Concurs: Castiga cea mai recenta carte a lui Mircea Cartarescu
Pasul 1
Te abonezi la newsletter-ul Cariere. Daca esti deja abonat, treci direct la:
Pasul 2
Cauti pe www.cariereonline.ro interviul acordat de Mircea Cartarescu revistei noastre.
Pasul 3
Ne trimiti un e-mail la concurs [at] cariereonline.ro pana miercuri, 14 iulie 2010 (inclusiv), cu Subiectul: Concurs Humanitas, in care ne comunici care este adresa cu care esti abonat la newsletter, precum si luna si anul in care a aparut la rubrica "Role Model" interviul acordat de scriitor Revistei Cariere.
Numele castigatorului, desemnat prin tragere la sorti joi, 15 iulie 2010, dintre cei care s-au abonat la newsletter si au raspuns corect la intrebare, va fi anuntat pe www.cariereonline.ro. Ne poti urmari pe Facebook si pe Twitter pentru a afla daca esti unul din castigatorii unui volum oferit de Librariile Humanitas. Castigatorul este invitat sa isi ridice premiul de la una din Librariile Humanitas.
Frumoasele straine
Umorul, satiricul si grotescul au fost dintotdeauna, in volumele sale de versuri, in Levantul si-n Orbitor, in Enciclopedia zmeilor si-n De ce iubim femeile, a doua coarda la arcul lui Mircea Cartarescu, alaturi de cea onirica si vizionara. In Frumoasele straine ele sunt coarda dintai. Putine carti din literatura romana de azi ii pot sta alaturi ca naturalete a povestirii si ca ubicuitate a comicului, intins pe toate registrele, de la zambetul discret la rasul cu lacrimi.
Cele trei povestiri unite de aceeasi voce narativa, destinsa si fireasca, sunt filme cu camera in mana, fara nici o emfaza, mizand pe sinceritate si simplitate. Sunt road movies, mai scurte sau mai lungi, cu scriitori, artisti vizuali, politisti si criminali, studente si responsabili culturali, fantome si cineasti, risipiti intr-o lume mereu surprinzatoare.
Mircea Cartarescu s-a nascut in 1956 la Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti si a debutat ca poet, publicand cateva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literara a numit „generatia optzecista". Treptat, s-a indepartat de poezie, dedicandu-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din Nostalgia le-au urmat un scurt roman (Travesti, 1994) si apoi unul in trei volume, Orbitor (1996-2007), privit de critica drept un reper al prozei romanesti contemporane. Trei volume de publicistica intregesc chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului romanesc.