Cu cât câştigi mai bine, cu atât vacanţa ta se scurtează mai mult – studiu
Într-o lume ideală, munceşti mult şi depui efort ca să câştigi mai bine, dar şi ca să-ţi permiţi să pleci în vacanţele în care ai visat dintotdeauna.
Din păcate, însă, această teorie nu prea se aplică în practică pentru mulţi angajaţi.
Studiul Glassdoor arată că americanii fructifică doar 54% din zilele lor libere. Există şi o veste bună: faţă de acum 3 ani, procentul este într-o uşoară creştere.
Însă realitatea este că chiar şi atunci când merg în concediu, tot fac câte ceva pentru job. 66% dintre cei care au participat la studiu au declarat că răspund la mailuri, dau telefoane şi chiar fac conferinţe online.
De asemenea, mai mult de o pătrime dintre americani au precizat că au fost contactaţi de şefi sau de colegi când se aflau în vacanţă, pentru a rezolva probleme legate de muncă.
Jobul ne ocupă prea mult din timp şi ne este greu să ne deconectăm.
Studiul relevă faptul că 23% dintre intervievaţi s-au gândit la treburile pe care le au de făcut, în ciuda faptului că nu i-a deranjat nimeni în vacanţă, în timp ce 14% au recunoscut că un membru al familiei s-a plâns că lucrează în vacanţă. Oare nu mai ştim cum să ne relaxăm?
Femei versus bărbaţi
Nu doar că în SUA femeile sunt mai prost plătite ca bărbaţii, dar ele au parte şi de mai puţine zile plătite de concediu.
Doar 75% dintre reprezentantele sexului frumos au spus că primesc bani şi pentru această perioadă, spre deosebire de 82% dintre bărbaţi.
De asemenea, 77% dintre femei şi-au luat concediu, comparativ cu 93% dintre bărbaţi.
Timpul liber e folosit pentru căutarea unui alt job, iar angajaţii pe poziţii înalte au cel mai mult de suferit
Studiul citat mai arată că 12% dintre angajaţi s-au folosit de perioada de concediu pentru a-li căuta alt job şi pentru a merge la interviuri.
Totodată, angajatorii se aşteaptă ca cei cu poziţii înalte să fie conectaţi tot timpul şi să răspundă la solicitările superiorilor chiar dacă sunt în concediu.
Asta şi pentru că munca lor nu prea poate fi făcută de altcineva, după cum au spus 30% dintre cei intervievaţi.
Românii şi vacanţa
Nici românii nu stau prea bine la capitolul deconectare. Pentru mai mult de o treime dintre angajați (36%), concediile se transformă în prilej de lucru, aceștia declarând că alocă des sau chiar întotdeauna timp pentru job atunci când sunt în vacanță, relevă un studiu realizat de platforma eJobs.
Alți 37% susțin că lucrează ocazional din concediu, doar atunci când este neapărat nevoie, în timp ce restul de 27% dintre respondenți spun că delimitează foarte bine perioadele de lucru cu cele de vacanță și nu muncesc niciodată atunci când sunt în concediu.
Antreprenorii sunt cel mai adesea nevoiți să lucreze în vacanță, 88% dintre aceștia dedicând timp business-ului și în perioadele de odihnă.
În același timp, 80% dintre respondenți recunosc că citesc mailurile de serviciu pe perioada concediului, 66% verificând mesajele cel puțin o dată pe zi, astfel încât să rămână informați și să poată relua mai ușor activitatea la întoarcerea din concediu.
În ceea ce privește timpul dedicat job-ului în vacanță, 31% dintre angajații care lucrează în concediu spun că alocă mai mult de două ore pe zi în acest sens.