Cum să intri în faliment cu succes
Ca business coach, am reușit să observ care e rețeta falimentului. Și am simțit-o cel mai bine pe pielea mea când am fost în pragul lui. Îți propun ,,radiografia” unei afaceri sortite eșecului. Eu unul m-am mirat când am văzut că fiecare simptom îmi dezvăluie și antidotul. Până la urmă și penicilina a fost făcută din pâine mucegăită, nu?
Societatea în care am fost educați ne-a ținut aceeași lecție repetată, despre „cum să eșuezi cu succes”. De cele mai multe ori mascată, ne-a închis visele mărețe într-o cușcă, iar cheia a aruncat-o rechinilor sistemului. În acest articol, îți propun varianta necenzurată a acestei lecții care părea să promită stabilitatea, dar de fiecare dată ne-a lăsat gustul amar. Iată cum vei ajunge la faliment cu succes:
Mergi pe variante „sigure”!
Cea mai scurtă cale în afaceri e să alegi varianta ,,safe”. Nu risca deloc! Să ne înțelegem. E o diferență enormă între prudență și frică. Dacă ești fricos, ai șanse mari să pierzi totul în timp record! Doar cei cu sânge rece reușesc, iar aceia nu funcționează după ,,rețete”.
Când am venit în țară să pun bazele unei afaceri, încercam marea cu degetul. Și am fost blamat pentru asta. Renunțasem la un loc de muncă bine plătit în Portugalia pentru o ,,iluzie”!
Pentru un eșec spectaculos, mergi pe cărările bine bătătorite! Poate ai fost crescut ca și mine, cu mentalitate de angajat supus, care își adăpostește viața la umbra deasă a unui loc de muncă sigur. Dacă totuși vei încerca să îți dezvolți o afacere, ascultă de toți unchii și mătușile care ,,au auzit cum se învârt treburile!”. Este foarte probabil să ajungi să câștigi exact cât ei!
Ai încredere doar în tine!
În mediul de afaceri românesc vei da peste tot felul de sus-puși. Funcția e un piedestal și nimeni nu le poate zice ce au de făcut. Știu mai bine decât oricine. Poate te-ai întâlnit cu câte un director general care se laudă că el nu mai are ce învăța de la nimeni. Ei gândesc standard, iar rezultatele-standard îi încântă. Nu știu să delege, nu își iau niciodată concediu pentru că, în lipsa lor, afacerea se sufocă.
Adevărul este că ei sufocă afacerea și nu o lasă să crească. O companie ce depinde de un om sau de o funcție este un eșec. Până la urmă, angajații aceia sunt niște marionete ale unui pseudo-zeu.
Nimeni nu e infalibil sau de neînlocuit, dar dacă vei crede la un moment dat asta despre tine, poți să ai certitudinea că te îndrepți către eșec.
„Îngroapă” firma în birocrație!
Ineficiența e o componentă-cheie a prăbușirii unei afaceri. Și cum poți ucide mai rapid și sigur entuziasmul și eficiența dacă nu prin birocrație? Fiecare pion al afacerii trebuie să depindă de altul, ca într-un joc de domino dacă vrei o prăbușire spectaculoasă.
Nimeni nu mișcă nimic fără niște reguli făcute de dragul de a le face. Nu lăsa loc creativității sau exprimării libere!
Tu după ce reguli te ghidezi? Ți-ai ferecat cuminte visurile și te îndrepți către eșec sau cauți o altă variantă, una care să îți dea adevărata bucurie a vieții? Dacă faci parte din a doua categorie, în următorul articol îți voi vorbi nu despre rețete, ci despre atitudini care te pot avansa la următorul nivel.
Lorand Soares Szasz este unul dintre cei mai apreciaţi traineri, speakeri şi antreprenori români la ora actuală. A fost desemnat de 2 ori consecutiv cel mai bun speaker din România la Business Days, este autorul a 2 cărţi despre afaceri, sute de seminarii şi cursuri despre afaceri şi vânzări în fiecare lună în întreaga ţară.
Este fondatorul a 3 companii de profil: Coaching4you – unde a pregătit zeci de mii de proprietari de afaceri prin cursuri şi programe de coaching personalizate, Business Mastery – program prin care a ajutat peste 1000 de afaceri din România să obţină creşteri masive şi să treacă la următorul nivel şi Bizz.Club – francize de cluburi de networking antreprenorial.