Cat de bine lucrati in echipa?
Spiritul de echipa – sau, mai stiintific, abi-litatea de a lucra in echipa, – pare ca a devenit o caracteristica obisnuita in anunturile de recrutare sau in fisele de post, indiferent la ce nivel se plaseaza functia respectiva. Motivul este dintre cele mai simple. In primul rand, abi-litatea de a lucra in echipa sta la baza relationarii armonioase la locul de munca, a mentinerii climatului propice activitatii, in ciuda intemperiilor cu care se confrunta departamentul, directia, grupul de lucru sau chiar organizatia in ansamblu. Apoi, spiritul de echipa este liantul ce faciliteaza sau chiar conditioneaza atingerea scopurilor propuse.
Cu aceeasi frecventa, intalnim mentionat spiritul de echipa in CV-uri si scrisori de intentie. Puteti lucra in echipa? Bineinteles, ar raspunde multi, eu relationez bine cu ceilalti, nu e greu! Asa sa fie oare?
Orice analiza a activitatii in echipa trebuie sa plece de la definitia echipei. O echipa este un grup de persoane ce colaboreaza pentru atingerea unui scop comun. Cuvintele cheie din aceasta definitie sunt “colaboreaza” si “scop comun”. Colaborarea inseamna ceva mai mult decat abilitati de comunicare si relationare. Sigur, acestea sunt indispensabile, dar mai este necesara si o anumita atitudine fata de sine, fata de viata in general, si mai ales fata de celalalt: respect, incredere, echilibru, toleranta, acceptare, atitudine pozitiva. Scopul comun atrage atentia asupra unui alt element de baza, si anume capacitatea de a depune eforturi pentru realizarea unui scop comun, chiar daca aceasta presupune uneori renuntarea la propriile scopuri.
Testul prezentat in cele ce urmeaza isi propune sa identifice masura in care dispuneti de abilitatile necesare lucrului in echipa, dar si preferinta pentru activitatea in echipa sau pentru activitatea individuala. Alegeti varianta de raspuns care conside-rati ca va reprezinta cel mai bine.
1. S-a intamplat sa renunt la planurile pe care mi le facusem pentru a lucra impreuna cu colegii la finalizarea unui proiect urgent.
a. au existat astfel de situatii;
b. niciodata;
2. Cred ca adevaratul succes se obtine atunci cand nu depinzi de nimeni, in ceea ce priveste informatiile si deciziile.
a. adevarat;
b. fals;
3. Ma deranjeaza cand un coleg obtine performante mai mari decat mine.
a. adevarat;
b. fals;
4. Cand trebuie sa lucrez la un anumit proiect
a. prefer sa lucrez impreuna cu persoane care imi impartasesc convingerile, valorile, ideile etc.;
b. ma adaptez si lucrez destul de usor cu persoane din medii diferite, cu moduri de gandire diferite;
5. O data ce mi-am format o idee despre o anumita problema
a. nu mai am rabdare sa mai ascult si un alt mod de abordare;
b. sunt deschis si iau in considerare si ideile celorlalti, care pot fi la fel sau mai valoroase decat ale mele;
6. Oricat de mic si nesemnificativ este un esec, acesta imi afecteaza starea de spirit si tonusul.
a. adevarat;
b. fals;
7. Cred in zicala “Daca vrei sa faci ceva bine, fa-o chiar tu”.
a. fals;
b. adevarat;
8. Reusesc sa imi exprim mai bine
creativitatea
a. cand lucrez in echipa;
b. cand lucrez singur;
9. Imi este greu sa sustin un punct de vedere
al echipei cu care eu nu sunt de acord.
a. adevarat;
b. fals;
10. Pentru a fi sigur de rezultate,
imi place sa am controlul tuturor
actiunilor ce duc la atingerea
obiectivelor stabilite.
a. adevarat;
b. fals;
11. Ideile mele se dezvolta mai bine
a. cand discut cu ceilalti, cand imi confrunt ideile cu ideile celorlalti;
b. cand pot gandi in liniste, fara sa ma deranjeze cineva;
12. Cand ma deranjeaza ceva anume in comportamentul sau actiunile celuilalt
a. imi exprim deschis si calm nemultumirile, incercand sa ajung la o solutie benefica pentru ambele parti;
b. nu spun nimic, dar sunt mai rezervat fata de respectiva persoana, il critic in discutiile cu ceilalti sau ii dezaprob ideile;
13. Ma deranjeaza sa imi impart ideile va-loroase si succesele cu cei din echipa.
a. adevarat;
b. fals;
14. Cand cineva imi atrage atentia asupra unor greseli sau lipsuri din activitatea mea
a. ma supar, nu stiu cum poate sa spuna cineva asa ceva despre mine, dupa cate eforturi am depus;
b. accept criticile, cer explicatii si indrumari asupra aspectelor ce pot fi imbunatatite;
15. In general, cred ca daca ceva incepe prost, nu are cum sa se finali-zeze bine.
a. adevarat;
b. fals, nu este o regula, depinde de situatie;
16. Imi este greu sa accept ca grupul nu a adoptat ideile mele.
a. adevarat, in general am ideile cele mai bune;
b. cred ca cele mai bune idei sunt acelea la care ajunge intregul grup, discutand mai multe idei, aduse de diferiti membri ai grupului;
17. Cand lucrez in grup, tind sa imi exprim criticile
a. direct si deschis, chiar daca acest lucru inseamna sa-mi jignesc cateodata colegii;
b. de cele mai multe ori in particular, punctand elementele cu care eu nu sunt de acord si care cred ca ar putea fi imbunatatite;
18. Atunci cand gresesc sau activitatea mea nu se ridica la standardele cerute
a. imi asum deschis responsabilitatea;
b. gasesc cu usurinta explicatii: situatia nefavorabila, colegii nu mi-au oferit ajutorul etc.;
19. Daca ar fi sa practic un sport profesionist as alege
a. unul dintre sporturile individuale;
b. unul dintre sporturile de echipa;
20. S-a intamplat sa dau curs rugamintii unui coleg de a-i tine locul la serviciu sau de a-l ajuta in timpul meu liber sa rezolve o problema, chiar daca eram foarte obosit sau aveam alte planuri.
a. au existat astfel de situatii;
b. niciodata;
21. Imaginati-va ca un coleg face o greseala importanta, ce antreneaza pierderi pentru intreaga organizatie. Seful va cheama in biroul lui pentru a afla cine este responsabil. Ce faceti?
a. mai direct, mai pe ocolite, ii spuneti cine a facut greseala, nu vreti sa fiti tras la raspundere pentru ceva ce nu ati facut;
b. va mentineti ferm pe pozitie, sustineti responsabilitatea intregului grup si garantati ca se vor depune toate eforturile pentru remedierea problemei;
22. Tocmai ati terminat lucrul la un proiect important si colegii se gandesc sa mergeti sa sarbatoriti la un pahar
a. acceptati cu toata inima;
b. refuzati, nu aveti chef, sunteti obosit, iar familia va asteapta acasa;
Acordati fiecarui enunt 0 sau 1 punct, in functie de varianta aleasa, corespunzator tabelului alaturat.
Daca ati obtinut mai mult de 15 puncte: Sunteti perceput de catre colegi drept partenerul de echipa ideal. Pentru dv., eficienta inseamna colaborare, sinergie, punerea in comun a tuturor resurselor de care dispune fiecare membru al echipei pentru realizarea obiectivelor acesteia. Chiar daca acest lucru inseamna sa renuntati la unele scopuri personale (inclusiv succesul personal). Considerati ca sunteti mai productiv in cadrul echipei, decat cand lucrati singur. Stilul dv. de relationare este propice colaborarii cu ceilalti. Va cunoasteti calitatile si va acceptati defectele, nu va este teama sa va recunoasteti greselile, punctele pe care trebuie sa le mai imbunatatiti sau faptul ca ideile colegilor pot fi mai bune decat ale dv. Sunteti o persoana calma, flexibila. Recunoasteti dreptul celorlalti de a-si exprima ideile si creativitatea.
Daca ati obtinut intre 7 si 14 puncte: Desi nu aveti o pasiune deosebita pentru activitatea in echipa, puteti face fata cu bine acestui cadru atunci cand vi se cere. Va puteti mobiliza resursele intelectuale si relationale in vederea atingerii obiectivelor grupului dv. de lucru. Destul de tolerant cu ceilalti, va puteti modela ideile daca primiti argumente suficient de solide, mai ales atunci cand nu este vorba despre valori si convingeri perso-nale fundamentale. Iar a-tunci cand nu puteti fi de acord cu colegii dv., le respectati, in general, dreptul la opinie. Tineti la succesul echipei, dar si la succesul propriu. Doriti sa va faceti remarcat prin eforturile pe care le depuneti in cadrul echipei.
Daca ati obtinut mai putin de 6 puncte: Va caracterizeaza mai mult o orientare individuala, atat in atitudinea generala, cat si in rezolvarea problemelor de serviciu. Preferati sa aveti controlul informatiilor, actiunilor si deciziilor, sa ganditi in liniste pentru a va putea concentra asupra propriilor idei. Nu va place sa delegati responsabilitati si nici nu considerati ca ceilalti pot face un lucru la fel de bine ca dv. Doriti ca ideile dv. valoroase si performantele sa va faca remarcat si sa fiti apreciat pentru ceea ce sunteti si ceea ce faceti. Va deranjeaza cand nu reusiti sa va impuneti punctul de vedere. Sunteti perceput mai mult ca un singuratic, cu care se lucreaza destul de greu.