Citește și crește: Meriți să ai succes?
Nu există un singur fir roșu al cărții, există întregi fluvii și afluenți care se varsă într-un ocean de posibilități. Așa că voi împărtăși câteva idei care au făcut clic cu mine și cu nevoile clienților pe care îi consiliez în carieră. Ești pregătit să nu mai ai nicio scuză? Dacă nu, închide articolul și plânge-te în continuare de cât de fadă e viața ta.
De cele mai multe ori ne este teamă să visăm măcar. Avem impresia că ne irosim energia, că pierdem timpul, că stăm cu capul în nori. Poate adânc adânc de tot, chiar credem că nu merităm să avem succes și să strălucim. Avem impresia că am fi niște impostori. Brian Tracy ne convinge că primul pas necesar spre împlinire este să ne-o imaginăm. În fiecare zi. De mai multe ori pe zi. Să conștientizăm ce înseamnă de fapt pentru noi, nu pentru societate în general, succesul profesional. Care ar fi singurul vis semnificativ pe care ai avea curaj să ți-l făuresti dacă știi că nu-l poți rata?
Am auzit cu toții că dacă nu știm ce ne dorim, nu vom obține niciodată asta. Dar, din lene, modestie sau reflex, definim propriul nostru vis în mod general „Vreau mai mulți bani, să fiu sănătos, să am o familie iubitoare și eventual mașina respectivă și concedii în țări mai calde”. Și s-a încheiat. Totul e atât de vag că universul nu ne-ar putea ajuta nici dacă ar vrea. Brian Tracy revine și ne dă teme pentru acasă: mergi în detaliu, mergi în personal și conturează visul, îndrăgostește-te de el, vezi scene de succes public, semnarea contractului, recunoașterea șefului tău, încasarea unei anumite sume de bani. Pasul următor este să scrii pe o foaie, zi de zi, obiectivele pe care le ai. Apoi închide ochii câte 3 secunde și imaginează-ți-le pe fiecare în parte. Și zâmbește și bucură-te de ele, ai voie. Nu, nu ești absurd. Secretul este că asta fac mulți oameni de succes. Văd reușita cu ochii lor înainte să li se întâmple. Știind outcome-ul, știu cum să acționeze.
Ce se întâmplă este că din acest moment îți folosești altfel timpul, întrebându-te în fiecare moment dacă acea acțiune te aduce mai aproape de țelul tău sau nu. Pentru a avea succesul dorit în viață ai nevoie de două abilități: abilitatea de a formula obiective și de a crea strategii pentru atingerea lor și abilitatea de a rezolva probleme. Și, hai s-o spunem pe-aia dreaptă, noi în România suntem ași în rezolvarea problemelor. Tracy spune că orice obiectiv neatins este o problemă căreia nu i-ai găsit încă soluția. Și cum noi suntem firi inventive și facem din rahat bici, de ce nu reușim să ne rezolvăm problemele?
Surpriză: nu ne rezolvăm problemele pentru că încă nu am făcut trecerea psihologică de la copil la adult. Ea se definește prin conștientizarea completă că deținem întreaga responsabilitate asupra vieții noastre. Din acest moment al conștientizării, anumite comportamente devin absolut inutile și absurde: să ne plângem de jobul sau șeful actual, să dăm vina pe alții și să trăim în expectativă. Dacă ești conștient că succesul ți-l făurești, treci la treabă.
La birou avem câteva sfaturi clare pe care nu le aplicăm neam! Ce-ar fi să muncim tot timpul cât suntem la birou? Și nu oricum, ci să dăm atenția și timpul cuvenit acelor lucruri care sunt importante, prioritare și în care putem adăuga valoare. Totul pornește de la o autoevaluare (ca atunci când vrei să slăbești și primul lucru pe care îl faci este să te cântărești) în care observi care sunt sarcinile din cadrul jobului și abilitățile necesare în acest domeniu vital din viața ta. Scopul tău în acest moment este să devii bun la aceste abilități și extrem de bun la anumite abilități care diferențiază de colegii sau de competitorii tăi. Lucrând dedicat, dezvoltându-ți abilitățile și fiind conștient de avantajul tău competitiv, adaugi valoare. Și dacă adaugi valoare, devii indispensabil și odată cu asta vin avansări, măriri de salariu, propuneri de colaborări cu alte companii.
Pornește de la ce ai. E chiar sub nasul tău.
O ultimă chestie. Poate te sperie să începi să îți planifici succesul și traiectoria. E normal să ai emoții, dar în ziua de astăzi oare mai e normal să ne temem? Ceea ce ne sperie de fapt este necunoscutul, nu știm de unde să începem, cum să facem. Începe prin a umple golurile și prin a-ți pune la îndoiala presupunerile. „Presupunerile greșite stau la baza oricărui eșec” (Alex Mckenzie). Avem atâta informație în jur, articole, cărți, oameni valoroși care de-abia așteaptă să se simtă importanți și să te îndrume. Avem consiliere în carieră, avem comunități, avem training-uri și Google. Ți-e teama? Pe bune?
Eu ți-am zis că nu vei mai avea scuze. Și gândește-te că eu am transmis aici o mică mică parte din această carte extraordinară. Primul pas e să intri în prima librărie și să ți-o cumperi. Se citește ca wall-ul Facebook-ului de ușor, doar că Brian Tracy îți schimbă viața. Citește și crește, așadar!
Ștefana Popa, „îmblânzitoarea de cariere”, ne propune serialul „Citește și crește”, un proiect editorial care ne dezvăluie cele mai importante cărți de dezvoltare profesională, precum și învățăturile trase din acestea.