Cine poate obține Certificatul de Situaţie de Urgenţă (CSU) și în ce condiții
Operatorii economici care își desfășoară activitatea principală într-unul dintre următoarele sectoare:
- Transport;
- Turism;
- Horeca;
- Organizări de evenimente;
- Publicitate;
- Învățământ privat și activități adiacente;
- Industria confecțiilor, încălțămintei și pielăriei;
- Servicii destinate populației,
a căror activitate economică a fost puternic afectată de starea de urgență declarată în contextul pandemiei SARS – CoV-2, vor putea obține un certificat de situaţie de urgenţă (CSU).
Procedura este una excepțională și este scutită de taxele obișnuite, dacă societatea demonstrează că
- Societatea a avut încasări cu minim 40% mai mici faţă de aceeași perioadă a anului trecut, dovedite cu o balanţă contabilă justificativă.
- Societatea se află în dificultate, însă încasările au avut o scădere mai mică de 40% față de aceeași perioadă a anului precedent, caz în care aceasta va furniza suplimentar și alte documente justificative în acest sens.
Cererea de eliberare a CSU are un format standard și se va formula exclusiv prin intermediul mijloacelor electronice, respectiv prin platforma http://prevenire.gov.ro/, care va avea o secțiune special dedicată. Tot acolo găsiți și ce alte informații și documente mai trebuie să oferiți și completa.
Certificatele se acordă în aceste condiții speciale doar în perioada în care starea de urgenţă este încă activă în România și vor fi valabile pe toată durata anului în care au fost emise.
„După această perioadă, operatorii economici interesați vor putea apela la certificatele constatatoare ale cazurilor de forță majoră, emise de către Camera de Comerț și Industrie a României, respectiv de către Camerele județene, în urma unei cereri scrise conform unei proceduri standard.”, susține Cristina Samboli, Senior Associate, firma de avocatură Noerr.
Certificatul de situaţie de urgenţă va fi util operatorilor economici pentru a putea beneficia de facilitățile de natură fiscală oferite de instituțiile administrației publice în acest context excepțional și, totodată, va facilita renegocierea unor contracte aflate în curs de executare (ex. credite bancare, leasing, contracte de furnizare), sau va justifica alte eventuale beneficii oferite din partea Guvernului (cum ar fi creditele garantate de stat cu dobândă subvenţionată).