Care este încântarea sezonului cald și domolirea celui rece
De ce vă spunem toate aceste lucruri? Deoarece joi, 6 aprile, a fost lansat Alira Rose 2016 – vinul rose al anului 2017, care se dorește a fi încântarea sezonului cald și domolirea celui rece.
Astfel, cu această ocazie s-au celebrat arome și senzații la Corks Cozy Bar, pe strada Băcani, nr 1 – în centrul vechi al Bucureștiului, împreună cu gazda evenimentului, Cosmin Tudoran – binecunoscut drept Profu' de vin.
Ca şi vinurile de Bordeaux, vinurile ALIRA necesită, în medie, doi ani de maturare până la îmbuteliere şi o perioadă de maturare la sticlă. Cei de la ALIRA au mare grijă de calitatea strugurilor care vor ajunge în cramă. În opinia managementului, ALIRA e un vin bun la un preț corect, iar un vin bun necesită o selecție extrem de riguroasă. În 2006, Dr. Karl Heinz Hauptmann și oenologul Marc Dworkin au decis să planteze 80 de hectare de viță-de-vie, soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră, pe terenurile de la Aliman, un ținut în care soarele Dobrogei și Dunărea Veche fac cea mai bună alianță pentru cultivarea viței. Interesul lor a fost aprins de „terroir-ul” de Aliman, cu amestecul său complex de caracteristici speciale de climă, geologie și geografie.
În 2007-2008 dealurile cândva pustii au renăscut. La sfarșitul lunii septembrie 2009, primele 20 de hectare aflate pe rod au oferit struguri care au întrunit exigențele lui Marc Dworkin, renumitul oenolog francez. Din ei s-a obținut vinul numit Alira, ca un tribut adus localităților Aliman și Rasova, în apropierea cărora s-au plantat noile vii.