BREXIT. Cum se va schimba piața muncii în Europa după ce Marea Britanie va ieși din UE. Analiză Bloomberg
BREXIT. Astfel, marile firme de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie, îngrijorate că ar putea pierde accesul la piața unică europeană după finalizarea Brexitului, iau în calcul mutarea unor operațiuni și angajați în alte centre financiare europene. Printre posibilele destinații sunt Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam și Luxemburg, informează Agerpres, citând Bloomberg.
În acest context, Polonia, Ungaria și Cehia se concentrează pe locurile de muncă din zona middle office a industriei financiare și pe serviciile tehnice, unde salariile nu sunt astronomice, dar sunt mult mai multe locuri de muncă.
BREXIT. Când cel mai mare fond de investiții din lume, BlackRock Inc, a anunțat că-și va înființa anul acesta un hub global în Budapesta, cele mai multe solicitări de locuri de muncă au venit din Londra.
Cei interesați să părăsească cel mai important centru financiar european pentru capitala Ungariei au reprezentat o treime din aspiranți, a declarat Melanie Seymour, directorul din Budapesta al BlackRock.
Cum Londra se îndreaptă spre un exod al talentelor post-Brexit, tendința în Europa Centrală și de Est este în sens opus. După ani de exod al creierelor spre Europa Occidentală, regiunea încă are multe de oferit.
BREXIT. Companii importante, printre care Goldman Sachs Group în Polonia și Pfizer în Cehia, vor contribui la triplarea numărului de angajați în regiune. În sectorul financiar, juridic, de cercetare, design și alte domenii ar putea lucra până în 2025 un milion de persoane, arată datele Association of Business Service Leaders (ABSL) din Polonia.
Instituția lucrează la proiecte cu șapte mari firme din sectorul financiar care vizează mutarea unor locuri de muncă de la Londra, a declarat recent directorul ABSL, Pawel Panczyj. Accentul este pus pe pozițiile din zona middle office, precum managementul riscurilor și tehnologia informației.
"Vorbim cu bănci, companii de asigurări și fonduri de investiții care vor să își mute peste hotare operațiunile de middle office. Principalul factor care stă la baza deciziei lor este Brexitul", a declarat Pawel Panczyj, directorul ABSL.
Politica de atragere a locurilor de muncă din Londra este condusă de Polonia, care are 936 de centre cu 212.000 de angajați, și ar urma să ajungă la 300.000 de angajați până în 2020, susține ABSL.
În domeniul serviciilor financiare, gigantul elvețian UBS AG are un hub global în Cracovia. Conform publicației germane Handelsblatt, banca americană de investiții Goldman Sachs, care intenționează să-și reducă la jumătate numărul de angajați din Londra, va ajunge în următorii trei ani să aibă câteva sute de angajați la Varșovia. În Cracovia are operațiuni producătorul de bere Heineken NV, iar orașul Wroclaw găzduiește un sediu Google Inc.
În Brno, al doilea mare oraș din Cehia, se află sediul regional al gigantului american de telecomunicații AT&T Inc, în timp ce în orașul românesc Cluj-Napoca este prezentă compania Hewlett Packard Enterprise Co.
Și salariile au crescut în regiune în urma sosirii multinaționalelor. Dezvoltatorii de software cu o experiență de 3-5 ani au în medie salarii anuale de 28.500 euro (30.275 dolari) în Praga și de 33.200 euro în Budapesta. Acestea sunt de trei ori mai mari decât salariul mediu din Cehia și Ungaria, dar mult sub nivelul de 65.000 euro pe an în Dublin.