Cele mai apreciate scurtmeraje românești și internaționale, în competiție
Despre ce este vorba?Cea de-a 9-a ediție a Timishort,cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, va avea loc anul acesta în perioada 12-15 octombrie, la Timișoara.
Competiția internatională aduce la Timișoara 20 de scurtmetraje din tot atâtea țări, majoritatea în premieră în România. Cele patru calupuri în care va fi prezentată competiția oferă o imagine de ansamblu asupra scurtmetrajelor la nivel mondial și aduce timișorenilor o serie de filme prietenoase, adresate în primul rând publicului. Filmele de anul acesta vorbesc despre profunde diviziuni și clivaje societale, despre farmecul și tristețea vieții cotidiene.
Carlo Manatad, din Filipine, câștigătorul trofeului Timishort 2016, revine cu „Fatima Marie Torres și invazia navei spațiale Pinas 25”, scurtmetraj premiat cu Premiul pentru „Cea mai bună comedie”, la Festivalul „Shortfest”, de la Aspen, un festival eligibil pentru Premiile Academiei Americane de Film. Filmul este povestea unui cuplu obișnuit de bătrâni dintr-o suburbie, care încearcă să-și vadă de treabă în timpul lansării primei nave spațiale din Filipine.
La Timishort revine și Bio Gabriel Abrantes, din Lisabona, cucel mai recent și controversat scurtmetraj al său, „A Brief History of Princess X”, o nouă deconstrucție a narativelor consacrate, de data asta, despre Brâncuși și Marie Bonaparte. Filmele lui Bio Gabriel Abrantes au fost multipremiate: „O istorie a respectului reciproc” (regizat alături de Daniel Schmidt) a primit premiul „Pardino d’Oro” pentru cel mai bun scurtmetraj la Locarno, în 2010, iar „Taprobana” a fost nominalizat la Premiile Filmului European („EFA” ) pentru scurtmetraj, la Berlinalele din 2014.
Regizorul și scenaristul iranian Farnoosh Samadi, premiată la Cannes pentru scurtmetrajul „Il Silenzio”, realizat alături de Ali Asgari, intră în competiția Timishort, de data asta, singură, cu scurtmetrajul ei, „Gaze”.
Tânăra regizoare Lidjia Mojsoska va prezinta la Timișoara „Nagrada”, o simplă, dar atât de adâncă incursiune în marile diviziuni etnico-sociale și religioase ale Macedoniei de azi.
Din Canada vine “unul dintre cele mai bune 10 scurtmetraje din 2016 ale Canadei”, după cum a decis Festivalul Internațional de Film de la Toronto – “Pufosul / Fluffy” este povestea unei familii de trei persoane care își face bagajele, pentru a emigra din Belgrad, în Canada. Când „Pufosul”, un ursuleț de pluș gigant, primit premiu, apare la ușă, părinții trebuie să decidă dacă au sau nu loc pentru noul prieten al fiicei lor.
În competiția internațională din acest an, timișorenii vor mai putea vedea filme din Marea Britanie, Ungaria, Portugalia, Franța, Spania, Germania, Liban, Suedia, Finlanda, China, Bulgaria, Italia, Argentina, Singapore sau Brazilia.