Consiliul Concurenței sancționează tot mai multe companii
Din punct de vedere al tipului de încălcare a legislației, 69,19% din totalul sancțiunilor aplicate a fost pentru un caz cu obiect multiplu (înțelegeri verticale și o înțelegere orizontală), 9,49% pentru trei înțelegeri orizontale, 6,27% pentru 15 înțelegeri verticale, 1,24% pentru un caz de abuz, 13,8% pentru un caz de nerespectare a condițiilor impuse printr-o decizie anterioară a Consiliului Concurenței și sub 0,01% pentru nefurnizare de informații.
În 2015, Consiliul Concurenței a finalizat 21 de investigații privind posibilă încălcare a legislației de concurență. Cea mai mare parte a investigațiilor privind posibilă încălcare a legislației de concurență finalizate în 2015 a fost reprezentată de înțelegerile anticoncurențiale verticale. Din totalul investigațiilor privind posibile încălcări ale legislației de concurență, 16 au fost finalizate cu aplicarea de amenzi (în creștere cu 60% față de anul precedent) și 5 prin acceptare de angajamente.
Consiliul Concurenței a instrumentat 86 de sesizări privind presupuse practici de concurență neloială, comparativ cu 66 de cazuri instrumentate în anul 2011. Din cele 86 de cazuri, 70 au fost finalizate, restul de 16 rămânând în curs de soluționare la sfârșitul anului. Din totalul de sesizări instrumentate, în 10 cazuri au fost efectuate cercetări aprofundate.
În ceea ce privește domeniul ajutorului de stat, un sector important vizat de Consiliul Concurenței în anul 2015 a fost cel al energiei. În urmă analizelor efectuate, au fost transmise Comisiei Europene notificările privind modificarea ajutorului de stat pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive și privind ajutorul de stat individual de salvare a Complexului Energetic Hunedoara. Aceste măsuri de ajutor de stat care au fost autorizate de Comisia Europeană în cursul sfârșitul anului 2015.