Cum să obții SALARIUL pe care îl VREI
Și atunci, cum să obții salariul pe care îl vrei? Iată mai jos câteva sfaturi care vă pot îmbunătăți șansele de succes într-o astfel de acțiune:
1. Pregătește-te pentru negociere. Vei pleca cu două dezavantaje:
– La tine miza este mai mare decât la managerul tău în această negociere.
– El poartă acest tip de negocieri mult mai des decât o faci tu. Are mai mult exercițiu.
Așadar planifică cu 2-3 luni înainte. Caută informații despre negocieri similare cu același manager, află cât mai multe despre plaja de salarii din companie, dar și din afara companiei. Setează-ți niște așteptări la limita de sus.
2. În acest interval fi mai voluntar decât ai fost, mai doritor să faci taskuri extra decât ceilalți. Când nimeni nu se oferă să rămână peste program sau să facă un task peste weekend, fă-o tu. În aceste 3 luni nu îți actualiza CV-ul pe diferite site-uri de recrutare și nici profilul pe Linkedin.
3. Nu întârziă la program, nu cere învoiri. Poți construi o poveste bazată pe fapte reale și o poți livra „cu mantă”: ai plecat de jos, îți întreții părinții, cei 4 copii, împrumut la bancă etc. În întâlnirea care va urma NU aduce aminte de această poveste.
4. Cere o întâlnire. Motivul: vrei un feedback legat de performanța ta din ultimul timp.
5. Obține de la șef/manager aprecierea performanțelor pe care le ai sau le-ai avut în ultimul timp.
6. Întreabă/cere o mărire, nu o face cu subînțeles, dar nu pronunța o sumă. Fa astfel încât șeful să pronunțe un procent/o sumă. Acesta va fi minimul pe care ar trebui să îl obții.
Exemplu: „Doresc o mărire salarială.” Dacă replica ajunge la un moment dat să fie în discuție: „La cât te-ai gândit?” poți răspunde cu ceva de genul „Dvs. știți mai bine, aveți propriile calcule, analizați în context, știți performanțele mele.”
7. Nu folosi în discuție:
– Cuvinte de genul: „Simt”, „Cred” sau „Merit”. Primele două inspiră nesiguranță, ultimul aroganță. Șeful o să gândească „Meriți? Lasă-mă pe mine să apreciez asta.”
– Fii sigur pe tine, dar politicos, nu arogant și arată asta prin cuvintele pe care le folosești.
– Argumente de genul: „am nevoie de bani pentru că am împrumut în franci elvețieni și a sărit cursul” etc. Managerul se va întreba: „Și ce treabă am eu cu asta?”
– Argumente de genul „colegul are mai mult decât mine, pe același nivel de senioritate și vechime”. Managerul va găsi tot timpul contra-argumente, îi va displace o situație defensivă în care ar fi pus față de angajat și eventual o va lua ca atac personal, că nu ar fi etic etc. Nu va accepta niciodată că a contribuit sau că a alimentat diferențe de acest gen. Vei transforma negocierea într-un conflict personal și nu vei câștiga decât antipatie pe termen lung. Managerul știe foarte bine diferențele și le va lua în calcul singur probabil când îți va face o ofertă.
8. Folosește ca argumente:
– Propriile performanțe deja recunoscute de către manager în aceeași discuție. Nu o să se nege singur.
– Scoate în evidență Return of Investment-ul atât al companiei, cât și al managerului (timp și bani salvați). La acest lucru trebuie să lucrezi înaintea întâlnirii ca să construiești argumentația „business case-ul”.
– Acceptă/Oferă-te să preiei responsabilități suplimentare.
Toate aceste lucruri nu îți garantează o mărire de salariu însă îți îmbunătățesc șansele să o obții. Așadar, fii pregătit totuși și pentru un refuz. În cazul în care case-ul a fost construit cu grijă, ferm, dar politicos îți va crea alte avantaje, în condițiile în care după negocierea eșuată vei continua să muncești la fel de dedicat. După negociere, indiferent de rezultat, este de dorit să răspunzi cu aceeași deschidere și fii la fel de voluntar ca în ultimele 2-3 luni.
Articol preluat de pe pmcommunity.ro
Dincolo de faptul ca imbina intr-un mod natural umorul cu know-how-ul acumulat in cei peste 10 ani de experienta in management de proiect, management si dezvoltare organizationala, Narciss este in prezent Managing Partner si Trainer la firma de training si consultanta PM Access. Pasiunea sa pentru oameni si pentru ceea ce face in momentul de fata se vede de altfel si in comunitatea online pe care a creat-o de ceva timp alaturi de partenerii sai.