Cine are nevoie de hygge?
Așa descrie Irina Kuhlmann un moment de hygge – unde prin hygge se înțelege arta daneză de a trăi bine. „Probabil că toată lumea are nevoie de hygge şi îi cunoaşte «gustul», dar pentru danezi este parte din identitatea lor şi parte importantă din viaţa lor.”
Irina Kuhlmann, care a trăit 20 de ani în Danemarca, explică pentru români ce presupune hygge: un ambient plăcut cu lumânări aprinse, veioze cu lumină caldă şi discretă, flori, ceva bun de mâncare, un vin bun, o carte bună sau un film etc., în orice caz ceva ce ar putea amplifica starea de bine într-un context oarecare. „Momentele de hygge contribuie la crearea bunăstării în complexitatea ei. Poţi fi doar tu cu tine şi o carte bună ori împreună cu familia sau prietenii luând masa la cineva acasă – uneori ore în şir – în timp ce povestiţi de toate şi savuraţi experienţa. Important este să simţi confort şi satisfacţie. Mai sunt zilele de naştere la care, pe lângă toate bunătăţile, nu lipsesc de pe masă steguleţele daneze puse de la poartă şi până la intrarea în casă. Toate sunt parte din hygge.”
Prin ce se diferenţiază hygge de Gemutlichkeit, să zicem, sau de well-being? Irina spune că hygge ţine de percepţia danezilor asupra vieţii cu tot ce include ea, este determinată de cultura, mentalitatea și valorile lor, de felul lor de a fi. Are ca suport atenţia faţă de sine. „Danezii nu judecă şi nu le pasă prea mult ce cred alţii despre ei. Ştiu să se detaşeze de orele de muncă, iubesc natura, fac mult sport şi merg cu bicicleta, lucruri care de asemenea contribuie la acea stare de bine – cheia spre o viaţă fericită. Societatea lor este caracterizată de o simplitate frumoasă, lucru care cu siguranţă contribuie la hygge. Faptul că îşi iubesc ţara şi obiceiurile cred că de asemenea contează foarte mult.”
Cum se aplică hygge în afara casei, în spaţiile publice, în restaurante, la locul de muncă? „Lucrurile sunt făcute/amenajate cu o tentă de hyggeligt – după percepţia danezilor ‒ în multe locuri… ceva care să-ţi încânte simţurile: frumos, plăcut, curat, natural, confortabil etc. Se ţine foarte mult cont să păstrezi liniştea şi curăţenia, să nu deranjezi confortul celuilalt.”
Hygge este „filosofia” de viață pe care tot mai mulți occidentali o împrumută de la danezi. Dar se poate extinde la scara unei societăţi?
„Cred că toată lumea trăieşte hygge într-un fel sau altul, doar că nu în aceeaşi măsură şi cu aceeași intensitate ca danezii. Amplificarea concentrării asupra lucrurilor care îţi fac bine, a aprecierii şi recunoştinţei faţă de cât mai multe momente/trăiri/experienţe. Pe scurt, amplificarea stării de bine prin tot felul de acţiuni ar duce la extinderea acestei «filosofii» într-o societate.”
Și cum arată o societate care se ghidează pe principiile hygge? „Cred că e o societate calmă, umană, lipsită de prejudecăţi de tot felul, cu indivizi mai înţelegători faţă de sine şi de celălalt. În acelaşi timp, este o societate cu tentă de individualism, pentru că omul se va concentra mai mult pe sine şi pe starea lui de bine şi nu pe a preda şi prelua problemele celor din jur.”
Trăind printre danezi mai bine de 20 de ani, Irina a văzut şi simţit rezultatele hygge, care sunt cunoscute din ce în ce mai mult în lume, în mod special de când danezii au fost declaraţi „cei mai fericiţi oameni din lume”. […] „Am văzut în danezi mult din ceea ce oamenii se străduiesc să obţină prin tot felul de practici spirituale – calmul, atenţia faţă de sine, atenţia faţă de celălalt, chiar dacă deseori doar la nivel subtil, omenia, corectitudinea, autenticitatea, dragostea faţă de natură.”
Năzuinţa omului spre fericire
Irina Kuhlmann, Executive Leadership Coach, consideră că spiritualitatea înţeleasă corect, fără tendinţe de fanatism, îl ajută pe om în cea mai mare măsură să ajungă la a trăi o „viaţă bună”, la bunăstarea eudaimonică. „Este calea spre împlinire sufletească şi succes, spre echilibrarea holistică. Din fericire, ştiinţa vine cu dovezi din ce în ce mai multe asupra faptului că doar prin linişte şi pace sufletească, printr-o stare de fericire poţi ajunge acolo unde vrei. ”
Luând în considerare faptul că lucrurile materiale sunt doar o mică parte din calitatea vieţii, Irina spune că hygge are un rol crucial în creșterea calității vieții. „Viaţa este plină de lucruri minunate doar că este necesar să le vedem şi aceasta se întâmplă fără efort când suntem într-o stare de bine. Aceeaşi stare este «drive-ul» spre bunăstare şi prosperitate.”
Articol preluat din numărul 239/iulie-august 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici