Cum va apreciati?
Imaginea de sine este una dintre atitudinile esentiale ale personalitatii umane. Ea conditioneaza prezenta unor aspecte generale sau particulare ale comportamentului uman. O buna imagine de sine sta la baza gandirii si comunicarii optime, asertivitatii, inteligentei emotionale. De ea depinde nivelul aspiratiilor, ca si indrazneala de a le realiza, disponibilitatea de a avea initiative si de a le pune in practica, de a-si asuma responsabilitati, de a se implica, fara teama exagerata de esec. O buna si realista perceptie a propriei persoane permite o relationare armonioasa, eficienta, lipsita de conflicte, inhibitii sau anxietate.
Punandu-si pecetea pe intreaga viata a persoanei, atat in plan personal, cat si profesional, imaginea pozitiva de sine rezulta din cunoasterea realista a punctelor tari si slabe, ceea ce permite folosirea la maximum a calitatilor si compensarea defectelor.
Pe scurt, imaginea de sine exprima increderea pe care o aveti in fortele, posibilitatile si abilitatile proprii. Ea poate fi considerata una dintre temeliile realizarii si imbunatatirii potentialului personal, ale succesului in viata si sentimentului de implinire in toate planurile.
Testul de mai jos intentioneaza sa evalueze nivelul global al imaginii dv. de sine pe baza modului in care considerati ca v-ati comporta in fiecare dintre situatiile ipotetice prezentate. Fiti sinceri si alegeti, dintre cele trei variate de raspuns, pe aceea care considerati ca se potriveste cel mai bine modului dv. de a fi.
1) La o petrecere, participati impreuna cu o serie de persoane pe care le-ati cunoscut cu acea ocazie la un joc in care fiecare trebuie sa spuna cateva lucruri despre sine. Cum reactionati?
a) Imi este greu sa gasesc elementele care ma definesc si de care as putea fi mandru;
b) Punctez simplu si clar trasaturile mele esentiale;
c) Inventez o serie de calitati si realizari deosebite despre care sunt sigur ca ii vor impresiona;
2) Sunteti nou angajat in firma si vi se ofera posibilitatea de a va ocupa de realizarea unui nou proiect. Ce faceti?
a) Accept, lucrand singur la proiect. Desi sunt nou, pot fi la fel de eficient ca si cei mai vechi;
b) Accept, ma implic cu constiinciozitate pentru realizarea cu succes a activitatilor, in acelasi timp cer sfatul si ajutorul celor mai experimentati in punctele mai dificile;
c) Avand in vedere ca sunt inca in perioada de pregatire, ii las pe cei mai vechi in firma sa se ocupe de acest proiect;
3) Tocmai ati iesit dintr-o sedinta in care proiectul pentru care ati muncit mult in ultimele saptamani a fost respins de conducere. Care este reactia dv?
a) Imi pare rau, imi voi acorda doua zile de pauza, dupa care voi relua munca, acordand o mai mare atentie punctelor semnalate ca deficitare;
b) Ma gandesc ca eu mi-am facut treaba foarte bine, nimeni nu a vrut sa isi asume acest proiect dificil si acum sunt nemultumiti. Nu stiu decat sa critice;
c) Ma simt infrant, fara energie si daramat gandindu-ma ca niciodata nu il voi putea realiza asa cum trebuie;
4) Un coleg critica la o sedinta modul in care ati gestionat o problema de serviciu. Cum reactionati?
a) Ma afecteaza mult, tot ce pot face este sa tac sau sa incerc timid sa ma explic sau sa ma scuz;
b) Admit ca poate am gresit si prezint cauzele care m-au determinat sa actionez in acel mod;
c) Ma apar vehement si tin neaparat sa ii arat ca nu are in nici un fel dreptate;
5) In grupul dv. de lucru se discuta aprins o problema. Se exprima multe opinii contradictorii si se pare ca mai este mult pana se va ajunge la un consens. Cum procedati in acest context?
a) Imi exprim ideile raspicat, le explic, dar sunt dispus sa le adaptez in functie de ideile celorlalti;
b) Ma lupt pentru ca ideile mele sa fie adoptate de intreg grupul, tin sa le arat ca ele sunt cele mai bune;
c) Imi tin ideile pentru mine, nu cred ca ceilalti ar tine cont de ele;
6) In colectivul din care fac parte:
a) Sunt valoros, ca multi alti colegi ai mei;
b) Sunt mult mai putin valoros decat colegii mei;
c) Sunt cel mai valoros dintre toti;
7) Cand obtin o performanta:
a) Ma simt bine, sunt bucuros, multumit si mandru de mine;
b) Nu sunt pe deplin multumit de mine decat daca munca mea este apreciata de catre ceilalti;
c) Ma laud singur, vorbesc mult despre realizarea mea;
8) Tocmai ati avut o disputa cu un coleg/ruda in care s-au spus cuvinte grele de o parte si de cealalta, despartindu-va in cele mai tensionate conditii. Ce faceti?
a) Ma gandesc mult la ceea ce s-a intamplat, ma framant si evit orice fel de contact cu persoana respectiva;
b) Cu prima ocazie, imi cer scuze si ii propun sa discutam linistiti punctele care au ramas nerezolvate;
c) Astept ocazia de a ma razbuna;
9) Considerati ca oamenii pe care ii intalniti:
a) Sunt bucurosi sa relationeze cu dv.;
b) Sunt onorati ca le acordati atentie;
c) Le sunteti in mare parte indiferent;
10) Atunci cand mi se combate o opinie,
am tendinta sa:
a) mi-o schimb cu destula usurinta;
b) accept sa o analizez, tinand cont de parerile celorlalti;
c) cred ca ideile mele sunt cele mai bune si mi le schimb cu greu;
11) Va aflati la o intrunire la care nu cunoasteti pe nimeni. Ce faceti?
a) Stau in banca mea, ascult ce se spune, vorbesc doar intrebat;
b) Fac cunostinta cu cat mai multe persoane, dezbat probleme;
c) Intervin in discutii, tin sa captez atentia, sa imi impun punctul de vedere;
Interpretarea rezultatelor
Care sunt semnele care predomina? In cazul in care unul dintre semne apare de 6 sau mai multe ori atunci se pare ca manifestati un comportament ce se potriveste in mare masura profilului corespunzator acelui semn; daca doua semne predomina, atunci comportamentul dv. oscileaza intre cele doua profiluri. Realizati interpretarea tinand cont de faptul ca imaginea de sine, desi este o atitudine in mare parte stabila, poate inregistra fluctuatii ca urmare a unor evenimente din viata personala.
Comportamentul dv. tinde sa puna in evidenta o mai slaba incredere in propriile capacitati. Gandirea negativa isi pune amprenta pe multe din reactiile dv. In general, va stabiliti aspiratiile la un nivel destul de redus sau va lipseste curajul de a depune efort pentru a vi le indeplini pe cele mai indraznete. Va este teama sa va asumati riscuri sau responsabilitatea unor activitati mai dificile. Aceasta poate si pentru ca esecurile va afecteaza intr-o masura mai mare decat pe alte persoane, iar criticile celor din jur va fac cu usurinta sa va indoiti de ceea ce pana acum considerati ca stiti sa faceti bine. Aveti nevoie de aprobarea celor din jur pentru a fi multumit de sine. De multe ori, va simtiti inconfortabil inconjurat de persoane necunoscute. Actionati cel mai bine in compania persoanelor familiare care par a va trata intotdeauna cu simpatie, in contexte rutiniere, pe care le cunoasteti foarte bine. Un pas inainte in imbunatatirea imaginii de sine poate fi implicarea in activitati din ce in ce mai complexe, cu analiza obiectiva si realista a rezultatelor, ca si un antrenament mintal de gandire pozitiva. Pana la urma, un esec sau o neimplinire fie ea in plan profesional, relational sau personal nu este sfarsitul lumii.
Aveti o buna imagine de sine. In general, sunteti o persoana energica cu incredere in capacitatea dv. de a gandi corect, de a lua decizii adecvate in cele mai diverse situatii. Aveti disponibilitatea de a va asuma responsabilitatea unor lucrari complexe, de a depune eforturile necesare realizarii propriului potential. Suportati bine critica, nu o luati personal. Va asumati si va puteti recunoaste greselile. Nu va este teama de esec. Esecurile va impulsioneaza si mai mult spre actiune. Faptul ca ceilalti nu sunt de acord cu ceea ce spuneti sau ca inregistrati esecuri sau gresiti nu inseamna ca sunteti o persoana mai putin valoroasa. Relationati cu usurinta cu persoane nefamiliare, va sustineti opiniile, sunteti deschis la opiniile celorlalti. Va place sa lucrati independent, insa in acelasi timp nu va este teama sa admiteti ca sunt probleme pe care le cunoasteti mai putin si sa cereti sfatul.
Dispuneti de o imagine de sine pseudo-pozitiva. Faceti eforturi deosebite pentru a-i convinge pe ceilalti ca sunteti stapan pe sine si pe situatie. Prin tot ceea ce faceti doriti sa impresionati, chiar daca aceasta inseamna sa fabulati despre propria persoana, sa va laudati cu realizari existente sau fictive. Tineti mult sa fiti in centrul atentiei, sa vi se aprobe si adopte punctul de vedere, sa vi se recunoasca valoarea. Respingeti virulent critica, va aparati avand tendinta de a-i blama pe altii pentru esecurile pe care le inregistrati. De unde aceasta nevoie de apreciere din partea celorlalti, aceasta nevoie de a va dovedi valoarea? Cumva din cauza faptului ca imaginea de sine este in fapt slab structurata, ca de fapt increderea in dv. va lipseste sau ca intre imaginea idealizata pe care o aveti despre dv. si realitate este o discrepanta prea mare? Este o intrebare la care numai dv. puteti raspunde printr-o reflectie atenta si obiectiva asupra rezultatelor actiunilor dv. si a cauzelor care pot genera reactiile de mai sus.