Creierul tău îți joacă feste în fiecare clipă! Află cum să te protejezi și să preiei controlul
Haideți să vedem împreună care sunt câteva dintre aceste automatisme care ne conduc viața:
1. Ne înconjurăm de infomaţie care se potriveşte cu credinţele noastre
Tindem să placem oamenii care gândesc la fel ca noi. Dacă suntem de acord cu credinţele cuiva, suntem mai predispuşi să fim prieteni cu ei. De aceea, ne împrietenim cu oameni care au aceleași valori ca și noi. Acest lucru ne păcălește însă pentru că, simpatizând pe cineva, avem tendința inconștientă să ignorăm sau să îndepărtăm orice opinii care amenință părerile noastre despre lume.
Acest lucru are și un nume: Părtinire de confirmare. Practic, odată ce am făcut o anumită alegere, automat vom căuta să o validăm prin deciziile și alegerile ulterioare.
2. Ne îngrijorăm în privința lucrurilor pe care le-am pierdut deja
Ai cumpărat vreodată ceva și apoi ți-ai dat seama că ai dat mult mai mult decât trebuia sau decât ai fi vrut? Sunt convins că nu sunt singurul care a trecut prin asta! Motivul pentru care nu putem ignora acest lucru este că suntem setaţi să simţim pierderea mai puternic decât câştigul. Psihologul Daniel Kahneman explică acest lucru în cartea sa, Thinking Fast and Slow: Organismele care au acordat mai multă importanță evitării pericolelor decât maximizării oportunităţilor au fost mai predispuse să transmită acest lucru mai departe, genetic. Aşadar, în timp, ideea pierderilor a devenit un motivator mai puternic asupra comportamentului tău decât promisiunea câştigului.
3.Prezicem sorţi de izbândă în mod incorect
Imaginează-ţi că te joci Cap sau Pajură cu un prieten. Dacă arunci cu moneda în mod repetat căutând să ghicești de fiecare dată dacă va fi cap sau pajură ai şanse de 50% să ai dreptate de fiecare dată.
Acum să presupunem că ai aruncat cu moneda de 5 ori deja şi a ieşit pajură de fiecare dată. Cu siguranţă următoarea va fi cap, nu? Şansele ca ea să fie pajură sunt mai mari acum, corect?
Ei bine, nu. Şansele să cadă tot cap sunt de 50-50. De fiecare dată. Chiar dacă ai întors pajură în ultimele 20 de ori. Şansele nu se vor schimba.
Sunt la fel de vinovat de asta cum este oricine altcineva. De câte ori n-ai ajuns acasă după o sesiune de shopping și ai realizat că nu ești satisfăcut de cumpărăturile făcute însă ai început să ți le justifici? Poate că nu le-ai vrut deloc, sau privind retrospectiv, te-ai gândit că sunt prea scumpe. Sau poate produsul cumpărat nu a făcut ceea ce ai sperat să facă şi s-a dovedit a fi complet inutil pentru tine. Cu toate acestea, suntem destul de buni la a ne convinge că acele achiziţii inutile, gândite prost, sunt necesare în fond. Acest lucru este cunoscut ca o raţionalizare după achiziţie sau Sindromul Stockholm.
6. Luăm decizii bazate pe efectul de ancorare
Dan Ariely este un psiholog renumit care studiază comportamentul economic și ne vorbește despre iraţionalitatea creierului uman când vine vorba de luarea deciziilor.
În această prezentare, ilustrează într-un mod superb greşeala specifică gândirii umane, cu multiple exemple. Efectul de ancorare funcţionează în esenţă aşa: decât să iei o deicizie bazându-te pe pura valoare a investiţiei (timp, bani etc), o descompui în factori prin valori comparative – câtă valoare oferă o opţiune în comparaţie cu o altă opţiune.
Vrei câteva exemple? „Trei la preț de unu", „cumpară un produs și pe al doilea la jumătate de preț", "reduceri de 70%" și tot așa. În momentul în care avem un termen de comparație, nu mai evaluăm produsul la reala sa valoare, ci prin raport cu alte produse de valori diferite.
Această tactică este folosită în mod constant de către comercianți pentru a vinde un anumit produs la un anumit preț. Dacă vreau să vând produsul X la preț de 100 RON, atunci pun lângă el produsul Y la prețul de 139 RON. Produsul Y va fi perceput ca fiind mult mai scump și atunci lumea va cumpăra produsul X. Aceasta în condițiile în care nu există nici o diferență reală între cele două produse, cu excepția prețului.
Desigur lista poate continua, dar sunt convins că deja ți-ai făcut o idee despre cât de automată este mintea noastră și cât de tributari îi suntem noi, fără chiar să știm deloc asta!
Cunoști alte păcăleli ale minții?
M-ar bucura foarte tare să știu părerea ta și să ne împărtășești din experiențele tale!
Eugen Popa este Trainer Personal și Profesional.
Sloganul său este Învață Crește Dăruiește! Eugen își împarte timpul între Cursurile pe care le susține, consultații și dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click AICI.