Calificarea de business pe care o au peste 660.000 de oameni
Fie că au folosit cele învățate la locul de muncă, fie că au decis să avanseze în carieră, absolvenții ACCA din România spun că au o cu totul altă viziune de business după ce obțin calificarea.
Elena Ciobanu (Sfredel), Accounting Associate la Xerox Business Service România, este studentă ACCA. Înainte de a se înscrie pentru această calificare, Elena a absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea ‘Contabilitate și Informatică de Gestiune’, urmată de masterul în ‘Contabilitate, Expertiză și Audit’ din cadrul Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași. Cu puțin timp înainte de terminarea ciclului de licență, în anul 2011, a început să lucreze la o companie din Iași care se ocupa cu evidența contabilă și consultanța în fiscalitate pentru întreprinderile mici și mijlocii.
La începutul anului 2014 a decis că este momentul să facă o schimbare, pentru a putea evolua din punct de vedere profesional și personal, și a devenit angajata unei companii multinaționale, în cadrul departamentului de contabilitate și raportare financiară.
Tot în anul 2014 a devenit stagiară în cadrul Corpului Experților Contabili și a Contabililor Autorizați din România. În 2015 a devenit studentă ACCA.
„Despre ACCA am auzit pentru prima dată în timpul masterului. Un domn profesor a povestit la un curs de raportare financiară despre această certificare la nivel internațional. A fost ca o dezbatere despre principiile raportării financiare la nivel național și internațional. Atractiv, dar nu suficient cât să acord importanță în acel moment‟, spune Elena.
Pentru o schimbare
Când însă s-a decis să facă o schimbare în domeniul profesional, urmărind site-uri cu locuri de muncă de specialitate din străinătate, a realizat că în peste 70% din descrierile citite apare ca cerință obligatorie să fii membru sau student ACCA. Acela a fost momentul în care a realizat că este o certificare foarte importantă în domeniul financiar-contabil și că este foarte apreciată la nivel internațional și în cadrul companiilor multinaționale.
„După câteva cercetări pe site-ul oficial și forumuri, am realizat că este ‘altceva’. Mi-am dat seama că ACCA are o abordare total diferită asupra profesiei contabile, a relației acesteia cu celelalte profesii din mediul afacerilor și nu numai. De atunci obiectivul meu principal pe plan profesional a devenit obținerea calității de membru ACCA‟, spune Elena.
Ea povestește că, așa cum și-a imaginat înainte să înceapă cursurile, avea să fie un drum greu: „Sunt multe provocări pe care le ai în timpul studiului pentru un examen ACCA. De la bariera de gândire într-o limbă străină în termeni academici și de percepere a unor noi situații necunoscute, la structurarea materiei și până la renunțarea la multe lucruri pe care mi-aș dori să le fac în timpul liber‟. Consideră însă că cea mai mare provocare la fiecare examen ACCA este organizarea timpului pe care îl are disponibil. „La ultimul calcul, pentru a putea face toate lucrurile pe care ar trebui și pe cele pe care mi-ar face plăcere să le fac, ar trebui ca ziua să aibă undeva în jur de 33 de ore. În final nu există satisfacție mai mare decât cea de a vedea că eforturile și sacrificiile tale generează rezultate bune‟, completează Elena, care în sesiunea din martie, pentru examenul F8 Audit and Assurance, a fost pe primul loc în România și pe locul 3 în lume.
„ACCA mi-a oferit o viziune total diferită față de business în general și a reprezentat un mijloc prin care am dobândit imaginea de ansamblu. Până în momentul de față, cursurile ACCA m-au ajutat să interconectez date și informații, facilitându-mi analiza lor și îndeplinirea task-urilor cât mai eficient la locul de muncă. Am aplicat cunoștințe acumulate din domeniul fiscal, audit statutar, audit intern, control intern, raportare financiară și multe altele‟ , mai spune Elena Cionanu (foto).
Pentru noi cunoștințe
Și Ruxandra Dafincescu, Value Chain Finance Manager, Coca Cola Hellenic, care în sesiunea din martie, pentru examenul F5 Performance Management, a fost pe primul loc în România și 7 în lume, a ales ACCA după finalizarea unui program de masterat.
Ruxandra a terminat Facultatea de Cibernetică (ASE București), iar apoi a urmat masterul DAFI – Management financiar și bursier (ASE). Încă din timpul programului de master a realizat că pentru a avea o carieră de succes în finanțe este necesară o calificare internațională, care să îți ofere cunoștințe solide și aplicabile.
A ales ACCA pentru reputația de care se bucură această certificare, pentru programa care oferă un set complet și complex de cunoștințe care să o susțină în atingerea planurilor de viitor și, nu în ultimul rând, pentru că a fost recomandarea primită de la mentori. Ca și Elena, și Ruxandra spune că cea mai mare provocare în timpul studiului a fost să își găsească acel timp în care să se dedice 100% acestei activități, un exercițiu de disciplină și voință. „Cunoștințele pe care le-am dobândit până acum m-au ajutat să înțeleg mai bine întreg procesul de bugetare și să ofer mai mult suport departamentelor partenere în cadrul acestui demers‟ , este de părere Ruxandra Dafincescu (foto).
ACCA este cea mai mare asociație globală în domeniul financiar contabil, cu peste 660.000 membri și studenți în 181 țări (din care 5.000 în România) și 95 birouri locale. ACCA a organizat pentru absolvenți peste 200 de evenimente de networking în România. Există patru companii acreditate să ofere cursuri ACCA în România și foarte multe posibilități de studiu online. Biroul local ACCA poate fi contactat la [email protected], pentru a primi mai multe detalii.