Cum să oferi feedback constructiv și adecvat fiecărui angajat
Iată 3 sfaturi simple pentru a oferi un feedback eficient :
Oferă atât feedback apreciativ cât și feedback constructiv
Am auzit de foarte multe ori persoane care spun : ”Spune-mi ce am greșit ca să pot să îmbunatățesc” Deși intenția este bună, avem nevoie să știm atât ce am făcut bine cât și ce putem îmbunătății.
Atunci când primim feedback apreciativ (ce am făcut bine) ne crește încrederea în noi înșine și descoperim care sunt acele elemente pe care să le repetăm.
Atunci când primim feedback constructiv (ce putem face mai bine) ne scade ego-ul și descoperim care sunt acele puncte pe care să le îmbunătățim. Ambele sunt importante și atunci când neglijezi pe unul dintre ele faci o mare greșeală.
Feedback-ul se oferă în funcție experiența persoanei
O persoană ce are puțină experiență într-un anumit domeniu, are cea mai mare nevoie să știe ce a făcut bine, feedback apreciativ, pentru că în acest fel dobândește încredere de sine. O persoană care are foarte multă experiență are cea mai mare nevoie să știe ce poate să îmbunătățească, feedback constructiv, pentru că în acest fel descoperă că nu este atât de perfect pe cât credea el sau ea.
Data viitoare când oferi feedback ai grijă să iei în calcul experiența persoanei.
Atitudinea este cea care face diferența
În cele din urmă, indiferent de feedback-ul pe care îl oferi, modul în care îl împachetezi va face diferența dacă acesta va fi acceptat sau nu. Atunci când oferi un feedback asigură-te că ai un zâmbet mare pe buze.
Îți recomand să folosești expresii precum: ”Părerea mea este că … ”, ”Ceea ce eu am simțit a fost…”, ”Ceea ce poți face un pic mai bine este să…”. În acest fel, persoana care primește feedback-ul nu va adopta o poziție defensivă și nu va simți nevoia să se apere.
Acestea sunt 3 idei simple pe care le poți folosi pentru a oferi un feedback eficient.
În concluzie, așa cum autorul american Ken Blanchard a spus: ”Feedback-ul este micul dejun al campionilor”