Cum să fii cel mai bun la interviu. Iată câteva sfaturi pentru a impresiona și cel mai dificil recrutor
Mulți dintre recrutori fac acest lucru de-o viață, alții sunt foarte tăcuți și nu arată că ar fi ușor de impresionat, alții sunt pur și simplu ironici. Trebuie să intri în joc și să le demonstrezi că ești făcut pentru acel job. Iată cum să impresionezi ușor chiar și pe cel mai dificil recrutor atunci când acesta încearcă să te supună unei evaluări mai puțin prietenoase, pentru a-ți testa rezinstența și perspicacitatea.
1. Pregătește-te personalizat pentru interviu
Muți dintre recrutori încearcă să te încuie cu întrebări specifice despre companie. Tocmai de aceea, este bine să cunoști termenii cheie specifici activității și să te documentezi despre semnificația acestora.
CITEȘTE ȘI: Concedierea: Un nou început sau sfârșitul lumii?
– Un alt speech pe care trebuie să-l pregătești este despre tine, despre pasiuni, hobby-uri. Îți recomand ca aceste pasiuni să fie corelate cu profilul job-ului, să vină în completarea spiritului tău creativ sau tehnic. Astfel vor fi apreciate.
– Dacă în cerința job-ului sunt menționate cunoștințe de engleză (sau oricare altă limbă străină) la nivel mediu sau avansat, pregătește un speech despre experiența, studiile și pasiunile tale și în limba vizată. În ultimul timp, tot mai mulți recruiteri testează și cunoștințele de limbi străine pentru o evaluare corectă. Abia, după un astfel de test preliminar, candidatul merge în faza următoare a interviului.
– Caută online cele mai comune întrebări la interviu, dar și cele mai dificile și oferă răspunsuri pozitive la aceste întrebări, dar și perfect argumentate.
CITEȘTE ȘI: Game of Thrones: 3 lecţii despre leadership pe care le putem învăţa din acest serial
– Ia în calcul și întrebările despre cunoștințele tale tehnice și fii obiectiv în răspunsuri scoțând în evidență skills-urile tale. Nu încerca să deformezi realitatea pentru că aceste aptitudini sunt testate.
2. Redirecționează atenția asupra rolului tău în companie
Ia în calcul experiența ta și cerințele job-ului! Pregătește speech-ul astfel încât să îmbini cu măiestrie cererea cu oferta, ai întotdeauna argumente la îndemână pentru a demonstra că ești omul potrivit pentru job-ul respectiv. Dacă observi că recrutorul încearcă să te abată de la această argumentare tocmai pentru că a văzut că ești bine pregătit, poți să-l impresionezi prin întrebări strategic gândite:
1. Vorbiți-mi, vă rog, despre experiența pe care trebuie să o aibă noul angajat?
2. Care sunt cele mai importante aptitudini/abilități pe care le aveți în vedere?
În funcție de aceste răspunsuri poți veni cu noi argumente care să-ți consolideze poziția de candidat dezirabil pentru un anumit job.
3. Pregătește povestiri potrivite
Orice intervievator va fi dezamăgit de candidatul care nu are povești de împărțit. Din postura de candidat nu poți vorbi despre ce poți să faci dacă nu reliefezi ceea ce ai făcut. Dar cum să găsești aceste povești? Punctul de pornire este chiar descrierea job-ului și abilitățile enumerate aici: abilitatea de a lucra în echipă, multitasking-ul, abilitățile de comunicare și negociere. Oferă câte un exemplu pentru a demonstra aceste trăsături. Este recomandat să pregătești povești flexibile pe care să le adaptezi în funcție de întrebările recrutorului. Ai în vedere și întrebările referitoare la problemele pe care le-ai întâmpinat de-a lungul carierei și exemplifică cum ai rezolvat stările conflictuale.
În construirea argumentării ține cont și de specificul CV-ului tău. Dacă ai o pauză între job-uri sau dacă ai schimbat mai multe job-uri în decurs de un an, recrutorul va fi curios să afle motivele.
4. Finalul interviului te pune în evidență
Indiferent de cum se desfășoară interviul în timpul căruia pot apărea și întrebările mai puțin comode, finalul trebuie să-ți aparțină. Mulțumește recrutorului pentru că ți-a răspuns la întrebări și pentru oportunitatea de a te chema la interviu. Apoi realizează un scurt rezumat al profilului postului și al atuurilor tale. Astfel vei arăta că ești sigur pe tine și proactiv în asumarea noilor responsabilități de la job.
CITEȘTE ȘI: Munca part-time, taxată la nivelul salariului minim: Avertisment despre efectele acestei măsuri
Pe scurt, iată 3 pași pentru a te pregăti rapid pentru interviul de a doua zi
De regulă, interviurile sunt fixate de pe o zi pe alta și nu de multe ori candidații intra în panică cu o seară înainte pentru că nu s-au pregătit cum se cuvine pentru interviu. Pentru a fi eficient și a nu ajunge obosit la interviu, iată care este cea mai bună strategie:
1. Pregătește un speech pe baza CV-ului, precum și detalii despre realizările de la fiecare job.
Gândește-te care a fost cea mai mare realizare a ta pentru a o evidenția în cadrul interviului.
2. Pregătește un speech în limba străină cerută în descrierea job-ului.
3. Citește despre companie și cerințele job-ului
Speech-urile despre tine și experiența ta trebuie să le știi foarte bine, doar să-ti arunci o privire asupra lor cu o seară înainte. Diferența o poți face prin cunoștințele despre companie și prin demonstrarea faptului că știi ce presupune job-ul pentru care ai fost selectat la interviu.
Sursa: http:www.talentegg.ca