Controale pentru combaterea muncii la negru
"Exista un plan de actiune semnat de Ministerul de Interne, cel al Muncii, Ministerul Finantelor, respectiv Garda Financiara, prin care echipe comune formate din lucratori din cele trei institutii, ba chiar patru fiindca acolo unde se va impune va participa si Jandarmeria, vor face actiuni pe zonele pretabile muncii la negru. Se vor dezvolta si informatii. Vom avea date pe care sa le valorificam in acest sens", a declarat, intr-o conferinta de presa, Liviu Popa, citat de Mediafax.
"Este un plan de actiune national si asigur ca se vor vedea in perioada urmatoare rezultate ale acestei actiuni", a spus Popa.
Premierul Emil Boc, ministru interimar al Muncii, a anuntat vineri, dupa o intalnire cu sefii inspectoratelor teritoriale de munca (ITM), ca a aprobat planul de actiune al Inspectiei Muncii, Politiei, Garzii Financiare si Jandarmeriei privind combaterea muncii la negru, iar echipe mixte de control vor incepe sa faca verificari in toata tara.
Emil Boc a precizat ca scopul acestor controale este sa creasca numarul contractelor de munca astfel incat statul sa plateasca mai putin pentru asistenta sociala. "Voi evalua lunar activitatea sefilor ITM si voi lua decizii. Nu au obligatii decat fata de lege. Sper ca si celelalte institutii ale statului sa dea dovada de intransigenta", a mai spus Boc.
El a mai spus ca echipele mixte de control vor merge mai intai acolo unde evaziunea fiscala este mai mare si s-a decis formarea de echipe mixte pentru a nu putea fi musamalizate neregulile descoperite.
Noile prevederi ale Codului muncii, care majoreaza perioada de preaviz, introduc agentul de munca temporara si inaspresc sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca folosesc mai mult de cinci persoane fara forme legale, au intrat in vigoare duminica.
Bucuresti – verificari zilnice pana la 31 mai
Inspectorii de munca si de la Garda Financiara, insotiti de jandarmi si politisti, vor verifica zilnic, incepand de marti si pana in 31 mai, daca angajatorii din Capitala respecta noile prevederi ale Codului Muncii, a anuntat astazi si purtatorul de cuvant de la ITM Bucuresti, Marilena Balabuti.
Cele mai vizate fiind insa comunicatiile, firmele de sondare a opiniei publice, difuzarea presei sau din constructii, de unde se primesc cele mai multe sesizari.
Purtatorul de cuvant de la ITM Bucuresti a atras atentia ca odata cu intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii s-au inasprit sanctiunile pentru munca la negru, amintind ca amenda pentru pana la cinci persoane, depistate ca muncesc fara forme legale, a crescut de la 3.000 – 4.000 de lei la 10.000 – 20.000 de lei iar daca numarul celor care muncesc fara contract de munca depaseste cinci persoane pedeapsa este anchisoare de la unu la doi ani sau amenda penala.
Balabuti a mai precizat ca, incepand de luni, pot fi sanctionate, cu amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei, si persoanele fizice care muncesc la negru. Angajatorii care refuza accesul inspectorilor de munca in interiorul unitatilor, dar si cei care nu prezinta documentele solicitate pentru control risca inchisoare de la sase luni la un an sau amenda penala. In competenta inspectorilor de munca intra si refuzul angajatorului de a inregistra demisia sau angajarea fara certificat medical.