Cercetătorii germani, interesați de colaborarea cu românii
Frauenhofer este cea mai mare organizație de cercetare aplicativă din Germania și are ca principal obiectiv transformarea rezultatelor cercetării fundamentale în produse noi și inovative, procese și servicii.
Ralf Hagedorn din cadrul Agenției Aerospațiale Germane consideră că organizațiile de cercetare din România se numără printre cei mai atractivi parteneri pentru instituțiile germane. „România deține, mai ales în domeniile construcții de mașini, IT&C, tehnologii de mediu, un important potențial de cooperare pentru țările din spațiul dunărean. Prin strânsa colaborare, cooperările bilaterale oferă o contribuție importantă la strategia UE în ce privește spațiul dunărean și contribuie astfel la integrarea cercetării și dezvoltării între țările de pe cursul superior și inferior al Dunării,” a subliniat Hagedorn.
„Pentru Frauenhofer ISI ar fi de mare interes să aprofundăm cât mai curând noile contacte în domeniul industrial și instituțional în cadrul unor proiecte comune concrete”, a spus și Petra Jung Erceg de la Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research ISI
„A fost un cadru de discuții despre oportunitățile de finanțare pentru cercetare și pentru formarea de noi parteneriate pe proiecte. O bună oportunitate de a cunoaște mai bine și a dezvolta noi căi de cercetare în tehnologii noi,” a afirmat Decanul Facultăţii de Inginerie în Limbi Străine, Adrian Volceanov.
La workshop au participat circa 90 de invitați din mediul economic, academic, cercetători din România și Germania. Evenimentul a avut ca scop inițierea și dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniul cercetării și dezvoltării între companii și institute de cercetare românești și germane în acest domeniu.
Germania este una din cele mai avansate țări din Europa în domeniul cercetării și inovării. În 2014, Germania a alocat 2,84% din PIB acestui domeniu, în timp ce în România procentul a fost de doar 0,38% din PIB.