerat decât celalte state membre UE în acest an, cei care critică strategia Guvernului susţin că investiţiile au fost neglijate şi că bandajele aplicate mediului de business nu vor face decât să înrăutăţească situaţia.
"Vor fi efecte secundare ale măsurilor gândite de Executiv, căci vor diminua investiţiile şi creşterea", explică Ionuţ Dumitru, economist la Raiffeisen Bank. "Vor avea un impact negativ asupra dezvoltării ţării pe termen lung", a punctat acesta.
Situaţia bugetului s-a înrăutăţit pe fondul reducerii TVA şi promisiunilor legate de creşterea salariilor bugetarilor şi pensiilor. În 2017, deficitul bugetar ar putea ajunge la 3,6% din produsul intern brut, potrivit previziunilor Comisiei Europene, depăşind astfel pragul maxim impus de tratatele europene, de 3%.
Mai mult, veniturile bugetare au scăzut la mai puţin de o treime din PIB în 2016, ajungând la cea mai mică valoare din ultimul deceniu.
Planul lui Grindeanu presupune că firmele controlate de stat, printre care se numără şi producătorul de gaze natural Romgaz SA, să plătească 90 la sută din profit în dividende. Măsura va pune în pericol investiţiile. Pur şi simplu nu vor mai fi bani pentru proiecte noi şi/sau modernizări.
Concluzia? Viziunea Guvernului e una pe termen scurt, tocmai de aceea e periculoasă. "Iar mai devreme sau mai târziu va fi nevoit să rezolve problemele structurale ale bugetului, în special cele ce ţin de colectarea proastă şi de evaziunea fiscală", a punctat Ionuţ Dumitru.