Cum să transformi o caracteristică negativă a angajaților tăi în ceva pozitiv
Leadershipul este abilitatea unui om de a-i inspira pe alții în a obține obiective comune. Are la bază întotdeauna o viziune și planul de a crea o cale spre împlinirea viziunii. Este despre curaj, convingere și despre abilitatea de a comunica viziunea, a crea și a coagula un grup de oameni care să te ajute să o împlinești și de a menține acest „joc” în existență indiferent de circumstanțe.
Este foarte interesant să ne uitam cât mai devreme împreună cu clienții noștri la rezultatele acestor autoevaluări de leadership, deoarece o statistică făcută în 2012 de Harvard Business Review arată că „2 din 5 CEO eșuează în primele 18 luni de job”. Știți ce e interesant ? Eșecul la acest nivel, în aproximativ 80% din cazuri, nu are legatură de cauzalitate cu competența, cunoștințele sau experiența, ci mai degrabă cu ego-ul și calitățile reale de leadership.
Există un ritm natural al creșterii în natură și în business: 1) A fi, 2) A face și 3) A avea . Unii lideri știu să urmeze acest principiu – și mă refer la liderii deja mari – își pun permanent întrebări despre ei. Orice blocaj în gândire și acțiune îl analizează și îl șlefuiesc până aduc strălucire în acea latură a personalității lor. Sunt foarte conectați la «a fi» și, de aceea, au acces facil la «a face» și «a avea». Ceilalți se uită prea repede în jos, sunt ocupați cu «a face». Iar cei abia la început sar direct la «a avea».
Puterea de a crea relații umane curate, oneste, sănătoase și de a valoriza oamenii va fi întotdeauna motorul creșterii liderilor și, implicit, a companiilor. Iar asta vine din «a fi».
Dacă oamenii respectă reguli stricte și un lider cu personalitate super-dominantă «de frica», nu mai au acces să-și folosească adevărata forță interioară și să creeze. Vor fi, poate, buni executanți, dar «a face diferența» vine din inovație, dăruire și excelență nu din «buni executanți aliniați». În țara noastră ex-comunistă în care oamenii și-au închis mulți ani gurile, dar și-au trăit viețile și și-au cultivat grădinile secrete, mai există încă în subconștientul colectiv cimentată ideea că «ok, fac ce zice el… și dacă nu iese bine, el e de vină…»… și oamenii tac și fac și te asistă la eșec… și-și direcționează creativitatea în altă direcție decât jobul dacă nu reusești să fii liderul lor ci ești «șeful» lor. Nu asta își dorește un lider care și-a propus să reușească. Liderii care joacă jocuri mari atrag adeziune, deschidere, sprijin, încredere, energie pozitivă, dăruire, exprimarea creativității, onestitate, loialitate pentru că se slefuiesc pe EI întai să fie: pozitivi, creativi, onești, generoși, loiali, demni de încredere, deschiși.
Exemplele publice cele mai la îndemână care îmi vin în minte despre antrenamentul serios în «A fi» sunt Eric Schmidt, Președinte și CEO Google, care spune că „cel mai bun sfat pe care îl pot da unui nou CEO este să își ia un coach” sau CEO-ul de la LinkedIn, Jeff Weiner, care își aloca timp săptămânal coaching-ului și își lasă special ore libere în agendă «ca să gândească » anumite subiecte în pace.
Acestea sunt exemple recente de lideri contemporani care folosesc metode moderne cu ajutorul cărora țin pasul cu schimbările rapide. Însă pilda e foarte veche, a spus-o Socrate acum mai bine de 2.500 de ani : „Acela care vrea să miște lumea, trebuie să se miște mai întâi pe el însuși.”
Așadar, știu că v-am stârnit un pic cu afirmațiile aceastea, însă știu sigur că e suficient să căutați o caracteristică ce nu vă place la subordonații dumneavoastră și să o transformați pozitiv în voi. Ceva se va schimba în viața dumnevoastră și a organizațiilor pe care le conduceți pentru totdeauna!
Vă doresc o viață bună și o cariera frumoasă! Bucurați-vă de călătorie!
Maria Iris HOEPPE este Life, Executive & Group COACH licenţiată de CLI Canada. Cunoscută şi apreciată atât în România cât şi în Franţa, Cehia, Canada şi SUA pentru activitatea susţinută, plină de rezultate. Deţine o licenţă în Drept, experienţa peste 20 de ani în sales şi management şi 12 ani de muncă, instruire şi cercetare în paralel în training, coaching şi dezvoltare personală. Are o familie frumoasă, este vegetariană, iubeşte natura şi cărţile.